Domaine de Roc des Boutires

2021, een zeldzame en kwalitatieve jaargang!

In de wijngaard:

De zachte, zeer droge en zonnige start van 2021 leidde tot een gemiddelde knopbreuk, rond 5 april. In tegenstelling tot de zachte winter was het tweede kwartaal ongewoon koud en regenachtig. Een gedenkwaardige vorstperiode deed zich voor op 8 april en trof 70% van de wijnstokken.

Na de koele maanden april en mei was de bloei laat (9 juni). Een bijzonder warme eerste helft van juni verkortte de bloeiperiode tot 7 dagen in plaats van de gemiddelde 9. Op 21 juni trof een zware hagelbui een deel van de wijnstokken die door de vorst gespaard waren gebleven: een totaal verlies van naar schatting 60%! In het verlengde van de voorgaande maanden was juli koel en zeer regenachtig, wat resulteerde in bessen met een hoge zuurgraad. De veraison begon laat, rond 4 augustus. Augustus was vrij droog en koel in vergelijking met de seizoengemiddelden. Een hittepiek op 15 augustus en bijna zomerachtig weer begin september zorgden ervoor dat de druiven prachtig konden rijpen.

Enkele dagen voor de oogst was het suikergehalte van de druiven vergelijkbaar met dat van 2014, maar met een hogere zuurgraad. Tot slot is 2021 een laat wijnjaar, wat moeilijk was in de wijngaard. Ondanks een kleine oogst is de kwaliteit ongekend. 2021 is een geweldig jaar voor onze Chardonnay!

Technische gegevens

Oogstdata: 21, 28 en 29 september, d.w.z. 3 werkdagen. Oogst: 30 plukkers, mechanisch oogsten, maar ook handmatig oogsten in bakken van 30 liter op onze percelen die als Premier Cru zijn geclassificeerd. Opbrengst: 22 Hl/ha (tegenover de toegestane 58 Hl/ha). Vorst – meest getroffen terroirs: “En Bertilionne”, “Aux Bouthières”, “En Barvais”, “Aux Combes”. Hagel – meest getroffen terroirs: “En Bertilionne”, “Aux Bouthières”, “Aux Chailloux

Volgorde van de oogst per terroir: 21 september: “En Bertilionne”, “En Barvay”, “Aux Combes”, “A la Roue”, “Les Lithes”; 28 september : “Vers Cras”, “Aux Chailloux”, “Aux Bouthières”; 29 september : “La Grange Murger . Rijpingsverwachting: ongeveer 1/3 in vaten (87Hl) en 2/3 in roestvrijstalen tanks (137Hl)

In de kelder:

Bij aankomst werden de bessen met behulp van de zwaartekracht in de pers gebracht voor een betere filtratie van het sap. De persingen zijn lang en licht, om niet te veel kalium te onttrekken of de wijnen uit balans te brengen. Nadat de bessen zijn geperst, werd het sap gedurende 2 dagen bij een lage temperatuur (8°C) bewaard, om de most te laten bezinken. Door de koude bezinking bleven de kwaliteit van de most en de primaire aroma’s bewaard. Dit jaar worden 3 geselecteerde percelen in de kijker gezet: “Aux Bouthières”, “La Grange Murger” en “En Bertilionne”.

Onze wijnen

Bij de oogst waren de druiven harmonieus rijp met een laag alcoholgehalte. De wijnen van het wijnjaar 2021 zijn fijn en expressief met tonen van abrikoos, honing en een uitgesproken mineraliteit. Het temperatuurtekort van het jaar zorgt voor wijnen met een onvergelijkbare frisheid en graden rond de 12,5%. Ze beloven een opmerkelijk verouderingspotentieel!

2021 zal geen uitzondering zijn op de regel: late oogst, groots wijnjaar!