Nieuwe kaart in Sushi-shops: terug naar de Japanse roots

Sushi Shop kondigt de samenwerking aan met sterrenchef Kei Kobayashi en opent zijn deuren voor de innoverende Japanse invloeden van de sterrenchef, met respect voor de technieken van de Franse haute cuisine. Oost en West ontmoeten elkaar bij de compositie van vier nieuwe creaties onder het scherp oog van deze gepassioneerde gastronoom.

De mix van Japanse en Franse cultuur ligt aan de basis van Sushi Shop. Het merk wordt in 1998 opgericht door twee Franse ondernemers, op het kruispunt van de Franse gastronomie en het Japanse erfgoed. Precies daarom slaat Sushi Shop in 2017 de handen in elkaar met een Japanse chef die een meester is in de technieken van de Franse keuken: Kei Kobayashi, die in 2012 zijn eerste ster kreeg in de beroemde Michelingids.

Chef Kei Kobayashi wordt in 1977 geboren in Nagano, in een familie van koks. Hij leert er de knepen van de Franse keuken, voor hij zijn droom verwezenlijkt en naar Frankrijk verhuist eind jaren ’90. Daar perfectioneert hij zijn kennis en wordt hij vanaf 2003 in Plaza Athénée door Alain Ducasse ingewijd in de Franse haute cuisine. In 2011 opent hij zijn eigen restaurant, KEI, in Parijs. Een jaar later sleept hij zijn eerste ster in de Michelingids in de wacht.

Van bij zijn start wou Sushi Shop de Californische sushi’s laten ontdekken, met al hun creatieve en originele smaken. Het merk werd bekend door partnerships met grote Franse chefs zoals Thierry Marx, Jean-François Piège en Joël Robuchon. Nu opent Sushi Shop zijn deuren voor de innoverende Japanse invloeden van Kei Kobayashi, met respect voor de technieken van de Franse haute cuisine. Japan zorgt voor de esthetiek en precisie in zijn creaties, en de Franse school voor het evenwicht tussen smaken en texturen. Ontdek het perfecte huwelijk tussen Oost en West met perfecte combinaties van Japanse traditie en westerse sushi’s. Delicaat en boordevol karakter.

Chef Kei Kobayashi: “Een Japanse chef uit de Franse keuken uitdagen om sushi’s op zijn manier te herinterpreteren, is stimulerend maar ook risicovol. Zowel voor mij als voor Sushi Shop. Ik moest me losmaken van alles wat ik ken om deze nieuwe recepten te creëren. Als je aan gastronomie denkt, denk je aan Frankrijk. Op mijn 15de wist ik dat dit mijn roeping was. Ik heb de basis geleerd in Japan, en rond mijn 20ste ben ik naar Frankrijk vertrokken. De grote diversiteit aan producten sprak me erg aan. De chefs die ik onderweg ontmoette, hebben me allemaal op hun manier respect voor het product bijgebracht. Dat is voor mij de essentie van de Franse keuken. “

In zijn keuken gebruikt Kei Kobayashi altijd veel groenten. De signature dish van zijn restaurant is een slaatje van krokante groenten. Voor Sushi Shop heeft hij dit gerecht geherinterpreteerd als California roll. Elke groente is anders en de mogelijkheden zijn eindeloos. Hij wou zijn creaties voor Sushi Shop dus een plantaardige toets geven.

GYU SPECIALE ROL (gyu betekent rund in het Japans)

In de smakenfusie van chef Kei Kobayashi is er natuurlijk ook plaats voor rundvlees: herwerkt als carpaccio, even dichtgeschroeid en gelakt met teriyakisaus, geaccentueerd met paprika en knapperige wortelen, rucola, gebakken ui en mayonaisesaus. « Deze creatie is wat pittiger dan de andere. Het is een combinatie van groenten en gelakt rundvlees. Ik wilde ook spelen met kleuren. Het is een erg visuele, grafische creatie. » Kei Kobayashi. Ingrediënten : Rundsvlees uit Ierland en Frankrijk, avocado, wortels, rode paprika, rucola, koriander, bieslook, gebakken uien, piment, mayonaise, sesamolie, teriyakisaus, limoen.

ROL GRAVLAX ZALM

Chef Kei Kobayashi baseert zich op het bekende recept van gravlax en geeft er zijn eigen twist aan, met een mix van knapperige raap en wortel, de elegantie van munt en een pittige tapenadesaus. « Deze creatie is een herinterpretatie van de signature dish van mijn restaurant KEI. Een mix van groenten en een vleugje gravlax. » Kei Kobayashi. Ingrediënten: gravlax zalm, wortels, komkommer, witte raap, rucola, dille, munt, zalmeitjes (Pacific Keta zalm), crumble, tapenade saus van zwarte olijven.

SLA KOMKOMMER RODE MISO

Deze zoetzure salade van chef Kei Kobayashi mengt knapperige pinda’s met zachte komkommer, geparfumeerd met een heerlijk rode miso-yuzusausje. « Met dit slaatje wou ik iets fris, licht en eenvoudig maken, dat toch heel visueel is.» Kei Kobayashi. Ingrediënten: komkommer, rode miso, pinda’s, sesam, limoen, ahornsiroop, piment, Yuzu zest.

MAKI UIT DE TUIN

Een maki die u de smaken van de tuin laat herontdekken, met een zoetzuur sausje van rode miso. « Een heel frisse, lichte en plantaardige roll » Kei Kobayashi. Ingrediënten: rucola, wortel, komkommer, rode miso, pinda’s, sesam, limoen, ahornsiroop, Yuzu zest, piment.

De nieuwe kaart is vanaf 18 januari in alle sushi shops in België beschikbaar.