Foodprint 1718 ‘Het culinaire jaarboek in wood en beeld’!

Het “woord” geeft een overzicht van al wat beweegt in de gastronomie. Het restaurant dat je niet mag missen, de wijnoogsten kritisch bekeken, de nieuwigheden in foodtrends, eigenzinnige gastronomische columns, een wandeling door de gastronomische media en het meest complete gastronomische jaaroverzicht…

Alvast een voorsmaakje: Ruim baan voor de vrouwen  – Groeien met crowdfunding – Klein, kleiner, kleinst… en dus duur, duurder, duurst! – Mogen we nu geen boterham met ham meer eten? – 10 jaar « Pizzaiolo van het Jaar ! – Ladies en Oostenrijkse wijn

Het “beeld” maakt het boek prachtig en uniek. Een portfolio van nationale en internationale foodfotografen, een unieke getuigenis van de nieuwste trends in foodfotografie. Alle continenten zijn in deze editie vertegenwoordigd. Een unieke, exclusieve samenwerking, wereldwijd.

Woord en beeld maken van het boek een prachtig tijdsdocument dat iedere gastronoom moet bezitten! In Foodprint1718 blader je, lees je en blijf je kijken. En dat het hele jaar door. Op www.foodprint.be kan je met enkele teasers het hele concept van foodprint1718 bekijken.

Jaarlijks worden er door FOODPRINT en dit in samenwerking met haar partners belangrijke culinaire awards toegekend.

“WINE LADY OF THE YEAR 2018”, deze wedstrijd werd voor de vierde keer georganiseerd in samenwerking met de firma’s Meyhui, specialist voor de gedekte tafel en Winterhalter, marktleider voor de professionele vaatwasmachines. Deze award wil het belang onderstrepen van de vrouw in de wijnwereld van vandaag. Elke dame die een daadwerkelijk bijdrage heeft geleverd in de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld komt in aanmerking. Zo denken we aan de wijnhandel, de wijnbouw, de journalistiek of eenieder die een waardig ambassadeur is voor de wijnpromotie in België.

Op het gebied van gastronomie bestaat er enkel de populaire Lady Chef of the Year. Een “Wine lady of the Year” vervolledigt het imago van de vrouw als volwaardig gastronoom. Er zijn maar 2 basisvoorwaarden om te mogen meedoen: vrouw en Belgische nationaliteit. Een preselectie is samengesteld door een groep van professionele insiders.

De “Lady” met de meeste stemmen wordt verkozen en ontvangt de Award. Er wordt jaarlijks maar één dame verkozen die een jaar lang de titel mag dragen. Een laureaat kan maar een keer in a lifetime de award winnen. “Wine Lady of the year 2018” is Kristel Balcaen.  Wijnconsulent Kristel Balcaen volgde opleidingen bij Syntra, schopte het tot Sommelier-Conseil en behaalde niveau 3 bij WSET, de internationale standaardexamens voor wijnkenners. Wijn is dus haar vak, maar ook woorden. Als blogster voor Wine & Words en redactielid van Ken Wijn-magazine weet ze met brio kond te doen van haar passie.

De titel “PIZZAÏOLO VAN HET JAAR 2018” wordt toegekend in samenwerking met de firma Kaasbrik, belangrijkste leverancier van geraspte mozzarella voor de pizzeria’s in België. De nationale winnaar “Pizzaïolo van het jaar 2018” & Laureaat van de provincie Namen is: Nicolo Gueli (eigenaar en pizzaiolo) – Dolce Sapore – Rue de la Montagne 29 – 5650 Walcourt – Tel.: 071 61 16 33 – gnicoangel@msn.com

De titel “SOMMELIER OF THE YEAR 2018” in samenwerking met de firma’s Meyhui, specialist voor de gedekte tafel en Winterhalter, specialist voor de professionele vaatwasmachines werd reeds voor de  9de keer toegekend.

De stemming voor de nationale winnaar is dit jaar gebeurd door de ex-nationale winnaars en een jury samengesteld o.l.v. Frank Desmedt. De provinciale laureaten diende ook een praktische proef af te leggen en kregen een selectie van wijnen en een selectie van wijnglazen ter beschikking om voor de jury een pleidooi van maximum 1 minuut te houden over de ideale combinatie van het geselecteerde wijnglas, de geselecteerde wijn uit het aangeboden assortiment en een gerecht naar eigen keuze.

Sommelier of the Year 2018” is Pieter Fraeyman  – Restaurant & Aperitiefbar Vinto  – Hoogstraat 7  – 9770 Kruishoutem – +32 472 205.481 – pieter@vin-to.be

De “FOODPRINT CULINARY PHOTO AWARD 2018” wordt gekozen door de lezers uit de unieke fotogalerij van  Foodprint1617. Deze unieke galerij is samengesteld uit foto’s van Belgische en buitenlandse fotografen. Uit de duizenden stemmen werd de foto met de meeste stemmen weerhouden.  De winnende foto 2018 is van de hand van KRIS JACOBS. Hij krijgt de zesde Foodprint Culinary Photo Award.

Foodpint 1718 een uitgave van mjPublishing nv in Malle www.foodprint.be is te koop in de Standaard Boekhandel en dagbladhandel Prijs: € 20.

ISBN 978-94-92470-065 – Franstalige versie beschikbaar (978-94-92470-072)