Pessac-Leognan: nieuwe president

Jacques Lurton is benoemd tot voorzitter van het Syndicat de Pessac-Léognan en neemt het stokje over van Philibert Perrin.

Een carrière gericht op de internationale scène

Jacques Lurton studeerde in 1983 af in de oenologie aan de Universiteit van Bordeaux en na twee jaar ervaring in Australië begon hij zijn carrière in 1985 als productiemanager van Vignobles André Lurton. Daarna reisde hij naar de vier uithoeken van de wereld en maakte bijna dertig jaar wijn in meer dan 20 landen. In 2000 creëerde en ontwikkelde hij zijn eigen wijngaard, The Islanderson, in Kangaroo Island, Australië.

Deze meervoudige ervaringen stellen Jacques Lurton in staat een globale en scherpe visie op de wijnwereld te hebben. Sinds mei 2019 is Jacques Lurton, na het overlijden van zijn vader, terug in zijn geboorteland, benoemd tot voorzitter van de familiegroep Vignobles André Lurton (Château Couhins-Lurton -Cru Classé de Graves, Château La Louvière -Château de Cruzeau, Château de Rochemorin, d.w.z. 300 hectare in Pessac-Léognan).

Het presidentschap: In dienst van Pessac-Léognan is Jacques zeer enthousiast over deze nieuwe rol en zal hij er, net als zijn vader, zijn niet aflatende energie in steken, “35 jaar na de oprichting van de appellatie Pessac-Léognan door mijn vader André Lurton, die er 18 jaar lang onophoudelijk de leiding over had, neem ik deze functie op mij in de hoop deze appellatie, die een van de meest prestigieuze van Bordeaux is, nieuw leven in te blazen”, legt Jacques uit.

De Appellation Pessac-Léognan gaat door met de inzet van de eigenaars om haar geschiedenis, haar wijngaarden en haar familiewaarden te promoten en om haar nabijheid bij het amateur- en professionele publiek te bevorderen.

De gemeentelijke appellatie Pessac-Léognan werd in september 1987 gecreëerd. Verspreid over 10 gemeenten in de buurt van Bordeaux, omvat de appellatie Pessac-Léognan, de bakermat van de grote wijnen van Bordeaux, meer dan 1880 hectare in productie en omvat 70 Châteaux en Domaines. Ze liggen allemaal op hetzelfde uitzonderlijke terroir en 14 ervan, waaronder het beroemde Château Haut-Brion, zijn geclassificeerde groeisoorten van de Graves. Zijn bijzonderheid is de productie van droge witte wijnen en rode wijnen.

De Châteaux van de Appellation Pessac-Léognan zetten zich in voor een milieuvriendelijkere landbouw met eco-verantwoorde certificeringen. Dankzij de nabijheid van Bordeaux en de historische schoonheid van elk domein, is de appellatie Pessac-Léognan een van de rijkdommen van het wijntoerisme in Bordeaux.