S Pellegrino geeft de award voor beste jonge chef 2018 BeLux weg

In Flanders Expo in Gent werden tijdens de jaarlijkse vakbeurs Horeca expo de nieuwe Michelinsterren uitgereikt. In de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg staan opnieuw restaurants die interessant, een omweg waard of zelfs een reis waardig zijn.

Nieuw dit jaar was de voorstelling van een speciale award voor jonge chefs. De prestigieuze sterrengids slaat namelijk de handen in elkaar met S.Pellegrino om toonaangevend jong culinair talent uit BeLux in de kijker te zetten met de S.Pellegrino award voor beste jonge chef 2018 van BeLux.

Jong culinair talent uit België en Luxemburg

S.Pellegrino, het wereldberoemde spuitwater dat synoniem staat voor gastronomische beleving, ondersteunt wereldwijd jong opkomend culinair talent. Het merk lost sinds 2015 met de wedstrijd S.Pellegrino Young Chef, een internationale zoektocht naar de beste jonge chefs ter wereld, die belofte in.

Die lijn wordt ook in de samenwerking van het merk met Michelin doorgetrokken. Het thema blijft ongewijzigd: de erkenning van toonaangevend jong culinair talent, zij het ditmaal uit België en Luxemburg, met de S.Pellegrino award voor beste jonge chef 2018 van BeLux. Als kans hebbende chef mag je niet ouder zijn dan dertig en moet je al minstens een jaar als chef, souschef of chef de partie werken in een restaurant.

S.Pellegrino award voor beste jonge chef 2018 van BeLux

De zevenentwintigjarige Jo Grootaers (1990), chef van restaurant Altermezzo in Tongeren, ontving de S.Pellegrino award voor beste jonge chef 2018 van BeLux. Als negentienjarige pas gediplomeerde kok ging Jo Grootaers in de keuken aan de slag van toen nog ‘brasserie’ Altermezzo in Tongeren. Hij maakte meteen indruk en vier maanden later mocht hij zich al waarmaken als keukenchef. Met zijn aanpak werd hij het jaar daarop, in 2010, opgenomen in de selectie van de 100 beste brasserieën van het land.

Inmiddels is hij medevennoot en stuurde hij Altermezzo van een brasserierepertoire met Italiaanse inslag naar een fijnproeversrestaurant met een verfijnde culinaire identiteit. Nieuwsgierig, getalenteerd en door niets of niemand beïnvloed gaat hij nog steeds zelf zijn weg. “Ik hou van een mooi en duidelijk leesbaar bord. Al dat trendy ‘bloemschikken’ is aan mij niet besteed.” Aldus Jo zelf.

Waarom S.Pellegrino en Michelin?

De wereld verandert snel. Chefs worden constant uitgedaagd om nog meer te werken rondom het bord heen en dus verder te denken dan enkel wat er op het bord komt. Het complete plaatje moet kloppen. S.Pellegrino en Michelin delen dezelfde passie voor gastronomie. Beiden zijn ze van mening dat chefs in de toekomst meer beyond the plate zullen gaan werken. Gastronomie is aan het evalueren op vlak van duurzaamheid, digitalisering, klantenervaring en culturele overdracht.

Het initiatief van deze award reflecteert de sterke interesse van beide merken om opkomend talent te ondersteunen. Hun boodschap is kort, maar krachtig: “S.Pellegrino en Michelin houden de vinger aan de pols. Ze geloven in jonge beloftevolle chefs. Zij zijn de toekomst van de gastronomie. Daarom wordt nieuw talent ook in de gids opgenomen dankzij deze award.”

S.Pellegrino is synoniem met lekker eten, Italiaanse finesse, het goede leven, en stijl en verfijning op de beste tafels ter wereld. Het wereldberoemde Italiaanse spuitwater vormt dan ook de ideale begeleider van elke gastronomische maaltijd en is een ware ambassadeur voor de kunst van het Italiaanse leven. Het merk lost met de wedstrijd S.Pellegrino Young Chef zijn belofte in om the art of fine dining te verspreiden tot ver buiten de Italiaanse landsgrenzen en om opkomend culinair talent te promoten.