Eieren zoeken in Savoyaardse wijngaarden

Het aantal wijnboeren dat wijnen aanbiedt die in eivormige kuipen zijn gevinifieerd en gerijpt, neemt in de Savoie gestadig toe, o.m. Domaine Partagé, Gilles en Christine Berlioz; Marc en Jérémy Dupraz; Florent Héritier; Château de Mérande; Jean-François, Catherine en Anne-Sophie Quénard; Guillaume Quenard, Domaine du Climat de Tormery en Fabien Trosset.

Hoewel vinificatie en rijping in eivormige vaten recente innovaties zijn, berusten zij op zeer oude principes, aangezien de vorm van het ei doet denken aan Romeinse amfora’s. De “ei”-kuip is perfect geschikt voor de vinificatie en de gisting van zowel rode als witte wijn. De eironde vorm zorgt voor een voortdurende beweging van de droesem tijdens de rijpingsfase en voor een langzame micro-oxygenatie van de wijnen, waardoor de tannines zachter worden. Bovendien bieden de bochten een antwoord op de problemen van eiwit- en wijnsteenstabilisatie van de wijn, waardoor tijd wordt bespaard en tegelijkertijd de kwaliteit van de wijn wordt verbeterd.

Domaine Partagé produceert ¾ van zijn wijnen in ovoïde vaten – Ecocert en Demeter: Le Vivier, 73 800 Chignin – domainepartage@gillesberlioz.fr

“Het ei is de vorm van het leven”, aldus Gilles Berlioz: “door zijn horizontale positie kunnen er evenveel krachten op als onder werken en het roeren werkt als een voortdurend roeren”. In 2013 werd een prototype gemaakt, en nu zijn er jaargangen van verschillende appellations (Chignin Bergeron, Mondeuse, Jacquère en Roussette), verkrijgbaar in wijnwinkels, restaurants, in meer dan 35 landen en op het domein: o.a. Bibi 2021 – 50% Gamay, 50% Mondeuse – €18 incl. BTW ex-cellar, gerijpt in horizontale fiberglas eiervaten.

Ook andere wijnbouwers bieden een soms vertrouwelijke productie aan, die op het domein wordt verkocht en voor sommigen ook in wijnwinkels of terug te vinden zijn in toprestaurants:

Marc et Jérémy Dupraz – In biologische omschakeling voor de wijnoogst van 2021 – Le Reposoir, 73190 Apremont – vin@domainedupraz.com

De rijping van 24 maanden in het ei na de gisting is “zeer vormend gebleken voor Jérémy Dupraz, rijping in verschillende vormen en materialen is nu een doel voor mij”. Phoenix 2017, AOP Savoie Apremont – 30€ TTC af kelder – Wijn zonder inputs – Rijping 54 maanden; Phoenix 2018, AOP Savoie Mondeuse – 30€ TTC af kelder – Productie 1 800 flessen

Florent Héritier – Gecertificeerd Biologisch, label Biodyvin – 74 270 Frangy – florent@vin-savoie-heritier.fr

Altessima 2019 AOP Roussette de Savoie Frangy – 17€ TTC af kelder – Productie 2000 flessen. Rijping 12 maanden op de droesem in het betonnen ei.

Château de Mérande – Gecertificeerd Biologisch – Earl Domaine Genoux 73800 Arbin – André Genoux – domaine.genoux@orange.fr – www.domaine-genoux.com

L’OEuf Divin 2020, Mondeuse AOP Savoie Arbin – 29€ TTC af kelder – Productie 1000 flessen en 100 Magnums. Rijping gedurende 12 maanden in betonnen eieren, gebotteld zonder toegevoegde sulfieten. Arvi Pa, Roussette de Savoie 2020 – 29€ TTC ex kelder

Jean-François Quénard – In conversie Bio Ecocert – Le Villard, 73 800 Chignin – www.jfquenard.com – j.francois.quenard@wanadoo.fr

Terres Rouges 2020 (2021 eind april), AOP Savoie Mondeuse – 13,50€ TTC af kelder. “Deze Mondeuse de goutte wordt 10 maanden gerijpt in betonnen eieren,” legt Anne-Sophie Quénard uit.

Guillaume Quenard Domaine du Climat de Tormery – In conversion Bio Ecocert – 73800 Chignin – guillaume.quenard@gmail.com

Chignin Bergeron 2020, AOP Savoie – 20€ TTC af kelder – Productie 5 000 flessen. Vinificatie zonder toevoeging van zwavel tot aan de botteling, rijping in betonnen eieren (uit Beaune) en terracotta eieren (uit Toscane). “Deze Bergeron zal tonisch en zilt zijn, met de rijkdom van het Climat de Tormery terroir,” zegt Guillaume Quenard. En La Voie Royale, Mondeuse 2021, AOP Savoie – 18€ TTC ex kelder, ligt nog in vaten.

Fabien Trosset – 73 800 Arbin – contact@domainetrosset.com

Hors Piste 2020, AOP Vin de Savoie Arbin Mondeuse Productie 15 000 flessen-14,50 € TTC af kelder. Voor 100% gerijpt in betonnen eieren.

Domaine Adrien Veyron – 73190 Apremont – veyron.vins.savoie@wanadoo.fr

Plénitude 2021, AOP Roussette de Savoie – 9,60€ TTC af kelder. “De vorm van de kuip zorgt voor een snellere rijping van de wijn door de uitwisseling met het organisch materiaal te bevorderen. De jaargang 2020 van Plénitude is het resultaat van een experimentele proef, met als doel een volledig nieuw product te verkrijgen: de voordelen van het vat (meer rondheid en vetheid in de wijn) zonder de nadelen (aanschafkosten, soms te hoge houtinbreng, moeilijk te realiseren onderhoud en hygiëne)”. Deze cuvée is het resultaat van een dubbele gisting in ovoïde tanks (alcoholische en malolactische gisting) en rijping op fijne droesem gedurende 6 maanden.

Comité interprofessionnel du Vin de Savoie : Voorzitter Pierre VIALLET / Directeur Alexis MARTINOD / C/o Chambre d’Agriculture, 40 rue Terraillet, 73190 Saint-Badolphaoc@vindesavoie.net – www.vindesavoie.net