Restaurant D O P – Porto

Bedwelmd door de imposante Douro en genietend van de vroege lentezon is Porto telkenmale opnieuw een betoverende stad waar je graag in de kleine straatjes verdwaald, stuit op prachtige musea, of geniet van een ritje met een van de historische trams, een stad die naam maakte door de ‘port’-wijn, maar evenzeer het centrum van verschillende wijnregio’s die maar al te graag tal van andere pareltjes onthullen.

Langsheen de oevers etaleren zich tientallen restaurantjes die een figuurlijk ‘ilôt sacré’ vormen met personeel dat probeert je te imponeren in een mengelmoes van talen zodat je toch voor hun exploitatie kiest. Op amper een steenworp van de oevers van de Douro liggen meerdere authentieke eetgelegenheden waar fijnproevers terechtkunnen voor de  smaakvolle, klassieke Portugese keuken, restaurants die vooral op decoratief vlak, een diepgaande vernieuwing ondergingen.

Wij verzeilden bij onze ontdekkingstocht in restaurant DOP van Rui Paula. Geboren in Porto is deze jonge chef een gedreven food kunstenaar die de passie voor de keuken van zijn grootmoeder erfde. Hij gaat er trouwens prat op dat hij enkele van haar recepten in een nieuw kleedje kan steken en op deze wijze de klassieke Portugese keuken in de 21ste eeuw kan promoten. Hij opteert voor kwalitatieve verse ingrediënten die hij deels persoonlijk selecteert en probeert een eerlijke keuken met lekkere wijnen te combineren. De betere keuken heeft volgens hem geen nood aan veelslachtige en complexe bereidingen waarbij alle natuurlijke smaken overboord worden gegooid, maar wel aan gewoon lekkere producten. Smaakvolle gerechten zijn voor Rui gewoonweg simpel omdat je op deze manier al hun kwaliteiten kan laten openbloeien.

Ondanks zijn voorliefde voor Portugal en de Portugese keuken ontsnapte Rui niet aan de typische emigratiedrang van menig Portugees en trok hij een tijdlang naar Brazilië waar bij in Bon Nova zijn restaurant Casa de Cha opende, ook hier traditionele en lokale bereidingen in een natuurlijke omgeving. Momenteel zwerft hij tussen beide restaurants die hij nog steeds op een hoger niveau wil tillen. Restaurant DOP vond een onderkomen in een historisch gebouw aan de rand van de stad, het is een restaurant waar de gasten op twee niveaus van een uitzonderlijke keuken maar ook van een al even uitzonderlijke wijnkelder kunnen genieten. Een sfeer- en stijlvolle inrichting zorgt er voor dat je je onmiddellijk thuisvoelt.dop-1100

Bij een unieke schuimwijn 3B van Filippa Paro kregen we enkele lekkere en creatieve hapjes, opgediend in een schaaltje warme keien waarbij redelijk kwistig met kaviaar en oesters werd omgesprongen. Het voorgerecht werd een decoatieve voltreffer, de leuke carpaccio van sint jacobsvruchten was bovendien erg smaakvol met mooi zilte toetsen. Het tussengerecht werd een creatie van corvina getooid met mango, kokosnoot en fijne curry, een mooi evenwichtig gerecht boordevol succulente toetsen ondersteund door een rode Traste Valdeorras. Wijn met leuke kleur en fijne aroma’s met 15% alc vol maar toch een aangenaam frisse afdronk die eens te meer bewees dat een rode pairing bij vis een ideaal resultaat kan opleveren.

Als hoofdgerecht serveerde Rui ovengebraden ribbetjes van baby geitje en gegrilde schouder van baby geitje samen met fijn rijstgarnituur. Hier grijp Rui terug naar de traditionele keuken van zijn grootmoeder waarbij hij op een eenvoudige manier een super lekkere creatie op tafel tovert. Dit gerecht werd ondersteund door een Roseira 2011, 15% alc vol, een leuke stevige wijn die ongetwijfeld een mooie compagnon is bij meerdere wildbereidingen. Bij de geitjesschouder hoorde een Quinta do Arcosso 2009, Tras-os-Montes 14% alc vol, met fruitige accenten van rijp rood fruit met subtiele houttoetsen waardoor hij zijn rijping in Franse en Amerikaanse eik prijsgeeft.

Als afsluiter een selectie desserts met zoete en fruitige hints die een aanvulling moeten vormen op de Porto Vintage 1997 en de Colheita 2007 Tawny, beide van Quinta do Infantado.

DOP – Palacio das Artes, Largo de S. Domingos 18 – 4050-545 Porto

www.ruipaula.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes

historisch pand

sfeervolle inrichting

klassieke en authentieke Portugese gerechten

leuk evenwichtig smaakpalet

uitstekende wijnkelder

Michelin:       restaurant op 2 niveaus in historische building

vakkundige chef

hoogstaande klassieke gerechten

uitzonderlijke wijnkaart