Picpoul de Pinet AOP: ‘Patience’ wijnen

Masterclass en een proeverij op het Etang de Thau (Patience)

De producenten van de Picpoul de Pinet AOP werken al enkele jaren aan de productie van wijnen met een assertieve aromatische complexiteit en een reëel rijpingspotentieel. De vruchten van hun inspanningen, “Patience” genaamd, worden  aan de wijnprofessionals voorgesteld tijdens de tentoonstelling Taste in V.O! en een masterclass. De wijnbouwers bieden nadien na een wandeling door de wijngaarden, op het Etang de Thau een proeverij van hun wijnen aan.

Picpoul de Pinet wordt gekenmerkt door zijn frisheid en zuurgraad en maken hem tot de ideale begeleider van zeevruchten, in het bijzonder oesters die worden gekweekt in het Etang de Thau, dat aan de wijngaard grenst. Van de 28 producenten in de appellatie zijn er 10 betrokken bij de collectieve oenologische aanpak “Patience”, die in 2018 is gestart en elk jaar door nieuwe landgoederen wordt geïntegreerd. Het omvat een selectie van percelen en de rijping op droesem in verschillende recipiënten om de piquepouldruif meer dan zijn spreekwoordelijke eerlijkheid te laten zien. De wijnen, met de benaming “Patience”, vormen het topsegment van het aanbod Picpoul de Pinet AOP.

“De producenten zijn zeer betrokken bij de collectieve oenologische aanpak van “Patience” voor wijnen voor rijping en gastronomie”, legt Céleste Renault, directeur van de AOP Picpoul de Pinet, uit, “Elk domein past een andere en evoluerende methode toe, sommigen doen aan perceelselectie en werken aan wijnen van kiezelbodems met lage rendementen. De rijping gebeurt bijzonder voorzichtig, op de droesem (of niet), in verschillende vaten, van roestvrijstalen tanks tot amforen en vaten. De “Patience”-aanpak zal zeker evolueren, het is een werk van lange adem. Elk wijnjaar wisselen de producenten van gedachten tijdens de selectieproeverijen die drie keer per jaar plaatsvinden. Zij bestuderen verschillende rijpingstijden en -methoden. Er zijn al een paar zekerheden, met name aan de houtachtige kant, die we discreet willen houden en met respect voor de typiciteit van het druivenras.

Gabrielle Vizzavona leidt de masterclass in het Corum in Montpellier, als onderdeel van de tentoonstelling Taste in V.O! De proeverij concentreert zich op 4-5 wijnen in een verticale versie van de wijnjaren 2018, 2019 en 2020 om hun ontwikkeling met de jaren te waarderen.

De AOP Picpoul de Pinet produceert sinds 2013 meer dan 10 miljoen flessen per jaar, op 1500 hectare appellatie in productie, verspreid over 6 gemeenten in de Hérault: Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Montagnac, Pinet en Pomérols. De appellatie telt 4 coöperatieve wijnhuizen en 23 particuliere wijnhuizen, exporteert tweederde van haar productie en vertegenwoordigt 80% van de export van witte wijnen uit de Languedoc.