Cornet Smoked: de nieuwste telg van Brouwerij De Hoorn

Vernieuwing en dynamiek in het bierlandschap. Na de succesvolle lancering van – Cornet – in 2014 lanceren de brouwers van Brouwerij De Hoorn – Cornet Smoked – een uniek blond Belgisch bier dat door toevoeging van gerookte eikenhouten snippers tijdens het brouwen een subtiel ‘smoked’ karakter in geur en smaak bekomt. Meer dan ooit staan bierliefhebbers open voor innovatie en vernieuwing. Daarom investeert de brouwerij, ondanks dat Covid-19 de brouwerij- en horecasector recht in het hart treft, in deze lancering en wil ze extra beleving in de horeca brengen.

Meer dan een jaar ontwikkeling

Bij het brouwersteam van Brouwerij De Hoorn zit innoveren en experimenteren in de genen. In 2014 leidde het experimenteren met vers getoast eikenhout als bieringrediënt tot Cornet. Deze innovatie in de categorie van ‘sterk blond bier’ werd een schot in de roos. Cornet is in België en Nederland één van de meest succesvolle bierintroducties van de laatste jaren. Op zes jaar tijd kende Cornet een steile opmars in horeca en retail.

Op basis van eigen inzichten én reacties van Cornet-consumenten ontstond de idee om een extra smaakbeleving aan hun Cornet toe te voegen. Het creëren van Cornet Smoked nam meer dan een jaar ontwikkeling in beslag. Het resultaat is een sterk blond Belgisch bier (8,5% vol/alc) met een subtiele ‘smoked’ toets.

Brouwmeester Stijn Bundervoet: “Het heeft alles van het krachtige en toch zachte karakter van Cornet maar door de subtiele rokerige toets krijgt de smaak meer diepgang. De complexiteit en extra aroma’s worden verkregen door het toevoegen van gerookte eikenhouten snippers en een dosis geturfde mout tijdens het brouwen.”

Net zoals bij Cornet streven de brouwers bij het brouwen van Cornet Smoked naar een bier dat mooi gebalanceerd is, het is fruitig, rijk, rond en verwarmend, de extra ingrediënten in het brouwproces zorgen voor een bijzondere smaakbeleving zonder dat het de vriendelijke zachte afdronk verliest. Het bier komt begin oktober als Limited Edition in flesjes van 33 cl. op de Belgische en Nederlandse markt.

Dorst naar extra horeca-beleving: Cornet Smoked serving ritual

Tom Robberechts, marketing manager Cornet: “Met Cornet Smoked gaan we nog een stapje verder dan alleen het kelkglas met iconische masker in de hoge voet. Het bier zal in een geselecteerd aantal horecazaken met een ‘serving ritual’ worden geserveerd. Het glas wordt, voor het inschenken, aan de hand van een ‘smoke gun’ gevuld met extra rook waardoor het ‘smoked’ karakter wordt versterkt en extra aroma’s worden toegevoegd, een prikkeling voor smaak- en geurzin en niettemin zorgt deze unieke ‘perfect serve’ voor een ongeziene extra beleving in de wereld van het bier.”

Viki Geunes (**): Beer & Food Pairing met Cornet Smoked.

Twee sterren chef Viki Geunes van Restaurant Zilte Antwerpen ziet de introductie van Cornet Smoked als een verrijking van het bieraanbod. “De vanille-houttoets verkregen door het gebruik van extra getoast eikenhout en het aangename rookaroma vanwege de geturfde mout signeren subtiel dit geraffineerd sterk blond bier, de brouwers beheersen duidelijk de kunst om de balans te bewaren.”

Geunes ziet naast uiteraard het degusteren van het bier op zich ook tal van culinaire combinaties. “Cornet Smoked zie ik als een mooi begeleider van gerechten. Het bier leent zich ideaal in combinatie met geroosterd vlees zoals ‘bbq pulled pork’, een keuken op basis van specerijen uit het Midden Oosten, het vegetarisch auberginegerecht baba ganoush en laat ons niet vergeten dat bier dé ideale begeleider van kazen is, bijvoorbeeld voor een gerijpte Gruyère de ideale partner. In Restaurant Zilte serveer ik Cornet Smoked bij zonnevis met kikkerbillen, bbq prei en oude gruyère. “

Beschikbaarheid België: Gespecialiseerde drankenhandel en horeca – Retail: Colruyt, Spar, Alvo, Okay, Collect & Go – www.s-hop.be

Beschikbaarheid Nederland: Breed beschikbaar in horeca – Retail: Jan Linders en geselecteerde slijters – Online: www.bierenzo.nl