Ribera del Duero D.O.- 40-jarig wijngebied – proefsessie

Een feestelijke proeverij van de wijnen van Ribera del Duero vond plaats in restaurant Nonam in Gent. Mastre of wine Pedro Ballesteros Torres, samen met Alicia Fernandez International Promotion Manager van de Ribera del Duero, selecteerde en presenteerde voor dit evenement maar liefst 9 wijnen die door chef Karel Van Oyen werden ondersteund door een aantal selectieve en delicate lekkernijen waardoor de pairingmogelijkheden van de wijnen Ribera del Duero zich volop konden ontwikkelen.

De geselecteerde wijnen:

  1. Nabal Albillo Mayor 2020 – Wijnmakerij: Bodegas Navarro Balbas

Bodegas Nabal is het resultaat van het enthousiasme en het respect voor wijn dat de familie Navarro Balbás deelt. Al deze traditie is geërfd door het cultureel bewustzijn voor ons land.

Druivensoort: 100% Albillo Mayor – Alcohol: 12,5% vol. – pH: 3,17 –  zuurgehalte: 5,54 g/l – SO2: 151mg/l – Restsuikers 0,78 g/l

Smaaknotities: Strogele kleur met heldere flikkering. De neus is intens en complex met lichte tonen van rijp tropisch fruit en wit steenfruit. Een vleugje kruiden zoals venkel, anijs of kamille.

In de mond heeft hij een goede aanzet, verrassend fris en goed uitgebalanceerd zijdeachtig gehemelte dankzij de goede zuurgraad en goede persistente afdronk. Subtiel en toch krachtig. Onder optimale omstandigheden bewaard (fris en constante temperatuur) behoudt deze wijn zijn goede kwaliteiten enkele jaren. Serveren op 8°-10°C.

  1. El Lebrero de Callejo Albillo Mayor 2020 – Wijnhuis: Bodegas Félix Callejo

Wijnen van bevoorrechte terroirs vanwege de hoge ligging (830-930m), waar de heidevelden (páramo) van de hoogste gebieden, met kalkbodems, plaatsmaken voor grindbodems (oude rivierbeddingen), zandgebieden in het dennengebied, en klei in de lager gelegen gebieden.

Druivensoort: 100% Albillo Mayor 2020 – wijngaarden: El Lebrero en La Virgen

Manuele pluk in kisten met een inhoud van 12 kg met twee sorteertafels, Maceratie en gefermenteerd met schillen in roestvrij staal, Gefermenteerd in grote vaten (500 L) en betonnen ei, Rijping: 8 maanden in contact met droesem in betonnen ei en grote vaten (500 L)

De druiven krijgen een goede rijpheid, met behoud van de zuurgraad, die zorgt voor frisheid, met een gematigd suikergehalte, wat zich vertaalt in ronde en evenwichtige wijnen.

  1. Viña Sastre Marcelina Gómez 2021 – Wijnmakerij: Bodegas Hnos. Sastre

De filosofie is om een beperkte productie te produceren met onbeperkte zorg. Daarom gaan we respectvol om met onze grond, houden we vast aan een traditionele teelt, zonder toevoeging van minerale meststoffen, herbiciden of insecticiden wat zorgt voor de persoonlijkheid en de kwaliteit van de wijnen.

Druivensoort: 100% Tempranillo (“tinta del país”)

Smaakanalyse: Deze wijn heeft een bleke aardbei kleur, levendig, schoon en kristallijn. In de neus is hij zeer intens, schoon en geurig met fruitige aroma’s die doen denken aan het druivenras tinto fino (Tempranillo).

In de mond is hij zeer evenwichtig, met aroma’s van rijpe aardbeien, met een goed evenwicht tussen zuurgraad en body, fris, soepel, lang en elegant. Retro nasaal  verschijnt zuiver en helder fruit met florale reminiscenties en hints van wilde vruchten.

  1. Arzuaga Laderas del Norte 2020 – Wijnhuis: Bodegas Arzuaga Navarro

Het wijnhuis Arzuaga is gelegen in Valladolid, in het hart van de oorsprongsbenaming Ribera del Duero. De wijnen zijn afkomstig van La Planta, een landgoed van de familie Arzuaga in Quintanilla de Onésimo, in de provincie Valladolid.

Druivensoort: 100% Tempranillo (“tinta del país”) – alcohol: 14,1% vo – zuurgehalte (wijnsteenzuur): 4,46 g/l – luchtig zuurgehalte (azijnzuur) 0,52 g/l – SO2: 78 mg/l –  suikerbinders: 1,20 g/l – pH: 3,70

Visueel: medium hoge intensiteit, schoon en helder waar de kersenrode kleur overheerst met paarse flitsen. Neus: rode vruchten zoals framboos en kers overheersen met aromatische intensiteit, balsamico-tonen, hints van koffie en geroosterde noten. Smaak: frisse en elegante wijn, met een gemakkelijke en evenwichtige aanzet in de mond, licht zoete en getoaste tonen en een aangename en evenwichtige afdronk met leuke fruitige tonen.

  1. Legaris Alcubilla de Avellaneda 2019 – Wijnmakerij: Legaris

De derde release van de collectie Village Wines, waarin de rijkdom, diversiteit en het unieke karakter van de Ribera del Duero tot uitdrukking wordt gebracht. Unieke wijn die een zeer ongewone kant van Tinto Fino laat zien.

Druivensoort: Tempranillo (“Tinto Fino”) – Analyse: alcohol: 15% vol. pH: 3,91 – zuurgehalte: 5,08 g/l – Bevat sulfieten

Een diepe rijpe kersenkleur met een donkerpaarse rand. Intens gekleurd, bijna ondoorzichtig. In de neus komen tonen van rijp fruit naar voren, aangevuld met tonen van specerijen (zwarte peper en kruidnagel) en geroosterde noten. In de mond krachtige tannines en een brede, rijke textuur, die de concentratie van het oogstjaar laat zien.

  1. Hispania de Territorio Luthier 2019 – Wijnhuis: Territorio Luthier

Wijn gemaakt met geduld en traditie die suggestieve missie van muziek kan delen. Alleen met de beste druiven, het werk van de wijnmaker en een edele rijping op eikenhout wordt dat effect bereikt.

Druivensoorten: 82% Tempranillo, 15% Garnacha, 3% Albillo Mayor – Alcohol: 15% vol. – Serveertemperatuur: 19°C, nu serveren maar heeft levensduur van 20 jaar.

Dieprode kers met violette rand. Aroma: Vers fruit, florale tonen, kreupelhout, hints van humus en balsamico. Weerspiegelt karakter van het terroir, minerale toetsen en aardse tonen. Elegant met een zeer goede structuur en vettigheid. Essentie van mineraliteit, grote balans in het combineren van fruit, hout en aarde.

  1. Tinto Pesquera Reserva 2018 – Wijnhuis: Alejandro Fernández

Tinto Pesquera is een pionier op het gebied van Tempranillo wijnbouwmethoden. De wijn kreeg deze naam ter ere van Pesquera de Duero, het stadje waar de wijnmakerij is gevestigd en waar Alejandro en Esperanza zijn geboren. Tinto Pesquera is de gouden standaard voor wijnen uit deze regio.

Druivensoort: 100% Tempranillo – Alcohol: 14,5% – Serveertemperatuur: 12°C à 14°C

Kleur: zuiver en briljant met een aantrekkelijke, diepe robijnrode tint. Neus: complex en zeer elegant met aroma’s van zwart fruit, zoals pruimen, hints van rook, toffee, specerijen, geroosterde koffiebonen, zoethout en brioche. Smaak: vol, romig en aanhoudend in de mond. Zeer afgeronde, omhulde tannines met hints van goed geïntegreerd fruit.

  1. Tierra Aranda Vendimia Seleccionada 2018 – Wijnhuis: Bodega Tierra Aranda

Wijnstokken die al generaties lang groeien op bodems van uitzonderlijke kwaliteit bepalen het karakter van deze wijnen. Het klimaat van de Ribera del Duero en de inzet van meer dan 200 families zijn de signatuur van onze wijnen.

Druivensoort: 100% Tempranillo – Alcohol: 14% vol.

Smaaknotities: levendige kersenrode kern met een dunne laag met paarse tinten. Zacht en briljant. Een zeer intens aroma, rijp fruit, vanille, kaneel, kokosnoot, cacao, chocolade, rijpe vruchtencompote. Truffel en peper. Krachtig, vlezig, rond, soepele zachte tannines. In de mond wint hij aan finesses en aromatische complexiteit. Het wordt aangeraden om te decanteren voor het serveren. Serveertemperatuur 18°C.

  1. Secreto 3 RB 2016 – Wijnhuis: Bodegas Viña Mayor

Gelegen in de zogenaamde “Golden Mile”, het meest prestigieuze gebied van de benaming, brengt Bodegas en Viñedos Viña Mayor de grote troeven van de Ribera del Duero samen. Een wijnmakerij met een innovatieve geest en een diep respect voor het milieu.

Druivensoorten: 100% Tempranillo – Alcohol: 14,5% – Serveertemperatuur: 14-16°C.

Smaaknotities: Intense robijnrode kleur. Neus: intense aroma’s van rood en zwart fruit. Hints van zwart zoethout. Smaak: rijk en opulent in de mond. Vlezige tannines. Lange afdronk, zeer goed evenwicht tussen het fruit en de zuren.