Mas de Carrat

Uitmuntendheid of niets … In Saint-Drézéry, heeft Maxile Mialanes een nieuw hoofdstuk geopend in de geschiedenis van dit juweelachtige landgoed dat hij dag na dag beitelt in een zoektocht naar perfectie.

Sommige wijndomeinen hebben de gave om je op het eerste gezicht te verleiden, zoals Mas de Carrat, in het hart van het terroir Saint-Drézéry in de Hérault. Stelt u zich eens voor: 16 hectare wijnstokken op de helling, zorgvuldig verzorgd, met hun wortels nu eens in kiezelgrond, dan weer in kalksteenslag, en omgeven door mediterrane vegetatie. Voor dit ruwe juweel had Maxime Mialanes de ogen van Chimène en het vakmanschap van een juwelier, die de facetten wilde polijsten van een Carrat die met slechts één “r” gespeld had kunnen worden.

“De eerste wijnstokken werden in de jaren zestig geïntroduceerd door Louis Spitareli. Daarna werd de Mas de Carrat een deel van onze familie. Veeleisend, investeerde mijn moeder veel om de wijngaard een kwalitatieve impuls te geven, met respect voor het milieu; tot op de dag dat mijn vader besloot een kelder te bouwen voor de oogst van 2018 en mij voorstelde hem een handje te helpen” vertelt Maxime Mialanes. Met zijn vinger in de pap werd de jongeman gepassioneerd door de wijnbouw. Opgeleid aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse na een bachelor in hotelmanagement en een opleiding in prestigieuze restaurants aan de andere kant van de wereld, begon hij met een blanco vel papier toen hij in 2020 de leiding van het domein overnam.

Biologisch en biologisch-dynamisch

Sindsdien mikt hij op de top. “In mijn studie en mijn levensstijl, heb ik altijd gestreefd naar het beste. Door te werken voor een driesterrenrestaurant, het 15e beste ter wereld, had ik een plateau bereikt. Ik moest een nieuwe uitdaging aangaan en mijn eigen verhaal opbouwen. “Zijn eerste stap was het certificeren van het landgoed als biologisch en het integreren van biodynamische wijnbouw in de kelder: respect voor de maancycli, inheemse gisten, SO2 beperkt tot het strikte minimum en geen inputs in de wijnen. Rijping in vaten van twee tot drie wijnen of in potten completeert het luchtige profiel van zijn wijnen. Elke wijn, die in het Franse CHR-netwerk op de markt wordt gebracht, ontleent zijn naam aan een perceel waarvan hij de zuivere uitdrukking weerspiegelt.

Hoewel de wijnstokken gemiddeld tussen 25 en 30 jaar oud zijn, heeft Maxime 2 hectare herbeplant met Roussanne en Grenache, zijn favoriete druivensoort, en heeft hij de biodiversiteit bevorderd. Deze fijnproever, die had overwogen sommelier te worden, verfijnt vooral zijn wijnen en droomt ervan “nog preciezer te zijn in de vinificaties, door zoveel mogelijk alle perswijnen, free-run wijnen…” te scheiden. Op zijn 24ste heeft Maxime Mialanes al een plaats veroverd in de beroemde Hachette gids.

Kleine kelder, grote wijnen

Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Gebaseerd op dit principe heeft de Mas de Carrat een collectie van vier limited edition jaargangen (van 1.500 tot 5.000 flessen).

De AOP Languedoc rood is een mengeling van Syrah (de meerderheid), Grenache en Carignan, waaraan lage rendementen een gulle body en zeer fijne tannines geven.

Het speerpunt van het domein, Joséphine in de rode appellation Saint-Drézéry, valt op door zijn sterke karakter en zijn aromatische kracht. Het moet gezegd worden dat hij profiteert van een jaar rijping in vaten, gevolgd door 12 maanden in de fles!

Tegen de trend in combineert Roche Longue Grenache en Syrah, afzonderlijk geperst en gevinifieerd, in een roséwijn die is geclassificeerd als AOP Languedoc, alles gerijpt op droesem.

Pistachier, pure Roussanne, heeft het profiel van een cru uit de noordelijke Rhône en speelt met het evenwicht tussen rijkdom en spanning, na rijping op droesem.