Domaine Terra Noë

Domaine Terra Noé (gelegen in de gemeente Rochecolombe)  kan na 18 maanden werk zijn nieuw concept presenteren.

Terra Noé is in meer dan één opzicht een ambitieus project. Het is een ideaal uitstalraam voor de Vignerons Ardéchois en wordt de nieuwe en bevoorrechte ontvangstplaats in het hart van de wijngaard, voor zowel wijnbouwers, medewerkers, leden en klanten, om de knowhow en de beste jaargangen van de Vignerons Ardéchois te presenteren. Het is tevens het eerste Domaine Solidaire d’Ardèche, aangekocht dankzij de inzet van bijna 800 mensen waardoor deze 25 hectare in het zuiden van de Ardèche konden worden gekocht. Bovendien is het een lofzang op de biodiversiteit van de Ardèche, in de voetsporen van Noach wil dit domein nieuwe wijnbouwpraktijken naar voren brengen in harmonie met de natuur.

Sinds twee jaar bewerken Raphael Deborne, de bedrijfsleider, en zijn team de wijnstokken volgens de voorschriften van de biologische landbouw. Een plaats van experimenten met biodynamica op een deel van de wijngaard, maar ook met nieuwe mediterrane druivensoorten die zijn aangeplant op een perceel van het Domaine en beter bestand zijn tegen droogte.

Domaine Terra Noe omvat een nieuwe wijnloods van 170 m2 maar ook een nieuwe kuipruimte van 230 m2  met 24 roestvrijstalen kuipen voor een volume van 2.000 hl. Het oude vatenhuis is bewaard gebleven met 8 betonnen vaten. Bovendien zullen 4 houten vaten worden gebruikt voor de rijping van de “Premium” witte wijnen en zal een vatenkelder voor de rode wijnen plaats bieden aan een vijftigtal eiken vaten. Het proeflokaal van 150 m2 biedt plaats aan meer dan 100 personen voor bijeenkomsten van wijnbouwers en leden, bruiloften, seminars en andere evenementen, met een kantoor voor een traiteur of kok en een grote bar voor proeverijen. Een ecologisch afvalwaterzuiveringsstation onder het landgoed: 100% van het afvalwater wordt op het landgoed gezuiverd en dankzij de werking van 4 filtratiebekkens weer in de natuurlijke omgeving teruggebracht.

Terra Noe is een nieuwe stap in de geschiedenis van de Vignerons Ardéchois! Het is de ideale aanvulling op het wijngamma en in het aanbod van wijntoerisme met Néovinum, de 14 kelders en de wijnbibliotheek van Aven d’Orgnac.