Noord Brabant profileert zich als nieuwste wijnregio van Nederland

Brabant Wijnland: hier moet je zijn voor wijnen met een verhaal

Dat de provincie Noord-Brabant ons kan omverblazen met hun streekproducten is geen geheim meer. En wat past er nu beter bij die gerechtjes met asperges, aardbeien en ansjovis? Juist ja, een goed glas Brabantse wijn. Met minstens vijftien wijngaarden, goed voor zo’n 25 hectare, pronkt Noord-Brabant op de plaats van 3de wijnprovincie van Nederland. Wij pennen hieronder zes unieke wijndomeinen neer, waar jij binnenkort kan gaan ‘wijnen’ zodra het weer mag!

Wijndomein Sint-Catharinadal – wijnen tussen de nonnen

Wijndomein Sint-Catharinadal mag zich meteen de grootste Brabantse wijngaard noemen. In Oosterhout, op nog geen tien minuten rijden van Breda, ligt een eeuwenoud klooster verstopt, omringt door 8 hectare aan wijngaard. Een gemiddelde oogst bedraagt zo’n 40.000 flessen wijn van vooral witte druivensoorten als Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Bij een bezoek word je gastvrij ontvangen en rondgeleid door een zuster en een vinoloog. De wijnen van de nonnen kan je kopen in hun eigen winkeltje of… nog beter: proeven in De Blauwe Camer! Ze toverden de voormalige koeienstal namelijk om tot een gezellig restaurant. Leun achterover, geniet van het unieke uitzicht en waan je zo in de Provence.

Winery & Herbs in Schijndel – druivendoolhof

Letterlijk verdwalen tussen de druivenranken? Dat kan op de kampeerboerderij Winery & Herbs in Schijndel, zo’n kwartiertje onder het mooie ’s-Hertogenbosch. Daar werd een wijngaard aangelegd in de vorm van een labyrinth. Ernaast vind je dan nog eens een kruidentuin met meer dan 100 verschillende soorten kruiden. Pak je tent, caravan, of camper en geniet van de rust, de natuur, een goed glas wijn en de mooie omgeving van Schijndel.

Domaine Brabantse Wal – als je voor goud wil gaan

Nabij de historische stad Bergen op Zoom, vind je de wijngaard Domaine Brabantse Wal. Bijna ieder restaurant in de omgeving schenkt de wijn van uitbaters Paul en Willeke. Sinds 2009 vult het koppel hun vrije tijd met het produceren van wijn. En hoe! Hun kwaliteitswijnen gingen reeds lopen met meerdere prijzen. Op afspraak kan je de wijngaard bezoeken. We maken je alvast warm met dit filmpje!

Wijngaard Dassemus – één met de natuur

Voor (h)eerlijke wijn moet je bij Wijngaard Dassemus zijn, gelegen net onder bruisend Breda. Al ruim 15 jaar wordt daar biologische wijn geproduceerd: zonder te spuiten en door geen of weinig sulfiet te gebruiken. De wijngaard ruik je van ver door de smakelijke mix van zo’n 16.000 druivenstokken, grasrijen, hemelse kruiden en planten. Naast traditionele rode, witte en rosé wijn, worden er ook prijswinnende mousserende wijnen gemaakt. Het team achter Dassemus vertelt jullie graag al hun geheimen achter de vinificatie.

Wijngaard de Kreitsberg – in het oergebied

Pal in het midden van het oergebied van Brabant – De Maashorst – ligt wijngaard de Kreitsberg. De eigenaars doen niets liever dan je rondleiden en het proces achter het produceren van hun unieke wijn in geuren en kleuren uit te leggen. Ook de wijnen van Kreitsberg zijn al meerdere malen beloond geweest met medailles. Maar er is meer. Zo kan je ook lunchen op locatie, slapen in de B&B of knuffelen met alpaca’s, paarden en ezels. Sounds like a plan!

De Santspuy in Etten-Leur – wijn en asperges

Hier moet je zijn voor dé ultieme wijnspijscombinatie: wijn en asperges, zo van het veld tot op je bord. In 1998 werd de wijngaard van de familie Sweep aangeplant. Na jaren van bloed, zweet en tranen, maar vooral passie, is hun Santspuywijn geboren. In het aspergeseizoen wordt hun gezellige serre omgebouwd tot restaurantje waar je de match made in heaven kan proeven. Daarnaast is er ook de boerderijwinkel, waar je al het lekkers kan kopen. Een bezoek aan de Santspuy kan trouwens perfect gecombineerd worden met een bijzondere Van Gogh experience.