Generation Cahors lieux-dits: nieuwe wijnbouwersclub

Generation Cahors Lieux-Dits is een groep van 5 Cahors-landgoederen die er naar streven om en de wens delen meer per perceel te vinifiëren. Hierdoor kunnen ze hun 100% Malbec lieux-dits nog meer in de kijker te zetten, maar ook hun reeds erkende terroirs en hun grote Malbec-druivenras beter tot hun recht laten komen.

De oprichters van deze nieuwe wijnbouwersclub zijn  Château Famaey, Château de Gaudou, Domaine d’Homs, Château Nozières en Château de Rouffiac Wijnliefhebbers hoeven niet te wachten op een nieuw millésime, de deelnemers stellen onmiddellijk verschillende lieux-dits ter beschikking, meer bepaald de wijnjaren 2014, 2015, 2018 en 2020.

Château Famaey

De 2020 Grez is afkomstig van een perceel dat geïsoleerd is vanwege zijn zeer hoge kleigehalte. De wijn wordt zonder sulfieten gevinifieerd en vervolgens gerijpt in eivormige zandstenen vaten. Prijs incl. BTW ex kelder: 21 euro

Maarten Luyckx, Belg van geboorte en nu Cadurciaan door vaderlijke besmetting, zet zijn zoektocht naar kwaliteit en voortdurende evolutie voort met deze Lieu-Dit, “afkomstig van een nieuw perceel met een zeer mooi terroir dat verschilt van onze historische terroirs, het terroir met het hoogste kleigehalte, en om deze reden hebben we gekozen voor een rijping in zandstenen vaten van 500 liter, samengesteld uit minimaal 50 % klei. De vetste rijpt dus in zandsteen, om de consument te behagen”..

Maarten LUYCKX – Château Famaey – www.chateaufamaey.com

Château de Gaudou

Vijf 2018 cuvées uit verschillende lieux-dits, elk gevinifieerd en gerijpt in Italiaanse ovoïde keramische kuipen van 400 liter (6 maanden voor de 2018 Lieudits, 12 maanden voor de 2019) na een lichte “veganistische” vinificatie in de winter en botteling met behulp van zwaartekracht:

Chemin du Rey 2018: rendzine terroir, bovenste terroitmantel van grèzes (erosie van de kalksteen Causse kimméridgien) op een onderliggende kiezelhoudende mantel van Mindel (grind van alluviale afzetting).

Caillou Blanc 2018 ligt op een heuvel op 260 m hoogte, op een Kimmeridgisch kalksteenplateau.

Caillau Fauve 2018 en Chemin de Gaudou 2018 zijn afkomstig van kiezel- en kleigronden met kalksteen in het ondergrond.

Chemin d’Orgueil 2018: deze lieu-dit komt van een van de hoogste delen van de heuvel (125 m) met een ondergrond die hoofdzakelijk uit kiezel en klei bestaat.

Indicatieve prijs af kelder voor elke wijn: 12 euro

Wijnbouwer Fabrice Durou, de 7e telg in een lange rij wijnbouwers, wil zo dicht mogelijk bij zijn terroir blijven: “Ik wil een wijn maken die zijn wijnjaar weerspiegelt. Om de diversiteit van onze terroirs te tonen, hebben wij een box samengesteld met verschillende lieux-dits, die al generaties lang in onze familie bekend staan om hun kwaliteit.

Deze Malbec lieux-dits zijn op dezelfde manier gemaakt om hun verschillende persoonlijkheden te waarderen.

Fabrice DUROU -Château de Gaudou – www.chateaudegaudou.com

Domaine d’Homs

Vindici Malbec 2020 wordt volledig zonder toegevoegde sulfieten gevinifieerd en is afkomstig van het kalksteen-marmel plateau van Quercy Blanc (270 meter boven zeeniveau). Prijs incl. BTW ex-cellar : tussen 11 en 12 euro

Charlène & Sébastien Cauzit, broer en zus, werken in de traditie van hun vader Daniel, medestichter van het domein in 1993: gecontroleerde opbrengsten, handmatige oogst op bepaalde percelen, voor een zuivere wijn, gemaakt van gezonde druiven geoogst bij perfecte rijpheid en altijd gerijpt zonder hout om de aroma’s van Malbec te onthullen. Voor hen “onderscheidt een Lieu-Dit zich door zijn ligging, het werk van de wijnstokken en hun leeftijd, ook al worden de andere wijnen van het domein op dezelfde mergel-kalkbodems geproduceerd”.

Charlène CAUZIT – Domaine d’Homs – www.domainedhoms-cahors.fr

Château Nozières

Elégance 2018, geteeld op een helling van het 3e terras, met ondergrond bestaande uit kiezels in een kleimatrix, wordt 18 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten. Prijs incl. BTW ex kelder: 15,80 euro

Olivier Guitard nam de teugels van het familiedomein over in 2012, deze onafhankelijke wijnmaker biedt “artisanale wijnen”. Olivier is nu al bezig met het isoleren van de meest kwalitatieve percelen en het verdubbelen van het aantal vaten.

Deze Lieu-Dit cuvée wordt geproduceerd op een specifiek blok van de appellation, altijd met het doel om “onze praktijken te verbeteren om het milieu te beschermen en tegelijkertijd kwaliteitswijnen aan te bieden”.

Olivier GUITARD – Château Nozières –  www.chateaunozieres.com

Château de Rouffiac

Voor 2014 en 2015 worden drie jaargangen geproduceerd, 2 op een helling en 1 op het terras, elk 15 maanden gerijpt op eikenhout:

Ultralocal Le Plateau Lieu-dit Bovila 2014 en 2015 zijn afkomstig van een mergel-limestone hillside terroir, en zijn gerijpt gedurende 15 maanden in afgeknotte eiken vaten. Indicatieve prijs ex-cellar: 15 euro

Ultralocal Les Hautes Terres Lieu-dit Rouffiac 2014 en 2015 wordt geproduceerd op het 3e terras, het terroir is ijzerklei-kiezelhoudend, de wijn rijpt 15 maanden in eiken vaten. Prijs incl. BTW ex kelder : 20 euro

Ultralocal Le Coteau Lieu-dit Hugoye 2014 en 2015 is een Malbec uit het typische terroir van de hellingen met een kleimantel en kalkstenen ondergrond uit het Kimmeridgien. Hij rijpt 15 maanden in eiken vaten. Indicatieve prijs (incl. BTW) ex-cellar: 30 euro

Pascal Pieron maakt al vele jaren wijn op Château de Rouffiac, “zodat de wijn zijn terroir weerspiegelt, of hij nu fruitig en luchtig is of vlezig en houtachtig”. Sinds enkele jaren plukt hij de vruchten van zijn arbeid op dit domein, nadat hij samen met zijn vader en broer een historische wijnhandel in Cahors had gekocht en gerenoveerd.

Pascal PIERON – Château de Rouffiac – www.chateau-de-rouffiac.com