AOP Picpoul de Pinet

Erkend in 2013, is de AOP Picpoul de Pinet de belangrijkste producent van de appellatie witte wijnen in de Languedoc. Het unieke profiel heeft belangrijke markten veroverd, waar hij zijn positie wil versterken, maar tegelijkertijd wil hij nieuwe markten en segmenten veroveren. De nieuwe voorzitter, nieuwe coördinator, nieuwe visuele identiteit en een nieuwe website, worden alvast elementen die deze visie en opties moeten ondersteunen. .

De persoonlijkheid van de Picpoul de Pinet is gebaseerd op zijn terroir, dat zich uitstrekt van de oevers van het Etang de Thau tot de piochs van de garrigues, en is gebaseerd op de organoleptische identiteit van het witte druivenras piquepoul, waarvan de aanwezigheid in de regio al sinds de 14e eeuw wordt aangetoond. Zijn unieke karakter in de Languedoc, een witte kustwijn, met een maritieme expressie die wordt gedomineerd door citrusvruchten en zilte, jodiumachtige toetsen. Dit alles biedt geprivilegieerde gastronomische akkoorden, ahw verankerd in het landschap, tussen de zeevruchten en de Picpoul de Pinet.

De Picpoul de Pinet AOP is een historische partner en emblematische wijn van twee grote evenementen in de regio, die deze zomer een comeback maken: het Thau Jazz Festival, van 22 tot 29 juli. De AOPPicpoul de Pinet is partner sinds de oprichting ervan; en is met name aanwezig tijdens de concertavonden in Mèze (van 23 tot 25 juli). Het andere evenement is de Féria van Béziers van woensdag 11 tot zondag 15 augustus: Béziers zal zijn Féria 2021 opnieuw houden in de Picpoul de Pinet, nl in de arena, met een visuele aanwezigheid van deze AOP.

Een nieuw evenement deze zomer is de Castelnau de Guers dat de AOP Picpoul de Pinet, op 22 juli en 19 augustus, door het openen van de kasteeldeuren en haar kapel uit de 11e eeuw, omgord door stands van producenten en muzikale animatie.

Deze evenementen bieden de gelegenheid om alle nieuwe producten van Picpoul de Pinet te ontdekken, gepresenteerd door het team van het syndicaat van de appellatie. Dit team omvat o.m. de nieuwe verkozen voorzitter, Laurent Thieule, die Frédéric Sumien opvolgt, AOP-coördinator Céleste Renault. Voor Laurent Thieule, lid van het wijnhuis Ormarine, “zal Picpoul de Pinet, de belangrijkste witte wijnproducerende appellatie van de Languedoc, meer dan ooit zijn authenticiteit cultiveren en de consument het instinctieve plezier van wijn laten herontdekken”. Céleste Renault onderstreept haar missie om de appellatie te verdedigen en te promoten: “In een gestabiliseerde gezondheidssituatie kunnen we opnieuw naar de export, en in het bijzonder naar het Verenigd Koninkrijk en België, om onze positie daar in 2022 te versterken”.

De vernieuwde website van de appellatie heeft een nieuw logo met een strak lettertype en ontwerp in vintage-stijl, als verwijzing naar de jaren 1930. De wijnbouwers van de AOP worden hun eigen ambassadeurs in een reeks videopastilles, op sociale netwerken, zoals Instagram en LinkedIn. Blauw blijft centraal staan in de signatuur van de appellatie (die tot de weinige behoort die de Beschermde Oorsprongsbenaming gebruikt), waarvan de belofte “zijn terroir is de zee” gehandhaafd blijft.

Promotie van de Patience-reeks

De coöperatieve wijnmakerijen en de wijnbouwers in particuliere kelders brengen premium Picpoul de Pinet-wijnen op de markt, die het etiket Patience dragen en geproduceerd worden volgens binnen de appellatie opgestelde en gecontroleerde specificaties, met langdurige rijping op de droesem om de aromatische complexiteit te verdiepen en de vettigheid in de mond te vergroten. “Met Patience mikken we op andere markten, met name de horecamarkt”, zegt Céleste Renault. Laurent Thieule: “Wij blijven trouw aan de historische persoonlijkheid van Picpoul de Pinet: de zuurgraad die zijn handtekening is, is onze springplank voor dit werk aan complexiteit en rijpingspotentieel. Wij evolueren en innoveren op onze basissen om onze klanten beter te kunnen bedienen, het is ook onze signatuur.”

De AOP Picpoul de Pinet, die sinds 2013 een AOP is, produceert meer dan 10 miljoen flessen per jaar op 1500 hectare in productie, verspreid over 6 gemeenten in de Hérault: Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Montagnac, Pinet en Pomérols. De appellatie telt 4 coöperatieve wijnhuizen en 23 particuliere wijnhuizen, exporteert tweederde van haar productie en vertegenwoordigt 80% van de export van witte wijnen uit de Languedoc.