Beaumes de Venise – Domaine de Pieblanc – BdV 3/10

Het Domaine de Piéblanc ligt midden in de wijngaarden, aan de voet van het dorp Gigondas en de Dentelles de Montmirail. De wijngaard bestaat uit 10 hectare AOC Ventoux wijnstokken op de hoogten van Caromb op een hoogte van 300m, aan de voet van de Mont Ventoux, in een behouden groene omgeving. Een paar kilometer verderop, nog steeds op hoogte in de gemeente Suzette, maken 15 hectare AOC Beaumes de Venise wijngaarden de wijngaard compleet. Verder zijn er 6 hectare AOC Gigondas – wijnland bij uitstek – aan de voet van het beroemde dorp!

Domaine de Piéblanc telt ook enkele honderden olijfbomen die elk jaar eigen olijfolie produceren. Overtuigd van het belang van de grond en het respect voor de natuur, begon Matthieu PONSON al snel met een omschakeling naar de biologische landbouw. De jaargang 2020 zal de eerste gecertificeerde biologische jaargang zijn met het label “Agriculture Biologique”.

Het project is om een domein te creëren dat wijnen produceert die emblematisch zijn voor deze prachtige regio door de verschillende druivenrassen uit te vergroten. De druivenrassen zijn representatief voor de regio: voornamelijk Grenache, dan ongeveer een kwart Syrah en Cinsault en een paar hectare Carignan. De percelen worden nauwkeurig bewerkt, aangepast aan elk profiel (bodemkwaliteit, druivenrassen, leeftijd van de wijnstokken).

In de wijngaard worden vier verschillende bodemtypes aangetroffen, met niet alleen variaties tussen de percelen, maar ook binnen de percelen (alle zijn sedimentaire bodems van het type zand-klei): fluviatiel alluvium van de hoge terrassen, blauwe mergel van Faucon, conglomeraten van Crillon-Le-Brave en recent colluvium uit het Quartair.

Op de proeftafel:

AOC BEAUMES DE VENISE – LES HAUTS

Rood – jaargang 2020 – 14.5% alc vol – gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 40 jaar – productie 2020: 40 hl

Een elegante en complexe wijn die doet denken aan wilde bramen. Tonen van zoete kruiden worden onthuld met een frisheid op een lange en zachte afdronk.

Terrasvormige wijngaarden in Suzette op 300 meter hoogte, op een uniek terroir genaamd Terres de Trias. Druivenrassen 50% Grenache, 50% Syrah. Geteeld volgens duurzame landbouw.

Handgeplukt in kratten van 15 kg, met de hand gesorteerd en ontsteeld. Vinificatie in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten. Koude maceratie vóór de gisting gedurende 48 uur. 20-25 dagen rijping met dagelijks overpompen. Rijping gedurende 15 maanden, 30% in vaten, 70% in kuipen. Leeftijdspotentieel 8 à 10 jaar.

Een fruitige neus die doet denken aan wilde bramen met hints van laurier en tapenade. In de mond zijn tonen van zoete specerijen fris en maken plaats voor een goede lengte.

Deze wijn is perfect bij vlees in saus, zoals wild, gegrilde prime rib, eend of truffelgratin dauphinois.

AOC BEAUMES DE VENISE – SERRE DE SUPION

Rood – jaargang 2018 – 15% alc vol – gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 70 jaar – productie 1800 flessen – assemblage van 90% Grenache noir en 10 % Syrah

Perceel selectie van oude Grenache wijnstokken 18 maanden gerijpt in eikenhouten vaten.

Selectie van percelen Grenache in het gebied Serre de Supion van Suzette. De druiven van dit perceel worden als laatste geplukt om een perfecte rijpheid te verkrijgen. 70 jaar oude wijnstokken op terrassen op 300m hoogte.

Biologische landbouw” vanaf de oogst van 2020. Handmatige oogst in kratten van 15 kg, handmatige sortering op de sorteertafel vóór het ontstelen. Vinificatie in temperatuur gecontroleerde roestvrij stalen vaten. Koude voorgisting gedurende 48 uur. Ongeveer 20 dagen vaten met dagelijks overpompen. Rijping 18 maanden in 450l eiken vaten van 2 tot 3 wijnen. Verouderingspotentieel 10 jaar en meer.

Volle en vlezige wijn. Een gulzige en explosieve mond op rijp rood fruit. Een rijke materie en een lange en aangename persistentie in de mond.

Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV  2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov –  BdV 4: Domaine de Durban 4 nov –  BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 :  Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november