Dégustez en V.O.!

Regionale beurs kijkt nu al uit naar haar tweede editie

 

“De eerste editie van de handelsbeurs “Dégustez en V.O!”, die begin mei  plaatsvond in het Corum te Montpellier, voldeed slechts ten dele aan de verwachtingen. Het aantal bezoekers bleef eerder beperkt, toch onderstreepten alle deelnemers de  uitstekende organisatie van een sectoriel regionaal evenement.

Een proactieve eerste editie… Sinds de verdwijning van Vinisud beschikken de wijnbouwers van Occitanië niet meer over een vitrine om hun wijnen aan de professionele sector te presenteren. De organisatoren waren erop gebrand aan dit probleem tegemoet te komen, naast de geprezen organisatie werd ook een druk  programma van goed bezochte masterclasses afgewerkt. Ondanks de slechts 580 geregistreerde professionele bezoekers, twijfelen de wijnbouwers niet aan het potentieel van het evenement: “We weten dat we voor een eerste editie de lei schoon moeten vegen, dat is het spel, en aan dit obstakel moeten we het uitstel van maart naar mei toevoegen, wat niet erg gunstig is voor professionele vakbeurzen. Het is echter geen nutteloze show, de volgende editie zal beter gepositioneerd zijn, alle potentieel is aanwezig om deze beurs succesvol te maken” aldus Louis de Faramond, eigenaar van Château de Lastours.

Oorspronkelijk gepland op 6 en 7 maart, werd “Dégustez en V.O!” naar mei verplaatst.   “Mijn grote voordeel als nieuwe wijnbouwer is dat ik de nieuwsgierigheid wekt. Ik trek dus onvermijdelijk kopers aan die op zoek zijn naar nieuwe wijnen en ik heb enkele interessante contacten gehad. Bestellingen zijn voor de herfstcatalogus want alle aankopen voor het lente-zomerseizoen zijn gebeurd”, legt Alexandre Thouroude uit, die zich in 2021 heeft gevestigd in Clos des Ors, in de AOC Languedoc-Sommières.

Ook de kopers uitten hun tevredenheid over de terugkeer van een evenement op mensenmaat in het hart van de belangrijkste produktieregio van Frankrijk. Yu Chen en Shanshan Zhang, vertegenwoordigers van het Chinese handels- en exportbedrijf “Les Domaines Unis” uit Bordeaux, verklaarden dat zij dit nieuwe evenement “in het centrum van de stad” op prijs stelden en met name “het zeer kwalitatieve werk van enkele coöperaties uit de Languedoc” opmerkten.

Voor andere professionals, zoals “Les Papilleuses” Alice en Laure, rondtrekkende wijnhandelaren rond Béziers en Pézenas, “is het interessant dit specifieke karakter van Occitanië, te ontdekken met kleine appellations of benamingen die vaak niet worden belicht op andere professionele beurzen”.

De tweede editie van « Dégustez en V.O ! » vindt plaats op zondag 5 en maandag 6 maart 2023.