Chemin de Moscou 2019

: een nieuwe stap op weg naar uitmuntendheid

 

Sinds de eerste jaargang in 2004 bottelt Chemin de Moscou het beste van Domaine Gayda. Tussen de leeftijd van de wijnstokken en de ervaring van de mannen, biedt de cuvée 2019 de steeds getrouwere weerspiegeling van een geschiedenis en een zoektocht naar uitmuntendheid.

Op 26 juni 2019 creëerde Domaine Gayda het evenement in de prestigieuze club 67 Pall Mall in Londen met een vergelijkende proeverij van stalen van de jaargang 2018 gerijpt in negen vaten van verschillende grootte, materiaal en dus poreusheid voor zuurstof. Van het houten wijnvat met meerdere wijnen tot het betonnen ei of de pot van steengoed of klei, de recipiënten interageerden met de wijn met opmerkelijke verschillen. De meest gerenommeerde Britse proevers, o.a. Julia Harding MW voor Jancis Robinson MW, Jamie Goode, Simon Field MW, Steven Spurrier… gaven hun oordeel over de verdiensten van elk vat wat betreft de complexiteit van de aromatische expressie, de lengte in de mond, de integratie van de tannines, de rijpingscapaciteit… Hun conclusies waren een bron van inspiratie voor de rijping van het oogstjaar 2019.

Chemin de Moscou is de iconische cuvée van Domaine Gayda. Hij wordt gemaakt van een constante verhouding van tweederde Syrah, een klein derde Grenache en een vleugje Cinsault. Het zijn niet alleen de druivensoorten, maar ook de uitzonderlijke terroirs die in deze assemblage samenkomen. De Syrahs ontlenen hun evenwicht aan het koele terroir van Brugairolles, op het domein. In de Roussillon hadden Vincent Chansault, wijnmaker-bedenker van de wijnen van het domein, en Tim Ford, directeur, belangstelling voor percelen op kalksteen tussen Estagel en Calce, op leisteen aan de kant van Latour de France, in de hoogte van Saint-Martin de Fenouillet… Tenslotte, een ander terroir voor Syrah bij uitstek, ditmaal in de Languedoc, La Livinière draagt zijn steen bij aan het bouwwerk in de vorm van een zoutpunt, de signatuur van zijn kalkbodems, tot en met de Grenache en Cinsault die het ook levert.

Jaar na jaar blijft de formule onveranderd, evenals het etiket en de naam van de cuvée, een eerbetoon aan de Moskouboom, op het hoogste punt van het domein Gayda en lange tijd een herkenningspunt voor de piloten van Aéropostale. Het is echter duidelijk dat Chemin de Moscou er elk jaar in slaagt een beetje beter te presteren. Naast de persoonlijkheid van elk wijnjaar, lijkt het evenwicht binnen de structuur verfijnd, terwijl de definitie van het bouquet duidelijker wordt.

Sinds de oprichting van het domein in 2003 hebben de aangeplante wijnstokken bijna twintig jaar de tijd gehad om te groeien en wortel te schieten (de Syrah-wijnstokken van de Roussillon zijn met hun 40 jaar nog eerbiedwaardiger). Ze bieden een aromatisch palet en een weergave van de bodem in hun mondgevoel dat elk jaar aan complexiteit en diepte wint. Elk wijnjaar heeft het team van Gayda ook een steeds preciezere kennis van elk perceel gekregen, waardoor ze de keuze van de oogstdatum en het vinificatieproces hebben kunnen verfijnen.

“Het resultaat van al deze geduldige vooruitgang in de wijngaard en de kracht van onze experimenten met negen containers voor rijping, de 2019 Chemin de Moscou is de meest volbrachte in onze benadering van uitmuntendheid voor deze cuvée.” Vincent Chansault. Te koop in CHR, vanaf 22,55 euro