Anthony Martin lanceert drie whisky’s

WATERLOO ‘The Surgeon’, WATERLOO ‘The Nurse’ & WATERLOO ‘The Brancardier’

Anthony Martin presenteert trots zijn allereerste whisky’s, gedistilleerd door het jonge team van zijn zoon Edward, in de kleinste stokerij van België, in Waterloo …

Met het oog op de komende eindejaarsfeesten lanceert Anthony Martin een reeks van drie whisky’s. Het was een uitdaging van formaat om in de beschermde site van de hoeve van Mont-Saint-Jean een nieuwe stokerij te bouwen. Maar Edward, de jongste zoon van Anthony Martin, besloot ervoor te gaan.

Als jonge brouwer, en met als enige doel de alcohol van zijn grootouders te produceren, trok hij in 2017 naar de prestigieuze Heriot-Watt University in Edinburgh. Via de knowhow van de jonge Edward blijft de brouwerstraditie van de groep verzekerd, vooral als het gaat om brouwen met granen: “We gaan altijd aan de slag op basis van een recept van een Waterloo-bier”, vertelt een enthousiaste Edward Martin. “Onze Waterloo Récolte was bijvoorbeeld de basis om onze gin en onze Whisky Single Grain te creëren. Onze Whisky Single Malt steunt dan weer op onze Waterloo Triple die voor 100% van gemoute gerst komt. Al onze whisky’s zijn overigens het resultaat van een gist van het huis die voor fruitige esters zorgt.” Voor de granen doet Edward een beroep op Belgische gemoute gerst van Dingemans, terwijl de tarwe uiteraard van de velden rond de hoeve van Mont-Saint-Jean komt.

“Het is onze roeping te werken met lokale producten, zoals we ook doen voor onze Waterloo-bieren.”

Een ontdekking voor de echte liefhebber

De drie whisky’s – single cask malt, single cask grain, single grain – hebben na distillatie ruim drie jaar gerijpt in de historische kelders van de Ridders van Malta in de hoeve van Mont-Saint-Jean. Dit is de kleinste stokerij van België, en de hoeveelheid geproduceerde flessen zal dus beperkt blijven. Slechts enkele bevoorrechte kenners krijgen de exclusiviteit. “Het mysterieuze ‘deel van de engelen’ kennen we nog niet: we kunnen dus onmogelijk voorspellen hoeveel flessen we precies zullen produceren, maar we hopen toch zeker aan iets meer dan 1.000 flessen van 50 cl en 46% vol. te geraken.”

Hoewel de productie met de tijd zou moeten evolueren, zal het nooit tot grootschalige commercialisering van de Waterloo Whisky komen. De sterkedrank – ook gin – zal dus in de eerste plaats naar kleinhandels en fijnproevers gaan. Het doel is meer dan ooit de whisky-amateurs naar de site van Waterloo te lokken. “Wij verkopen niet zomaar een whisky, wij bieden de echte liefhebbers een belevenis. Als ze hier een fles komen kopen, ontdekken ze meteen ook ons universum: de hoeve, de velden, de brouwerij, de stokerij, de opslagplaats én onze brouwer die altijd tijd maakt om hen te verwelkomen”, bevestigt Edward.

Vooruitbestellen zal uitsluitend mogelijk zijn via een website die wordt meegedeeld op de Facebookpagina Waterloo Spirit. De bevoorrechte verwervers van Waterloo Whisky krijgen een uitnodiging om hun fles(sen) op donderdag 17 december af te halen in de hoeve van Mont-Saint-Jean.

Drie WATERLOO whisky’s, verder niets

De drie suggestieve benamingen – The Brancardier, The Nurse & The Surgeon – verwijzen andermaal naar de befaamde slag bij Waterloo en de hoeve van Mont-Saint-Jean, een locatie die bol staat van geschiedenis, karakter en authenticiteit, en die diende als veldhospitaal voor de Britten. Elke whisky biedt een onuitgegeven smaakervaring:

WATERLOO ‘The Brancardier’ – Green

De ‘Brancardiers’ waren wellicht kwetsbaarder dan wie ook. De voorlopers van de ambulance ploeterden over het slagveld om de gewonden naar de hoeve van Mont-Saint-Jean te dragen.

De WATERLOO Single Grain is ongetwijfeld dé toegangspoort tot de wereld van de Belgische whisky. Aroma’s van karamel en vanille vervolmaken de verfijnde specerijentoetsen. Je bespeurt zelfs het bouquet van voorjaarsbloemen. Het verhemelte ervaart een mooi rond geheel van vanillesuiker, in harmonie dankzij kruiden met houtsmaak. Deze ervaring eindigt met een lange afdronk die aan theebladeren doet denken.

Kenmerken: Formaat: 50cl – ABV: 46% – Basisbier: Waterloo Récolte – Aroma’s: het licht fruitige aspect doet deze sterk gevanilleerde whisky opleven. – Smaken: romig rond en zoet. – Afdronk: lang, subtiel mengsel van vanille en theebloesem. – Vat (historiek): eik (Highlands Scotch Whisky) – Prijs: 55 euro

WATERLOO ‘The Nurse’ – Red

‘The Nurse’ verwijst naar de onmisbare vrouwen, geallieerde én Belgische (vaak dorpelingen), die het medische korps de hele veldslag lang bijstonden bij de hoeve van Mont-Saint-Jean.

Deze WATERLOO Single Cask Grain zal je ongetwijfeld heerlijk verrassen! Met de Waterloo Récolte als distillatiebasis zijn we erin geslaagd alle aroma’s uit het bier mee te nemen, zonder iets te verliezen … Aroma’s van peren en van grasvelden verbergen zich achter de zoete geur van vanille die vervolgens gepaard gaat met rode peper en graan. De aficionado bespeurt ook nog de fijne toetsen van pure chocolade.

Kenmerken: Formaat: 50cl – ABV: 46% – Basisbier: Waterloo Récolte – Aroma’s: zoete en complexe aroma’s van eik, pepers en grassen. – Smaken: het kruidige en peperaspect vormt een harmonie met de zachtheid van vanille die doet denken aan een licht dessert. Hij blijft complex en rond, vooral door het graanaspect dat in het geheel opduikt. – Afdronk: kort en droog maar kruidig. – Vat (historiek): eik (Highlands Scotch Whisky) – Prijs: 75 euro

WATERLOO ‘The Surgeon’ ¬– Blue

‘The Surgeon’ is als een lofrede voor de vele chirurgen of chirurgijnen die hier, in de hoeve van Mont-Saint-Jean, tot een week na de slag nog dag en nacht in de weer waren …

Deze WATERLOO Single Cask Malt werd gedistilleerd op basis van onze Waterloo Triple Blond. Belgische gerst, gefermenteerd met onze gist, levert ronduit opmerkelijke kruidige toetsen. Na het distilleren heeft deze alcohol ruim 3 jaar gerijpt op eiken vaten van Schotse oorsprong (Highlands). We ervaren een mengsel van zoete vanillearoma’s en eik, gevolgd door een snuifje specerijen en vervolledigd met jeneverbes die het gehemelte komt plagen om te eindigen op een lange afdronk van gerst die ons herinnert aan de Waterloo Triple.

Kenmerken: Formaat: 50cl – ABV: 46% – Basisbier: Waterloo Triple Blond – Aroma’s: zachte aroma’s van eik, versterkt door de vanille. – Smaken: rijkelijk wat bloemen en specerijen aangaat. Zeer compleet. – Afdronk: mout duikt weer op en herinnert aan de herkomst van deze whisky. – Vat (historiek): eik (Highlands Scotch Whisky) – Prijs: 95 euro

Een familietraditie

Het familiebedrijf Anthony Martin is in Waals-Brabant welbekend om zijn activiteiten, voornamelijk brouwen. Het verhaal begon al in 1924, met zijn stichter John Martin. Deze landde in 1909 in Antwerpen om er bier en prestigieuze limonades in te voeren. De beroemde whisky’s uit Schotland mochten evenmin ontbreken. Anthony Martin beheerde dertig jaar lang de commerciële strategie van de groep John Martin en nam intussen al vijftien jaar geleden de algemene leiding over.

De volledige renovatie van de beschermde site van de Ferme de Mont-Saint-Jean valt samen met de opkomst van de vierde generatie: Stéphanie, Jonathan en Edward. Zo werd een doorstart van de familie-inspiratie mogelijk, met een nog meer uitgesproken klemtoon voor de positionering van de groep in het ambachtelijke universum (met de steun van de lokale landbouwactiviteit). Sinds 2015 ontwikkelt Anthony Martin naast de brouwersactiviteiten ook zijn eigen sterkedrank vanuit zijn nieuwe stokerij.