Côte des Bar – Champagne Earl Moutaux

Earl Moutaux ligt in de Côtes des Bars, halverwege tussen Bar sur Aube en Bar sur Seine. De Moutaux-boerderij, die champagne oogst en verwerkt in Bligny, heeft sinds 2010 het “Terra-vitis”-certificaat en is een pleitbezorger van duurzame wijnbouw met respect voor de druiven en het terroir. In 2019 krijgt ze het label “hoge milieuwaarde” (HVE) , als bewijs dat biodiversiteitsbevorderende elementen op ruime schaal aanwezig zijn op het domein en dat de druk van de landbouwpraktijken op het milieu tot een minimum beperkt is.

De wijnen worden op het domein gemaakt volgens de traditie van de Champagne. De wijnstokken van het champagnedomein worden met de hand geoogst in een optimaal rijpheidsstadium, waardoor de verschillende cuvées finesse en aromatische volheid kunnen onthullen. De champagnewijnen zijn gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Zij combineren traditie (gebouwen van steen en hout) met moderniteit (roestvrijstalen vaten en de modernste technologische apparatuur). Earl Moutaux is om het werk in de wijngaard beter te promoten en te waarborgen, ingeschreven bij de “Onafhankelijke Wijnbouwers” en neemt deel aan de “Champagne Route en Fête”.

Het assortiment:

“Champagne Brut Réserve” : gemaakt met Pinot Noir (80%) en Chardonnay (20%). Het is een levendige champagne die bij alle gelegenheden kan worden gedronken. Zijn voornaamste kenmerken: een mooie warmgele kleur, kenmerkend voor Pinot Noir; een gulzige en expressieve neus, die doet denken aan vers fruit (klein rood fruit in bij aanvang, geel fruit aan het eind). De Champagne Brut Reserve heeft een mooie vloeibaarheid in de mond, een openhartige aanzet, een mooie fruitigheid die doet denken aan vers fruit.

“Champagne Brut Carte Blanche” : assemblage van Chardonnay (82%) en Pinot Noir (18%). Zijn kenmerken: een mooie gouden/strogele kleur, karakteristiek voor Chardonnay; een fijne en delicate neus, die opent met lichte botertonen om zich te ontwikkelen naar florale tonen (witte bloemen) en wit fruit/citrusvruchten (peer, appel, citroen). De Champagne Brut Carte Blanche is elegant en vrouwelijk, met een lange afdronk, beginnend met tonen van wit fruit, een zijdezacht middenpalet en eindigend met tonen van citrusfruit.

“Champagne Brut Rosé” : blend van Pinot Noir (68%) en Chardonnay (19%) rood (13%). Zijn kenmerken: een mooie lichtroze kleur die doet denken aan framboos; een delicate, elegante en luchtige neus met een dominant van rood fruit (aardbei, framboos, aalbes, kers) met ook lichte florale tonen (kersenbloesem); de mond is zijdeachtig, fluweelachtig, met een dominant van kersen en aalbes.

“Champagne demi-sec” : Deze wijn is iets zoeter dan de Réserve cuvée, maar hij heeft dezelfde sensaties. Onze Champagne Réserve demi-sec is ideaal aan het einde van een maaltijd om desserts te begeleiden.

“Champagne brut Val de Beauregard” : De blend is gemaakt van een perfect evenwicht tussen Pinot Noir en Chardonnay druiven. Door een lange rijping op droesem in de fles krijgt hij een ronde smaak en ontwikkelt hij de karakteristieke aroma’s van de oude wijnjaren. De kenmerken van Val de Beauregard brut champagne: een diepgele kleur; een elegante en delicate neus die tertiaire aroma’s ontwikkelt (kastanjehoning, vijg, geroosterd, gebraden); in de mond vertoont hij een zekere complexiteit die evolueert tijdens de opwarming in het glas. Deze wijn heeft tonen van marsepein, toast en specerijen, die evolueren naar de geroosterde. De Val de Beauregard brut Champagne moet langzaam gedronken worden, in grote glazen, om de verschillende aroma’s die zich tijdens het opwarmen ontwikkelen te kunnen waarderen.

“Champagne Excellence” : Cuvée “Blanc de Noir” is gemaakt van 100% Pinot Noir druiven die meerdere jaren in vaten zijn bewaard, en geeft perfect de ziel van het huis weer. Deze cuvée, gedoseerd in extra brut, brengt alle frisheid en fruitigheid van de druivensoort naar boven.

“Champagne Perle des Coteaux”  – Nieuw sinds 2015 : Een cuvée gemaakt van 100% Chardonnay druiven die meerdere jaren in vaten zijn bewaard. Deze champagne is een witte wijn van grote finesse, en de lage dosering onthult alle lichtheid van Chardonnay

“Ratafia : Earl Moutaux biedt u een product voor nieuwe sensaties. Ratafia: het wordt gemaakt van druivenmost gemuteerd met fijne champagne. Dit bijzonder geurige aperitief zal u bekoren met een aangename sensatie van rode vruchten.

www.champagne-moutaux.com