Carrefour België lanceert nieuwe Kwaliteitsketen Carrefour: de Riemstste grotchampignons

• Erkend Vlaams streekproduct – • Traditionele, arbeidsintensieve kweekmethode – • Uit de mergelgroeven van Kanne (Riemst) – •  Een stevige paddenstoel met een volle, nootachtige smaak

Carrefour België lanceert een nieuwe Kwaliteitsketen Carrefour, de Riemstse grotchampignon. Hiervoor werkt Carrefour samen met Dirk Jackers, die deze kastanjechampignons kweekt in de grotten van Kanne (Riemst). In januari 2017 kreeg zijn traditionele product het label van Vlaams streekproduct van de VLAM. Dirk Jackers startte 26 jaar geleden als student met de kweek van champignons, om na 25 onder de grond te trekken en er in mergelgrotten paddenstoelen te kweken.

De mergelgroeven waarin hij de Riemstse grotchampignons voor de Kwaliteitsketen Carrefour kweekt, hebben een lange geschiedenis. Zij zijn zo’n 300 jaar geleden gecreëerd toen men er mergel voor de bouw van o.a. kerken mergel begon te ontginnen, waardoor het geen grotten maar mergel- en kalkgroeven zijn. De groeven zijn zo sterk gebouwd dat zelfs de Duitsers tijdens de 2de Wereldoorlog hebben overwogen om ze als productiefaciliteiten te gebruiken, maar de Bevrijding stak hier tijdig een stokje voor.

Vroeger werden steengroeves vaak gebruikt voor het kweken van paddenstoelen. De constante temperatuur en de hoge luchtvochtigheid vormden de ideale omgeving voor de groei van deze lekkernij. Tegenwoordig maken de meeste Belgische kwekerijen gebruik van bovengrondse klimaatgestuurde kweekcellen. In België kweken nog slechts enkele champignonkwekers hun paddenstoelen ondergronds, op traditionele wijze. Dit natuurlijke kweekproces is erg arbeidsintensief, zowel door de natuurlijke omstandigheden in de grotten, als door de aanvoer van de compostzakken in de grotten.

Ecologisch: lage energieconsumptie

De kweek van champignons in groeven heeft een groot ecologisch voordeel: Dankzij een constante temperatuur dient men de groeven niet te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer. Ook hoort men de luchtvochtigheid niet aan te passen. Zo bedraagt de temperatuur in de mergelgrotten van Kanne het hele jaar door namelijk 11,5° C en de luchtvochtigheid 96 %. Dit zorgt ervoor dat de kastanjechampignon trager groeit, waardoor de textuur van deze champignon nog vaster is. Pas na zes weken kan een eerste keer geoogst worden. Nadien volgen er nog 2 tot 3 “vluchten”, of oogstcycli. Een stevige paddenstoel met een volle, nootachtige smaak Deze champignonsoort, met een lichtbruin hoedje, bevat minder vocht, wat hem een volle, nootachtige smaak geeft. Bij het bakken verliest hij geen volume.

De grotchampignons worden niet afgesneden bij de pluk, maar ze worden met de hand geplukt, waarbij de volledige voet bewaard blijft. Hierdoor wordt de champignon niet beschadigd en kan hij langer bewaard worden. De Riemstse grotchampignons zullen verkocht worden per 400 g, voor € 3,49.

De Kwaliteitsketen Carrefour

Het label Kwaliteitsketen Carrefour staat voor 3 principes: respect voor de klant door een onberispelijke kwaliteit, respect voor de producent door duurzame partnerschappen, en respect voor de dieren en de omgeving dankzij het volgen van strenge normen. Op deze manier wordt er waarde gecreëerd voor de hele keten en gaat Carrefour de waardevermindering van (landbouw)producten tegen.  Eerder dit jaar lanceerde Carrefour België al 5 nieuwe producten van de Kwaliteitsketen Carrefour: traditioneel gerookte Noorse zalm, residuvrije Conférence-peren, residuarme Jonagold Novajo en Zari appelen, hoevekip uit de Auvergne zonder antibiotica, en Zeeuwse Grevelingenoesters.