Oenovisa: wijntoeristisch paspoort

Œnovisa is een wijntoeristisch paspoort dat acht wijndomeinen (Grands Crus Classés sinds 1855 maar ook familiebedrijven) in de regio’s Graves en Sauternes samenbrengt. Deze wijndomeinen, die van oudsher betrokken zijn bij het wijntoerisme, hebben besloten hun krachten te bundelen om een gemeenschappelijk aanbod voor te stellen teneinde hun regio promoten, wijnreizigers aan te trekken en te verankeren.

Dit initiatief, dat het resultaat is van de eerste deconfinitie in mei 2020, is ongekend in de Bordeaux-regio. Via Œnovisa vormen ze een gemeenschap die verbonden is door de smaak voor overdracht; de wens om de aantrekkelijkheid van hun grondgebied te vergroten en een alomvattend en compleet, traditioneel en vernieuwend aanbod van wijntoerisme te bevorderen.

Wijnreizigers kunnen zo profiteren van bevoorrechte momenten op deze domeinen die bekend staan om hun hoge ontvangstkwaliteit en hun wijntoeristische activiteiten (technische bezoeken, proeverijen, artistieke en culturele ontmoetingsplaatsen, gezinsactiviteiten, gastronomische gelegenheden, historische monumenten…). Deze landgoederen, die verantwoorde landbouw (HVE of biologisch) promoten, zijn allemaal gecertificeerd “Vignoble et Découverte” en sommigen zijn ook onderscheiden met de Trophées de l’Œnotourisme van Terre de Vins en Best of Wine Tourism.

Terwijl ons leven zich beweegt tussen opsluiting en avondklok, beschouwt elk van onze landgoederen wijntoerisme als een bron van ontsnapping voor de wijnreiziger en een manier om ons beroep als wijnbouwer te promoten.

Hoe werkt ŒnoVisa?

Het “ŒnoVisa”-paspoort is een uitnodiging om wijndomeinen in de regio’s Graves en Sauternes te bezoeken. De wijnreiziger kan zijn ŒnoVisa gratis verkrijgen bij de deelnemende wijndomeinen, VVV-kantoren, logiesverstrekkers, plaatselijke restaurants of rechtstreeks online. Gewapend met hun paspoort bezoeken ze een van de acht landgoederen om te genieten van een wijntoeristische activiteit en/of een wijnproeverij.

Voor elke bestede 50 € (aan wijntoeristische activiteiten en/of wijnaankopen) ontvangt de wijnreiziger een stempel in zijn Œnovisa paspoort. Vanaf de tweede stempel ontvangen zij een fles wijn van een eigendom dat zij niet hebben bezocht, en met elke bijkomende stempel daarna. Het doel is de bezoekers te belonen voor elk van hun uitstapjes in de wijngaard, om hen aan te moedigen hun ontdekking van de streek van Graves en Sauternes te verlengen.

Nieuwe functies voor 2021

De wijnhuizen hebben besloten om voor dit nieuwe seizoen meer structuur te geven aan ŒnoVisa, wat in de komende maanden zal resulteren in de oprichting van een website, een vereniging en de registratie van de merknaam “Œnovisa”.

Bovendien veranderen dit jaar de prijzen om wijnreizigers in elke fase van hun reis te belonen. Het paspoort is geldig tot 31/12/2021 (evenementen en opendeurdagen inbegrepen).

Een team dat innoveert verander je niet!