Alle wegen leiden op 5 en 6 oktober naar Moldavië!

De ambitieuze NATIONALE WIJNDAG van Moldavië, een land met een sterke wijntraditie en de hoogste wijngaarddichtheid ter wereld wordt op 5 en 6 oktober andermaal een indrukwekkend feest.

De vele uitstekende wijnen van een 60-tal producenten, een eeuwenoude wijntraditie, een gevoel van gastvrijheid, onontdekte bestemmingen op het vlak van gastronomie en wijntoerisme worden de hotitems van dit feest … Deze nationale wijndag is een unieke ervaring voor wijnliefhebbers en fijnproevers. Chisinau, de Moldavische hoofdstad is voor de 18e achtereenvolgende keer het ontmoetingspunt voor de tienduizenden bezoekers.

Met deze Nationale Wijndag viert men het belang van de Moldavische wijncultuur als nationale trots. Het is een unieke gelegenheid voor bezoekers om de wijnen en legendes van het land te leren kennen en tegelijkertijd de lokale cultuur en keuken te ontdekken. Moldavische wijnproducenten, van kleine tot zeer grote wijndomeinen evenals producenten van de Divin (nationale brandewijn), verzamelen zich in de Piata Marii op Adunari Nationale (het belangrijkste plein van Chisineau) om een uniek aanbod van wijnen aan te bieden. Dit aanbod omvat degustaties, verkoop, beperkte oplages en wijnen die specifiek voor het wijnfeest werden aangemaakt. Dit evenement is ook educatief met proeverijen, masterclasses, conferenties en wijntours waarbij de deelnemers alles leren over het reilen en zeilen en de geschiedenis van de wijnproductie in Moldavië.

Dit jaar loopt de Nationale Wijndag op 5 en 6 oktober, niet alleen in Chisineau, maar ook in wijndomeinen in Codru, Stefan Voda, Valul lui Traian en Divin-regio met open deurdagen, degustaties en ontvangsten.

Speciale acties tijdens de Nationale wijndag:

Degusteren als een professional. De Wijnschool leert de regels en de kunst van het proeven. De proeverijen, met inbegrip van de IGP’s en Divines, worden geleid door deskundigen van het Office National de la Vigne et du Vin.

The Taster’s Booklet. Deze gids, beschikbaar bij de informatiepunten in de regio, kost ongeveer 10 euro met inbegrip van een voucher voor 11 proeverijen (overeenkomstig de aanbevolen limiet voor matig alcoholgebruik) en kortingbons op promotiemateriaal met het logo ‘Moldavische Wijn’.

Op adem komen: Drie thematische ontspanningszones keuze bieden de kans om met vrienden te ontspannen in een natuurlijke en ecologische groene omgeving. Reis terug in de tijd. Een onderdompeling in de historische sfeer van twee authentieke boerenhoven om de vinificatie van weleer te ontdekken met manden, druiven, handmatige persing, vaten… Men kan ook Moldavische dansen aanleren met beroemde choreografen en liefhebbers van populaire dansen. Geniet van traditioneel vakmanschap. De ambachtsbeurs van de Moldavische wijn is een bron van inspiratie voor de ambachtslieden die honderden werken hebben gemaakt, geïnspireerd door en gewijd aan dit nationale evenement. Een unieke kans om te genieten van de workshops pottenbakken, beeldhouwen, schilderen, borduren en haken….

Gastronomie. Tientallen “wijnvriendelijke” restaurants presenteren een gevarieerd assortiment van gerechten, wijn en biologische producten uit Moldavië. Het aanbod omvat traditionele gerechten, mamaliga, sarmale, placinte en andere feestelijke creaties, meestal ter plaatse bereid. Bezoekers ontdekken de recepten en geheimen van populaire gerechten in harmonie met wijnen gemaakt van lokale druivensoorten.

Muziek uit Moldavië. Op het artistieke programma staan de bekendste Moldavische orkesten, balletten, koper- en tarafsensembles en artistieke amateurgroepen uit de wijnstreken Valul lui Traian, Stefan Voda en Codru. s Avonds is er een groots concert van Moldavische popsterren.

Een wijntour. Van het centrum van Chisinau tot in de wijngaard, de ondergrondse galerijen, kelders, wijngaarden, proeflokalen en gîtes, een programma dat een onvergetelijke oenologische excursie garandeert! Reserveren bij toeristische informatiepunten.

Indrukwekkende cijfers in 2018:

De Nationale Wijndag 2018 bracht ongeveer 120.000 mensen samen voldoende om 10 keer het nationale Zimbru-stadion te vullen, waaronder toeristen uit Japan, China, de VS, Frankrijk, Oekraïne, Roemenië, Rusland en vele andere landen. Deze nationale wijndag in de hoofdstad Chisinau was goed voor 60 producentenstands, proeven van 10.000 flessen wijn, honderden deelnemers aan de Wijnschool, aanbod van 12 kwaliteitswijnen via het “Livret du Dégustateur” (de gids voor de 60 stands), de 7.500 deelnemers aan de Wijnroute genoten van de verfijnde menu’s en culturele programma’s, 350 artiesten zetten de toon met muzikale ensembles, groepen en solisten. Ook 10.000 enthousiaste Roemenen genoten in Snagov, waar een 30-tal Moldavische producenten hun wijnen voorstelden, van de eerste buitenlandse editie van de Moldavische Nationale Wijndag.