Chateau de l’Engarran

Vrouw uitgeroepen tot beste wijnbouwer van het jaar!.

Diane Losfelt die aan het hoofd staat van het Château de l’Engarran in Lavérune, Pays d’Oc, werd door de Hachette-gids verkozen tot beste wijnbouwer van het jaar. Een verdiende consecratie voor deze gepassioneerde vrouw die de kleuren van de Languedoc-wijnen hoog in het vaandel draagt. Zowel in AOP als in IGP Pays d’Oc.

Een 3-sterren “coup de coeur” voor de rode AOP Grés de Montpellier 2017, 2 sterren voor de rosé AOP Saint-Georges d’Orques 2019 en de titel van Wijnmaker van het Jaar. “De Hachette-gids speelde de kerstman met het Château de l’Engarran! “roept Diane Losfelt uit. Sinds zesendertig jaar wijdt deze landbouwingenieur zich in opleiding aan haar 18e eeuwse “dwaasheid” en haar 65 hectare grote wijngaard, een wal voor de verstedelijking en een toevluchtsoord voor de biodiversiteit aan de poorten van Montpellier. “Deze onderscheiding beloont zowel een gezinswens om ons landgoed te behouden, mijn ambitie om het naar de top te brengen, als een collectief werk. Want als de Languedoc-wijnen tegenwoordig in vakbladen voorkomen, moesten vakbonden en wijnbouwers eerst vechten om de juryleden te overtuigen om ze te proeven. »

Vrijheid

Net als Francine Grill, haar moeder, die als pionier van de omschakeling naar het bottelen in de Languedoc in 1978, was ze ook een pionier in de marketing twee jaar later van een Vin de Pays d’Oc, Grand Prix d’Excellence des Oenologues de France. Als waardige erfgename was Diane Losfelt de eerste vrouwelijke administrator in het Languedoc appellatiesyndicaat. “We kunnen geen piramide bouwen zonder basis: onze regio heeft het geluk te kunnen vertrouwen op een IGP-basis om een rijk palet aan AOP-terroirs te kunnen rangschikken. “Zo houdt de regio Engarran een voet aan de grond in drie AOP-benamingen (60% van de percelen); de andere, in het Pays d’Oc. Zozeer zelfs dat Diane, die het produceren van kwalitatieve wijnen nastreeft, 15 cuvées aanbiedt waarvan zes met een IGP “Pays d’Oc”. Voor haar staat dit label synoniem voor de vrijheid om te innoveren. “Of het nu gaat om een zuivere druivensoort of een originele blend, ik kan mijn passie uitdrukken binnen een grote familie van wijnbouwers die Pays d’Oc IGP weet samen te brengen om de regionale wijnen beter te vertegenwoordigen door middel van offensieve communicatie. »

Opvolging

Het bedrijf, dat de verhuizing naar de top van de markt bepleit, staat ook volledig achter de “Pays d’Oc IGPCollection”, een selectie van “ambassadeurswijnen” die in 2008 werd gelanceerd om de eliteflessen te tonen die door een internationale jury worden onderscheiden. Terwijl “La Lionne” (La Lionne) in de Hachette-gids al drie sterren heeft gekregen en “Adelys” (Coup de Coeur, Hachette-gids) vaak met prijzen wordt bekroond, is er geen sprake van dat Diane Losfelt op haar lauweren gaat rusten. In de duurzame landbouw is het Château de l’Engarran sinds 2004 door Terra Vitis geselecteerd als MVO Pilot Company. “Het is weer een overwinning voor 2020, evenals mijn HVE3 -label, dat ook de kracht van de voorstellen van Pays d’Oc op het gebied van de huidige kwesties, zoals de opwarming van de aarde en duurzame ontwikkeling, symboliseert. “Ze ziet de toekomst in het roze. Twee late oogstjaren worden getest volgens de specificaties van Pays d’Oc. En de komst van haar nichtje, Emilie Grill: de 4e generatie in een saga van vooraanstaande vrouwen… Aan het hoofd van de Engarran !