My Wine Day Moldavië – Negre 2017 – Fautor

Fautor is een familiaal wijnhuis dat via haar wijnen een aangename levensvisie wil beleven, gekoppeld aan nieuwe inspiraties, gevoelige emoties en interesse voor de kunst.

Vier elementen, nl de terroir, de inheemse variëteiten, lokale tradities en moderne technologie bepalen de wijnen geteeld tussen Codru; Tigher hills en Prut terrassen. De wijngaarden hebben hierdoor meteen de hoogst gelegen locatie in Moldavië. Het samenspel van deze factoren zorgt er alleszins voor dat het wijnhuis een aantal unieke creaties kan aanbieden.

In 2017 en 2018 werd het wijnhuis bekroond met de titel ‘the most awarded wine company of the republic of Moldavia’. In Berlijn werd wijnhuis Fautour uitgeroepen tot ‘best still wine producer of Moldavia’.

Een van de sterke punten van het bedrijf is het bezit van een unieke portefeuille van zeldzame variëteiten, maar vooral van exclusieve wereldmengsels. Zowel de wijnmakerij als de wijngaarden zijn gelegen in de Tigheci microzone, als onderdeel van de wijnbouw en wijnbereidingsgebied “Valul lui Traian”, ten zuiden van Moldavië.

Tigheci microzone is absoluut uniek, omdat het een van de beste gebieden is voor de productie van witte en rode wijnen van hoge kwaliteit. In de jaren 2003-2006 is de wijnmakerij uitgerust met geavanceerde technologie en zijn er nieuwe wijngaarden aangeplant om de huidige omvang van meer dan 350 ha te bereiken.

Het familiebedrijf “Fautor” werd aan het einde van de XXe eeuw opgericht. De weg die werd afgelegd werd gekenmerkt door prijzen en prestaties, maar aan de basis van het succes staat de ervaring en het enthousiasme van de leden van de familie.

De actuele wijnportfolio van wijnmakerij Fautor omvat 6 series : Illustro – Limited Edition – Late Harvest & Ice Wine – Summer Edition – Aurore – 310* Altitude

Op de proeftafel: Negre 2017

De assemblage van 51% Feteasca Neagră en 49% Rara Neagră zorgt voor een droge rode wijn, geteeld in de wijngaarden: Feteasca Neagră – 3,0 ha en Rara Neagră – 3,0 ha, dit met een gemiddelde opbrengst van 8,5 t/ha gesitueerd in het wijnbouwgebied Valul lui Traian, Tigheci micro-zone, Romanești-dorp.

De oogst vond plaats eind september – begin oktober. Fermentatietemperatuur: 25˚C – 30˚C – Vinificatie: 10 dagen in roestvrijstalen tank bij een gecontroleerde temperatuur van 25˚C – 30˚C – Veroudering in hout: 12 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten. De wijn met 14.5% alc vol wordt best geserveerd bij 16˚C – 18˚C. Totale productie Limited Edition 19000 flessen

Proefnotities: Een kenmerkende wijn van onze portefeuille die het temperament en de finesse van de twee lokale druivensoorten – Rara Neagra en Feteasca Neagra – combineert. Het aroma onthult smaken van bittere kersen, braambessen en bosbessen. Vol in de mond met aangename kruidige tonen en zachte tannines.

Robert Jospeph, een Brits wijnexpert omschrijft hem als volgt: “In NEGRE zijn er twee zeer interessante soorten: rood fruit smaken van Rara Neagră, samen met de fruitige tinten van Feteasca, maar ook een beetje eik, die het meer structuur geeft. Tot slot zijn de drie componenten prachtig versmolten tot een slimme wijn.”