Lidl: lente wijnassortiment – rood

Heel wat aandacht voor wijnen uit de Nieuwe Wereld. Het is gissen naar de mogelijk achterliggende redenen, er wordt gefluisterd dat de prijs een belangrijke rol speelt. Toch is het meer dan aannemelijk dat veeleer de opmerkelijke kwaliteitsverbetering de doorslaggevend reden is. De betere kwaliteit is ook de consument niet ontgaan en enig exotisme is het aanbod bij een etentje met familie of vrienden is altijd welkom …

Tierra Buena – Cabernet Sauvignon 2021 – Argentinië

Een populaire supermarkt-wijn van de wereldwijd bekende druif Cabernet Sauvignon staat op de proeftafel. Cabernet Sauvignon wordt beschouwd als een van de edelste druivensoorten van allemaal. Onder de meest uiteenlopende teeltomstandigheden komt het typische aroma van de variëteit tot uiting.

De Tierra Buena is affkomstig uit Mendoza, het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Ruim 2/3 van alle Argentijnse wijn is afkomstig uit deze regio.  Dit dankt de regio aan de hoge ligging en temperatuurverschillen die zorgen voor een ideaal ritme van verkoeling en zonnige warmte.

Tierra Buena Cabernet Sauvignon 2021 presenteert zich donkerrood in het glas met grote verscheidenheid van aroma’s. In de neus donkere pruimen, cassis, donkere bosvruchten zelfs een subtiele hint van rode en zwarte peper.

In de mond hints van vanille, zelfs ietwat romig. De fruitgedreven stijl biedt goed geïntegreerde zachte tannines, wat zoethout, zwarte bessen en bramen. De mooie levendige zuren zorgen zelfs voor ietwat warmte.  Een plezierige, onopvallende wijn, 14% alc vol, gemaakt voor een breed publiek . De lange afdronk transformeert hem tot een ideale begeleider van gegrild rundvlees en eendenborst of gestoofd vlees. Serveer deze droge rode wijn op een temperatuur van 16 °C.

Cimarosa, hét huismerk van de Lidl brengt een uiteenlopend assortiment wijnen. Bij de wijnen uit de nieuwe wereld horen in de actuele promotie een Chileense Merlot en een Zuid-Afrikaanse Pinota thuis.

Merlot Chili 2020.

Toegankelijke fruitige en soepele Chileense rode wijn met tonen van donker fruit. Geteeld in de Valle Central is het een leuke compagnon bij rood vlees, kazen en gegrilde groenten. Deze 100% Merlotwijn met stevige donkerrode kleur en 12.5% alc vol is soft en fruitig met een ideale serveertemperatuur van 14 à 18° C.

Pinota 2020 Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn ze trots op hun Pinotages. Niet voor niks: de druif werd gekruist in Zuid-Afrika. Een herkenbare druif met rokerige, aardse smaak die, mits op het juiste moment geoogst, ook erg fruitig kan zijn. De Pinot Noir en de Cinsault, ook wel Hermitage genoemd, werd in 1925 gekruist door Abraham Perold, toendertijd professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. De Pinot Noir levert namelijk geweldige wijnen op, maar is lastig te verbouwen. Het duurde wel even voor het nieuwe druivenras de nodige aandacht kreeg maar ondertussen behoort hij wel tot een van de aantrekkingspolen van de Zuid-Afrikaanse wijncultuur.

Pinota 2020 is eveneens weer te vinden in het Cimarosa assortiment. Deze wijn uit Western Cap met 14% alc vol krijgt het label ‘bold and spicy’ mee. In het glas een mooie rode kleur met paarsrode glinsteringen die aangename aroma’s prijsgeeft. Het donkerrode fruit speelt een eerste viool en zorgt ook in de mond voor aangename toetsen op het smaakpalet. Mooie hints van bramen, zwarte bessen en delicate toetsen van koffie, vanille en toast. Het relatief hoge alcoholgehalte en een ideale serveertemperatuur van 14 à 18° C zorgt voor een mooi evenwicht en maakt hem tot een perfecte compagnon bij gegrilde eendenborst, rood vlees en diverse barbecuegerechten. Een lange afdronk zorgt voor enig nagenieten na de maaltijd. Ongetwijfeld een aanrader voor die fijnproevers die hun gasten willen verrassen.