Côte des Bar – Champagne Philippe Fourrier / slot

Sinds 1847 is het familie champagnehuis, geërfd door vijf generaties, gevestigd in Baroville, verankerd in een uitzonderlijk terroir, de Côte des Bar, in het zuiden van de champagne-appellation. Philippe Fourrier zette zijn eerste stappen in de wijngaarden in de jaren 1950 en oogstte zijn eerste druiven in 1979. Veertig jaar later vertrouwde hij de volgende generatie de toekomst toe van dit prachtige champagnehuis.

Tegenwoordig beheren zijn kinderen het landgoed en nemen zij deel aan de distributie van hun champagnes in vele landen. Julien Fourrier is de keldermeester, verantwoordelijk voor de uitwerking. Hij creëert de vaten door de kenmerken van de druivensoorten van de Côte des Bar (pinot noir en pinot blanc) uit te vergroten en weet de mooie kwaliteiten van de chardonay naar voren te brengen. Net als zijn vader is hij een gepassioneerd en creatief man die zijn waarden doorgeeft aan champagneliefhebbers en bezoekers van het domein.

De wijngaard van het huis van Philppe Fourrier is buitengewoon rijk. Het is begiftigd met de 3 voornaamste druivenrassen van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier en de zeer zeldzame Pinot Blanc, verspreid over meer dan 40 percelen op de hellingen van het natuurlijke amfitheater van het dorp Baroville, zuid, zuid-west gericht.

In zijn voortdurende zoektocht naar uitmuntendheid produceert Julien Fourrier zowel assemblages als mono-cuvées, selecteert hij de percelen, zoekt hij harmonie met de reservewijnen en de doseringen, en onderscheidt hij oude jaargangen om de voortreffelijkheid van zijn wijnen naar voren te brengen. De meest verleidelijke kleur van de Rosé de Saignée, de zoektocht naar evenwicht in de extra brutale dosering van de Grande Cuvée Intimiste, de unieke aromatische expressie van de Pinot Blanc.

De Grande Cuvée Intimiste is de nieuwste creatie van de Philippe Fourrier champagnes, het is de synthese van een geweldig oogstjaar, 2014, de selectie van de beste chardonnay druiven van een rijping van de wijn in eiken vaten gedurende 8 maanden, in combinatie met een nauwkeurige dosering, Extra Brut.

Assortiment:

De kunst van assemblage pinot noir -chardonnay

Reserve Pinot Noir-Chardonnay : 60% pinot noir, 40% chardonnay, frisheid en intensiteit. Rijping gedurende 4 jaar, bruto dosering 7 g/l. Bleke kleur met een mooie glans; innemende en fruitige neus,  tonen van gekonfijte citrusvruchten, beboterde noten met een vleugje toast; In de mond, aanval op een vleugje jodium, tonen van peperkoek, bier, en mandarijn, het geheel wordt gedragen door een mooie frisheid, afdronk: aangename evolutie en persistentie.

Rosé de Saignée – pinot noir –chardonay: 90% pinot noir – 10% chardonnay. Glad en hebzuchtig. Rijping gedurende 7 jaar, ruwe dosering 9 g/l. Authentieke pinot noir kleur, licht roodachtig oranje. Neus: tonen van rood fruit, morellen kersen, bramen en een vleugje karamel. In de mond, levendige aanzet, vol lichtheid, fijne belletjes, vlezig karakter, gedragen door rijp fruit zoals framboos en een noot van witte bloemen. De afdronk heeft een subtiele kruidige noot en een romige textuur.

Specialiteiten mono-cépage:

Pinot Blanc : 100% pinot blanc, finesse en frisheid. 3 jaar oud. Dosage brut 9 g/l. Bleekgeel met een gouden tint, zeer mooi uitzicht, fijne en aanhoudende belletjes. In de neus: verleidelijk en krachtig met aroma’s van exotisch fruit, ananas, perzik, grapefruit, geassocieerd met citroenachtige tonen. In de mond, frisse en knisperende aanzet, grote ampliltude die de rijkdom van de neus teruggeeft met name aroma’s van ananas, wit vruchtvlees, peer. De lange afdronk combineert finesse en elegantie met een mooi evenwicht en een aangename frisheid.

Blanc de noirs : 100% pinot noir; kracht en complexiteit. Rijping gedurende 3 jaar, bruto dosering 9 g/l. Bleekgeel met veel fijne belletjes en gouden reflecties. In de neus open en levendig, met tonen van wit fruit, perzik, peer, verrijkt met aroma’s van gebak, honing en gekonfijt fruit. Ruim en gul in de mond, met gulzige toetsen van fruitgelei, abrikoos en perzik. Licht kruidige afdronk, met een goede lengte. Ook verkrijgbaar als demi-sec.

Pinot Meunier : 100% pinot meunier, gulzig en verfijnd. Rijping gedurende 3 jaar, ruwe dosering 8 g/l. Mooi bleekgeel met gouden reflecties. Neus: zeer expressief met tonen van vers rood fruit, kersen en een vleugje pioenroos. De aanzet is rond en rechtlijnig, fruitig en gulzig, gedragen door bramenaroma’s en een hint van perzik en pruim. Lange afdronk, goed uitgebalanceerd.

Prestige Chardonnay: 100% chardonnay – harmonieus en verleidelijk. Rijping 4 tot 5 jaar, 9 g/l brut. Goudkleurig met heldere reflecties, helder, briljant, fijne en luchtige slierten. In de neus: fris en aangenaam, met mooie aroma’s van citrusvruchten, citroen en gele grapefruit, wit vruchtvlees, peer. In de mond: ruime en licht holle aanzet, ontwikkeld een zeer aangename rondheid met fruitige hints en een subtiele koekjestoets. Verfijnde afdronk met delicate aroma’s van citroenschil.

Millésime mono-cépage :

Vintage Pinot Noir : 100% pinot noir – volheid en structuur. Rijping 7 jaar, ruwe dosering 8 g/l. Diepgeel met gouden schakeringen, helder en licht, zeer fijne belletjes. Verleidelijke neus met tonen van gebak, honing met een ontwikkeling naar exotische vruchtencompote, mango, ananas. Rijke en weelderige aanzet, mooie toetsen van compote, gedroogd fruit, een vleugje kers. Afdronk: met een vleugje frisheid, licht menthol, tonen van amandelspijs, met een aangename lengte.

L’Exception Chardonnay vintage: 100% chartdonnay – finesse en elegantie. Rijping minimaal 5 jaar op de droesem, waarvan 6 maanden in eikenhouten vaten, extra brut dosage 6 g/l. Kleur: diepgeel met regelmatige en persistente belletjes. Neus: verfijnde aroma’s van gekonfijt wit fruit, peer, gele perzik en mirabelpruim, gecombineerd met hints van gekonfijt citrusfruit, citroen en roze grapefruit, plus een noot van witte bloemen, meidoorn, vanille en koffie. Smaak: levendige en frisse aanzet, gevolgd door een zachte mineraliteit en fruitige noten. Lange afdronk met een hint van gebraad.

Grande Cuvée Intimiste: vintage chardonnay: 100% chardonnay. Delicate persing van geselecteerde druiven, wijn alleen gemaakt van de koppen van de cuvée. Minimaal 5 jaar gerijpt in eikenhouten vaten, waarvan 8 maanden in eikenhout. Extra brut dosering 6 g/l. Kleur: diep goudgeel met een aaneenschakeling van fijne en persistente belletjes. Opent in de neus met tonen van specerijen, witte peper, vanille, aroma’s van gekonfijte citroen, subtiele licht houtachtige toets. In de mond levendige en frisse aanzet met de expressie van citroen, grapefruit en ananastonen. Afdronk: met zeer mooie lengte, complex en gulzig

Coteaux Champenois,

Coteaux Champenois rood : 100% pinot noir van het oogstjaar 2020. Intense aroma’s van rood fruit, aalbes, kers, met een lichte kruidige toets van witte peper; een volle aanzet met intense expressie van rood fruit, de evolutie is elegant met frisse en ronde tannines. Aromatische afdronk met een smeltende structuur.

Ratafia wit: aperitief – Ratafia rood: aperitief; fijne brandewijn; vieuw marc: brandewijn www.champagne-fourrier.fr