Château Grand Renom

: twee nieuwe cuvées in beperkte oplage

 

Château Grand Renom is een 38 hectare grote wijngaard gelegen in de Gironde gemeente Eynesse, Frankrijk. Sinds de komst van een nieuw management in 2019 en onder leiding van Robin Jeudy, de jonge technisch manager, is het Château in feite begonnen aan een radicale agro-milieu transformatie. Naast een eenvoudige overtuiging is duurzame ontwikkeling het belangrijkste aandachtspunt van dit landgoed geworden, en het heeft nu de ambitie om een spil te worden in het behoud van de biodiversiteit.

Dit blijkt uit de overstap naar de HVE- en Vegan-certificering, en uit het feit dat de wijngaard voor het wijnjaar 2020 het label “Bee Friendly” heeft gekregen. Dit is een label dat wordt toegekend aan wijnen en andere producten die zich houden aan strenge landbouwpraktijken om bestuivers (met name bijen) te respecteren, te bevorderen en te integreren in het hart van hun processen. Terwijl 89% van de Franse huishoudens zich bekommert om de bescherming van bijen (onderzoek Val’hor en France Agrimer, maart 2019), zijn Robin Jeudy, zijn teams en alle medewerkers van de wijngaard persoonlijk geëngageerd en houden zij zich dagelijks aan alle 27 criteria van het lastenboek van het label Bee Friendly.

In het verlengde hiervan is het domein in 2021 begonnen met de volledige omschakeling naar biologische landbouw, met het oog op het wijnjaar 2024. De wijngaard heeft nieuwe moderne, duurzame en zinvolle praktijken geïmplementeerd, wat betekent dat het Château Grand Renom voorop loopt in de nieuwe golf van Bordeaux; een beweging naar meer agro-ecologie, originaliteit en, bovenal, meer plezier voor de consument.

Om het verkrijgen van het label “Bee Friendly” te vieren, heeft Château Grand Renom twee cuvées in beperkte oplage gecreëerd voor het wijnjaar 2020. De twee wijnen zijn elegant en uitgesproken modern met een zekere artistieke inslag, verkrijgbaar in wit en rosé.

De vorm van de flessen wijkt af van het traditionele Bordeaux-design en is voorzien van kleurrijke zeefdrukken. Deze prints zijn rechtstreeks geïnspireerd op de bloemblaadjes en bladeren van de honingplanten die zijn aangeplant op het braakliggende land naast de wijnstokken van Château Grand Renom. Het beplanten van braakliggende gronden met honingplanten is namelijk een van de 27 criteria waaraan moet worden voldaan om het label te verkrijgen. Deze honingvariëteiten bevorderen de biodiversiteit en helpen de bijen bij de bestuiving.

De twee cuvées zijn beide interpretaties van iconische Bordeaux-druivenrassen. De ene is een lichtgekleurde 100% Merlot Rosé gekenmerkt door frisheid en een gourmand toets; en de andere is een 100% Sauvignon Blanc vol levendigheid en aromatische intensiteit.

Château Grand Renom Bordeaux Rosé 2020

Deze 100% Merlot is een bleke rosé en representatief voor de typische lokale klei-kalksteen bodem van het Château. Robin Jeudy heeft getracht het typische Merlot-aspect tot uitdrukking te brengen in een levendige, gespannen wijn met prachtige zuren die ook delicate aroma’s van zoete rode bessen aanbiedt! €6.50

Château Grand Renom Bordeaux Blanc 2020

Deze wijn heeft een fantastisch rijke kleur, helder met smaragdgroene reflecties. Hij is intens fruitig met citrustonen (grapefruit, citroen) en zwarte bessentoppen, en bereikt een fijne balans tussen volume, vet en zuurgraad, gekenmerkt door de typische levendigheid van een Sauvignon Blanc. €6.50

Château Grand Renom is gelegen in de meest oostelijke wijnstreek van het departement Gironde in Frankrijk. De wijngaard van 38 ha ligt op een hoogte van 80 m boven de zeespiegel en kijkt uit over de Dordogne-vallei. De rode en roséwijnen bestaan uit Merlot en Cabernet Franc en de witte uit Sauvignon Blanc en Muscadelle. De wijnstokken staan aangeplant op de drie verschillende bodems van het domein (klei-kalksteen, silt-klei-zand en klei). De geproduceerde wijnen zijn gecertificeerd als AOP Bordeaux Supérieur en AOP Bordeaux. Het Château is een waar paradijs voor biodiversiteit en is onder leiding van Robin Jeudy, technisch directeur, begonnen aan een radicale transformatie op het gebied van landbouw en milieu. Na de omschakeling naar HVE en Vegan certificering in 2019, en “Bee Friendly” certificering in 2020, gaat het landgoed zijn eerste jaar van omschakeling naar biologische landbouw in 2021 in. Op basis van deze verbintenissen belichaamt Château Grand Renom de renovatie van een wijngebied in volle transformatie.

Het Bee Friendly Label is voortgekomen uit een initiatief van Europese bijenhouders die inzagen dat de landbouwpraktijken moesten veranderen om te voorkomen dat bijen zouden verdwijnen. Het wordt beheerd, gecontroleerd en toegekend door imkers, biodiversiteitsdeskundigen en bestuivers.