Savoie wijnen & Mondeuse “Le Tithonien”

Als voorbode op onze volgende special over de Savoiewijnen die we eind van de maand publiceren en waarbij de diversiteit, authenticiteit en typische kenmerken van deze toch nog ondergewaardeerde wijnen aan bod komen, geven we alvast een voorproefje van enkele typische wijnen.

In dit overzicht komen voornamelijk de lokale/regionale wijnrassen aan bod en trekken we kris kras voor de regio. Een mix van rood en wit met verwijzingen naar culinaire pairings, wat niet wegneemt dat deze wijnen ook hoge scores kunnen meekrijgen in tal van andere combinaties. Discussies over smaak en kleur zijn en blijven nu eenmaal een moeilijk gegeven… Het merendeel van de geciteerde wijnen is trouwens aanwezig op de Belgische markt, kortom om een aansporing op zelf te proeven … en te oordelen.

Mondeuse “Le Tithonien”

“Een rode Savoy wijn bij uitstek, Mondeuse zal liefhebbers van vlezige en kruidige wijnen verrukken”.

Appellation : Savoie wijn (AOC)

Terroir : Klei-kalksteenbodem van stenig gesteente, zonnige zuid-zuidoostelijke helling van de grote Alpen.

Druivensoort : 100 % Mondeuse. Oud Savoy druivenras waaruit Syrah is voortgekomen.

Het beheer van de wijngaard gebeurt volgens de planning van duurzame landbouw: gras tussen de rijen, mechanisch wieden onder de rij, behandeling naar gelang van het ziekterisico

Vinificatie/rijping :

Handgeplukt, gedeeltelijke ontsteeling, vervolgens vatting door zwaartekracht (zonder pomp), 10 tot 12 dagen maceratie bij gecontroleerde temperatuur. Rijping 6 maanden in vaten.

Op de proeftafel:

In het glas, mooie karmozijnrode kleur met paarse tinten. In de neus krijgen we een mooi boeket van klein rood fruit en voorjaarsbloemen (viooltjes), met leuke delicate peperige tonen. De wijn is soepel in de mond en heeft een mooie frisheid, de afdronk wordt versterkt door subtiele toetsen van de tannines die deze wijn een mooie lengte in de mond geven. Kan nu perfect worden gedronken, best geserveerd rond de 15-16°C en heeft een bewaartermijn van 2 tot 3 jaar. Alc vol 11.5%

Gastronomie : Perfect bij charcuterie, rood vlees of lamsbout. Het is een perfecte begeleider van goed gerijpte kazen.