My Wine Day Moldavië – Harap Alb 2019

My Wine Day Moldavië – Harap Alb 2019

 

2020 opent een uitzonderlijke versie van De Nationale Wijndag in Moldavië ter gelegenheid van het wijnpatrimonium van het land op 3 en 4 oktober. Al 19 jaar lang, komt in oktober, de wijngemeenschap van de Republiek Moldavië bijeen op de nationale wijndag om haar traditionele wijnbouw te vieren. Het wijnfeest is uitgegroeid van een plaatselijke feestdag tot een internationaal evenement, dat het land op de wereldkaart van het wijntoerisme heeft gezet, de stands van de wijnmakers op het Grote Nationale Congresplein en de aangrenzende straten trekken tienduizenden toeristen (waaronder duizenden buitenlandse toeristen) aan op zoek naar authentieke ervaringen. De levende Nationale Wijndag: https://youtu.be/9FgnZEOkXmI

Dit jaar is er geen stand met de slogan “Eu deVIN sărbătoare”/”My Wine Day” gezien de 2020-editie wordt gevierd met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. Het meest representatieve evenement van de wijnsector van het land zal de grootste successen en de hoogtepunten van de afgelopen 19 jaar bespreken. En amateurs zullen een tentoonstelling van wijnflessen etiketten door de jaren heen en speciale programma’s in alle wijnmakerijen van het land aangeboden krijgen die de bezoekers zullen verwelkomen met proeverijen, voedselkoppelingen, muziek en verrassingen.

Wij geven alvast een voorproefje van wat er tijdens deze ongewone wijndagen te beleven valt met aandacht voor een uitzonderlijke witte wijn, Harap Alb 2019, Indigo 2018 van Château Vartely, Negre 2017 van wijnhuis Fautor en Negre du Purcari 2018.

Minis Terrios – Harap Alb 2019:

Minis Terrios is een kleine familiewijnmakerij. Het werd in 2013 opgericht door het jonge echtpaar Dan en Diana Prisecaru (die in het recente verleden Master afgestudeerd zijn in de wijnmakerij in Bourgondië, Frankrijk). Het was een spontaan project dat werd getransformeerd van een eenvoudige schets die op een servet in een functionele wijnmakerij lag in minder dan 3 maanden van ononderbroken werk en oneindig enthousiasme.Minis Terrios is een jong wijnmerk dat behoort tot het bedrijf Divib Media. De huidige productiecapaciteit bedraagt 10 000 flessen per jaar. De druiven voor hun wijnen worden met uiterste zorg gekozen, zodat ze in één gebied kunnen worden geoogst. Niet voor niets heet het merk Minis Terrios (klein territorium). Het credo van de jonge wijnmakers is terug te vinden in de naam: de kwaliteit van een wijn begint bij de wijnstok.

De oogst van de nieuwe wijnmakerij leverde in 2013 2 wijnen op: Merlot en Cabernet-Sauvignon, met slechts 5 500 flessen. Minis Terrios plantte Chardonnay, Feteasca Regala en Feteasca Neagra druiven op 5,45 ha grond in de Criuleni regio. Deze regio heeft ideale omstandigheden voor witte druivensoorten. Ze hebben ook 5 ha Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc aangeplant in Harajis, Kantimir, in de regio Valul lui Traian. .

“Minis Terrios” zijn kleine landerijen met een sterk karakter, die ook worden doorgegeven aan de mensen die ze bewerken, die deze wijn maken en die hem met plezier proeven. Naast de geselecteerde druiven zetten we een goed stuk liefde, ziel, enthousiasme en inspiratie in ons werk, maar ook veel dromen en plannen om de wereld op zijn minst een “druif” beter te maken. We hebben geen voorouders en grootouders die hun leven hebben gewijd aan het creëren van de perfecte wijn. Wij zijn die toekomstige grootouders die elke dag een succesverhaal opbouwen. We zijn jong en enthousiast, we houden van wat we doen en we willen u in elk glas Minis Terrios wijn een stukje van onze passie en moed bieden.” Dan Prisăcaru

Op de proeftafel : Harap Alb 2019

Droge witte wijn, een mix van Cabernet Sauvignon 85% en Fetasca Neagra 15%. De druiven werden in de regio geteeld met de BGA, Valul Lui Traian. De wijn wordt gemaakt van rode druiven met behulp van de technologie van het maken van witte wijn.

Mooie heldere kleur met in de neus fijne aroma’s van groene abrikozen met tonen van lila, zomerappels en kruisbessen. In de mond mooie aanzet, aangenaam fris met heerlijke fruitige hints en gezellige afdronk. Ideale serveertemperatuur: 8-10°C.