Michelingids Frankrijk 2018: Drie Michelinsterren sieren voortaan Restaurant Christophe Bacquié en La Maison des Bois-Marc Veyrat

Michelin onthult de nieuwe editie van de MICHELIN gids Frankrijk, met een selectie van 621 sterrenrestaurants, een historisch record, waarvan er 57 nieuw zijn. Vlakbij het circuit van Castellet, midden in de Provence, ligt Restaurant Christophe Bacquié dat in de nieuwe MICHELIN gids drie sterren krijgt. In dit restaurant, gevestigd in Hotel du Castellet, serveert chef-kok Christophe BACQUIE, Meilleur Ouvrier de France 2014, verbazingwekkende gerechten met zijn moderne aioli, groenten van de lokale markt, en inktvis uit de Middellandse zee. “Hij brengt een ware ode aan de producten uit deze streek. Christophe BACQUIE biedt een hoogstaande keuken vol emoties. Elk gerecht zorgt voor een bijzondere herinnering die getuigt van zijn creatieve talent, zijn perfecte technische vaardigheden en volwassenheid”, aldus Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de MICHELIN gidsen.

Ook La Maison des Bois – Marc Veyrat in Manigod, in de Haute-Savoie, is met drie sterren onderscheiden. In dit op 1.650 meter hoogte gelegen chalet, heeft chef-kok Marc VEYRAT een bijna zelfvoorzienende plek gecreëerd door gebruik te maken van de lokale natuur om die in de keuken uit te vergroten. “Als gepassioneerd botanist, weet Marc VEYRAT de door hemzelf in het wild geplukte kruiden en bloemen uit de Savoie te vervolmaken. Met zijn creativiteit, authenticiteit en raffinement bezorgt hij klanten een onvergetelijke ervaring” aldus Michael ELLIS.

De selectie voor 2018 omvat ook vijf nieuwe restaurants met twee steren: Au 14 Février in Saint-Amour, een door de chef kok Masafumi HAMANO gerund restaurant dat de Franse smaken met de Japanse combineert; L’Hostellerie Jérôme in La Turbie waar chef-kok Bruno CIRINO en zijn echtgenote, beiden liefhebbers van mooie producten, een smaakvolle, karaktervolle, zuidelijke keuken aanbieden; L’Auberge du Père Bise in Talloires, aan het meer van Annecy, is een echt instituut van het Franse gastronomische erfgoed, chef-kok Jean SULPICE toont met zijn eerlijke en inventieve keuken de rijkdom van de Savoie. Dit jaar waren er ook twee sterren voor restaurant Takao Takano in Lyon, dat de naam draagt van zijn chef-kok en zich onderscheidt met subtiele composities die zijn gemaakt met absoluut respect voor de smaken; en voor Flaveur in Nice waar de broers Gaël en Mickaël TOURTEAUX hun talenten hebben gebundeld voor een keuken die zorgvuldig gekozen ingrediënten met verschillende texturen en verfijnde bereidingen combineert.

De Familie van de MICHELIN sterren is verder uitgebreid met 50 restaurants, gedreven door talent, ambitie en passie van de chef-koks en hun team,  die hun eerste ster behaalden. Elke dag opnieuw zien ze mogelijkheden om hun klanten gastronomische uitmuntendheid te bieden. Tot deze talenten behoren onder andere Anthony LUMET met zijn restaurant Le Pousse Pied in La Tranche-sur-Mer, en Guillaume MOMBROISSE die chef-kok en eigenaar is van SEPT in Toulouse. Zij zijn, met hun 27 jaar, de twee jongste chef-koks die in deze nieuwe selectie een eerste ster kregen voor hun restaurant.

Parijs behoudt zijn aantrekkelijkheid voor chefs uit alle uithoeken van de wereld, ze komen naar de Franse hoofdstad om er een eigen restaurant te openen. Michelin ontdekte o.m. Pertinence waar Ryunosuke NAITO en zijn echtgenote Kwen LIEW, die gebruikmakend van Japanse technieken, een Franse keuken serveren ; MONTEE, het restaurant van Takayuki NAMEURA die voorheen kookte in Kobé (Japan); Alan Geaam waar de autodidact Alan GEAAM zijn gerechten een vleugje charme meegeeft van zijn geboorteland Libanon; Copenhague, het gastronomische Deense restaurant van chef-kok Andreas MOLLER, aan de Champs Elysées op de eerste etage van het Maison du Danemark; Mavrommatis, midden in het 5e arrondissement, waar Andréas MAVROMMATIS een heerlijke Grieks-mediterrane keuken verzorgt; en Comice dat werd bedacht door de Canadese chef-kok Noam GEDALOF en zijn compagnon Etheliya HANANOVA, zaalmeester en sommelier.

De Michelin inspecteurs ontdekten tijdens hun zoektocht dat chef-koks en hun teams zich steeds meer focussen op een kwaliteitskeuken voor nog redelijkere prijzen. Ze bieden korte menukaarten en gebruiken ingrediënten van lokale producenten. Dat geldt voor verschillende nieuwe sterrenrestaurants, zoals L’Auberge de la Tour in Marcoles, in Cantal, waar Renaud DARMANIN een gastronomisch menu voor € 22 aanbiedt; Le Marcq, in Marcq-en-Baroeul, vlakbij Lille, waar Abdelker BELFATMI een menu voor € 38 serveert; Intuition in Saint Lô; en voor La Merise in Laubach in de Elzas. Dit jaar zijn er ook twee nieuwe sterren op Corsica: U Santa Marina in Porto-Vecchio, waar men kan genieten van een heerlijke Mediterrane keuken, en La Table de la Ferme in Sartene, in het Domaine de Murtoli.

De nieuwe selectie 2018 omvat 4.300 hotels en gastenkamers, en 2.800 restaurants waaronder: 621 sterrenrestaurants, nl 28 restaurants met drie sterren, 2 nieuwe; 85 restaurants met twee sterren, 5 nieuwe; 508 restaurants met één ster, 50 nieuwe en  644 Bib Gourmand restaurants. Meer dan 3.000 restaurants werden onderscheiden met een MICHELIN bord. De MICHELIN gids Frankrijk 2018 is te koop vanaf vrijdag 9 februari 2018 voor de prijs van € 25,50 in België en Nederland en € 24,78 in Luxemburg. De selectie bekijken en restaurants boeken, kan ook via internet en mobiele apparatuur, of via de website www.restaurant.michelin.fr

De MICHELIN gids selecteert de beste restaurants en hotels in de 29 landen waar het aanwezig is. Het is een vitrine van de mondiale gastronomie en zet zowel de culinaire dynamiek van een land, nieuwe tendensen als de talenten van morgen in de schijnwerpers. De MICHELIN gids creëert waarde voor restaurants dankzij de onderscheidingen die het jaarlijks uitdeelt. Het draagt bij tot de uitstraling van de lokale gastronomie en de toeristische aantrekkingskracht van regio’s. Dankzij zijn rigoureuze selectiemethode en historische kennis van de hotel- en restaurantsector, biedt de MICHELIN gids aan zijn klanten een expertise die uniek is in de wereld en daardoor ook een service die kwaliteitsvol is.