Nieuwe editie
e-Tasted4You-magazine
‘Les Roussillon sont là!’

Roussillon, de zuidelijkste wijngaard van Frankrijk, gelegen in de Pyrénées-Orientales aan de poort naar Spanje, wordt begrensd door de Middellandse Zee en de bergen. Dit amfitheater met zijn zonnige klimaat biedt een mozaïek van terroirs voor uitzonderlijke wijnen.

De wijngaarden van de Roussillon hebben te maken met een veeleisend klimaat: mediterraan bij uitstek, met warme zomers, zachte herfsten en winters en geconcentreerde regenval in de herfst en de lente. De Tramontane, een overheersende droge wind uit het noorden die een uitzonderlijke sanitaire toestand teweegbrengt en het mogelijk maakt de fytosanitaire behandelingen te verminderen, ‘teistert’ nagenoeg dagelijks de wijngaarden.

Roussillon wordt begrensd door 3 bergketens: De Corbières in het noorden, De Pyreneeën met de Mont Canigou in het westen en de Albères in het zuiden. De regio wordt eveneens doorkruist door 3 rivieren van noord naar zuid: L’Agly, La Têt en Le Tech
Geologisch gezien is de Roussillon een geteisterd gebied dat in het Tertiair en het Kwartair diepgaande aardverschuivingen heeft ondergaan. De terroirs worden gekenmerkt door de oprijzing van

de Pyreneeën, die het reliëf heeft gevormd door er een veelheid van terroirs met zeer uitgesproken kenmerken aan te ontlenen. Een diversiteit die uniek is in de wereld. De terroirs zijn zo krachtig dat dit ruwe, gebeitelde materiaal alleen maar grote wijnen kan voortbrengen. De wijnbouwers van de Roussillon hebben deze terroirs weten te optimaliseren en hebben er , ondanks de geografische en klimatologische contrasten, een land van grote wijnen van gemaakt.

Ontdek er alles over in de nieuwe editie van e-Tasted4You-magazine – okt./nov. 2022