Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

  1. PANTOULIS WIJNHUIS

 

Een typisch familiebedrijf bestaande uit wijngaarden, een wijnmakerij, een traditionele distilleerderij, een proeflokaal, ruimten voor evenementen. Panroulis winery is lid van de ‘Olympus wineries’ een aantal lokale wijnbouwers in de buurt van de Mount Olympus die zich hebben gegroepeerd en samen promotie voeren voor de regio. Het betreft hier kleinere domeinen die ondanks hun eigenheid niet altijd voldoende aantrekkingskracht en capaciteit hebben om bezoekers aan te trekken, maar die gezamenlijk een leuk tipje van de lokale wijnsluier kunnen oplichten.

De kleinschaligheid zorgt anderzijds voor een unieke wijnervaring op maat van de bezoekers, die de activiteiten op het landgoed en de werkwijze in de chai, het labo en de rijpingskelder nauwgezet weet te omschrijven. Enerzijds is er de kunst van het wijnmaken dat ondanks moderne procedés nog steeds een vleugje authenticiteit meekrijgt van de meester-wijnmaker, meestal gebaseerd op oude familiale tradities. Touch die de wijn net een tikkeltje anders laat smaken dan deze van de overbuur. Wijnhuis Pantoulis waagt zich ook aan de kunst van gedistilleerde dranken. De visie van de wijnmaker is hier nog bepalender terwijl hij zich tegelijkertijd aan een aantal zeer strikte wettelijke regels moet houden o.m. de precieze periodes wanneer de distlllaten mogen worden aangemaakt. Een deel van de installatie wordt trouwens de overige maanden van het jaar verzegeld.

Een rondleiding op het landgoed wordt steevast afgesloten met een proeverij van de wijnen en gedistilleerde dranken waarbij een hapje heerlijke verse en lokale Griekse producten worden aangeboden zodat de bezoekers ook kunnen kennismaken met de bijzondere culinaire kenmerken van deze regio in de schaduw van de beroemde berg Olympus.

Op de proeftafel:

Pantiera :

Assemblage van 75% Roditis en 25% Malagouzia, 12.3% alc vol

Rassenwijn die de lichte minerale en citroenaroma’s van zure roos combineert met kruiden, witte bloemen, citrusvruchten en melanchia’s in een unieke en originele combinatie. Lichtgele kleur en eerder flauwe aanzet in de mond; de fruitige hints veroveren langzaam het smaakpalet en zorgen uiteindelijk voor een gezellige afdronk.

Resina:

Assemblage van 70% Shira en 30% Merlot met lichtroze zalmachtige kleur. Fruitige aroma’s in de neus en geurige aanzet in de mond. Fris gedronken beslist een mooi zomers wijntje als aperitief, past ook bij pittige bbq’q.

2015 MERLOT –

Merlot 100% – Gevarieerde wijn met dieppaarse kleur, complexe gecondenseerde neus, rond fluweel met sterke mondtannines. Vooraf gedecanteerd zorgt deze wijn voor een leuke stevige aanzet in de mond, volrond met evenwichtige fruitige aroma’s die zorgen voor een lange en aangename afdronk.