Michelin gids Nederland beloont Tribeca meteen met twee sterren

Michelin gids Nederland 2017 pakt uit met één nieuw tweesterrenrestaurant en vijf restaurants die met een eerste ster worden onderscheiden. Deze selectie toont aan dat de Nederlandse gastronomie zijn schwung aan het terugvinden is. Er heerst een zekere dynamiek en dat is te danken aan restauranthouders die zich onderscheiden door creativiteit en vakmanschap. Jonie BOER van De Librije (Zwolle) en Jacob Jan BOERMA van De Leest (Vaassen) zijn hier nog steeds de mooiste voorbeelden van. De gerechten en smaken die zij weten samen te stellen, het plezier dat zij verschaffen, is gewoonweg fantastisch. Met hun drie sterren blijven ze meedraaien aan de culinaire wereldtop.

In de selectie van 2017 onderscheidt Michelin een nieuw restaurant met twee sterren: Tribeca uit Heeze. “Jan SOBECKI is een chef wiens kookstijl je meteen herkent,” vertelt Michael ELLIS, internationaal directeur van de MICHELLIN gidsen. “Dat bewees hij jarenlang bij Chapeau! (Bloemendaal), sinds dit jaar doet hij dat in zijn eigen Tribeca. Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving. Op korte tijd heeft hij van Tribeca een toopadres gemaakt.”

Wat restaurants die hun eerste ster krijgen betreft, spant Amsterdam de kroon. Maar liefst drie van de vijf nieuwe sterren bevinden zich namelijk in de hoofdstad. RIJKS® heeft de inspecteurs overtuigd dankzij de inventieve kookstijl van chef Joris BIJDENDIJK. Wat op het bord komt, is interessant en boeit. Spanning vindt men ook bij MOSS. Een variatie aan smaken wordt er met creativiteit samengebracht en is mooi gebalanceerd. Bij Bolenius worden diverse groenten een natuurlijke smaken onder handen genomen om een mooi evenwicht te vormen. Noble (’s-Hertogenbosch) is al lang een naam in de Nederlandse restaurantwereld, het is een huis dat een zekere magie rond zich heeft. Edwin KAATS weet dat nu te vertalen naar het bord dankzij originele smaakelementen waarmee hij het reliëf van smaken telkens dat tikkeltje extra biedt. Voor een keuken die gebaseerd is op een uitstekkende uitvoering van speelse ideeën, moet men dan weer bij Cucina del Mondo (Heerlen) zijn. De gasten ontdekken er een heerlijke wereld van smaken.

Deze gids beloont eveneens 134 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het overeenstemmende symbool), waarvan 18 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt . Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is.

De MICHELIN gids Nederland 2017 is te koop vanaf 15 december voor de prijs van € 21,95 in Nederland en België en € 21,33 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 951 adressen, namelijk 263 hotels (waaronder 23 gastenkamers) en 688 restaurants waaronder: 106 sterrenrestaurants: twee 3-sterren restaurants; 19 2-sterren restaurants, waaronder 1 nieuw adres; 85 één-sterrestaurants waaronder 5 nieuwe adressen; 134 Bib Gourmand restaurants, waaronder 18 nieuwe adressen.

De MICHELIN gids selecteert de beste restaurants en hotels in de 28 landen waar het aanwezig is. Het is een vitrine van de mondiale gastronomie en zet zowel de culinaire dynamiek van een land, nieuwe tendensen als de talenten van morgen in de schijnwerpers. De MICHELIN gids creëert waarde voor restaurants dankzij de onderscheidingen die het jaarlijks uitdeelt. Het draagt bij tot de uitstraling van de lokale gastronomie en de toeristische aantrekkingskracht van streken. Dankzij zijn rigoureuze selectiemethode en historische kennis van de hotel- en restaurantsector, biedt de MICHELIN gids zijn klanten een expertise aan die uniek is in de wereld en daardoor ook een service die kwaliteitsvol is. De selecties zijn op papier en online beschikbaar. Ze zijn zowel toegankelijk op het internet als op het geheel van de mobiele ondersteuningen die een navigatie aanbieden die aangepast is aan het gebruik van iedereen, maar ook een dienst voor online reservatie. Met de MICHELIN gids blijft de Groep miljoenen reizigers begeleiden in hun verplaatsingen, om hen een unieke mobiliteitservaring te laten beleven.