Savoiewijnen 5 – Domaine des Orchis

De wijngaarden worden behandeld volgens biologische en biodynamische landbouw. Jarenlang concentreerden men zich op het leven in de bodem en de humuscyclus. Een spaarzame bewerking van de grond maakte het mogelijk de wijnstokken diep te laten wortelen voor een volledige expressie van de bodem. De twee koningsdruivenrassen van de Savoie-wijnen, Altesse en Mondeuse, worden geteeld op een uniek terroir van de Haute-Savoie:

De bodem bestaat uit stille klei-kalksteenmorenen die zijn afgezet door de gletsjer die van de Mont Blanc kwam en het meer van Annecy vormde. De ondergrond bestaat uit melasse die geologisch verbonden is met de Jura. Deze zanden en geagglomereerde klei geven een grote frisheid aan de wijnen.

De geografische ligging van Frangy in het noordwesten van het departement Haute-Savoie geeft een koeler en later klimaat dan de grote wijngebieden van Savoie zoals Chignin, Jongieux of Saint Pierre d’Albigny en zelfs in bijzonder warme jaren behouden de wijnen veel frisheid.

Een nieuw en opwindend project is momenteel aan de gang: de herbeplanting van wijngaarden aan de oevers van het meer van Annecy in de gemeente Talloires.

Quintessence d’ Altesse 2019

De bessen voor de ALTESSE worden rijp geoogst, maar niet overrijp. De druiven worden direct op het perceel met de hand gesorteerd en de persing verloopt zeer langzaam. De wijnen bezinken 12 tot 24 uur in vaten en gaan dan direct over in vaten.

Elk vat “maakt zijn eigen zuurdesem”, wat betekent dat de gisting spontaan op gang komt dankzij de inheemse gisten die de levende schakel vormen tussen de wijnstok en de kelder. Elk vat krijgt zijn eigen persoonlijkheid; het idee is om de diversiteit tot uiting te laten komen, wat de complexiteit van de blend zal maken.

Na de malolactische gisting blijven de wijnen op hun droesem tot de volgende oogst. De wijn wordt vervolgens geblend en gebotteld in september of november. De vermenging van de verschillende vaten maakt deze witte wijnen compleet en diep met een systematisch gunstige evolutie op fles! 12.5 % alc vol – Prijs 16€

De Quintessence d’Altesse is een witte wijn AOP Roussette de Savoie verbouwd op de hoogten van Frangy op een stenige en kalkhoudende bodem. De natuurlijke vinificatie (natuurlijke gisting dankzij de inheemse gisten die op de druiven aanwezig zijn) en de rijping in kuipen en eiken vaten gedurende een periode van ongeveer 2 jaar geven de wijnen van het domein een fijn en uitgesproken karakter. De Quintessence d’Altesse heeft een neus van honingtoetsen gecombineerd met geel fruit (mirabelpruim, perzik). In de mond worden deze aroma’s gedragen door een mooie frisheid eerder volumineus en vettig. Hierdoor is deze Altesse de perfecte compagnon bij zeevruchtenschotels, vis, wit vlees of geitenkazen, maar zal ook gewillig het aperitief begeleiden.

Quintessence de Mondeuse 2018

Voor de MONDEUSE is gekozen voor lange rijpingstijden (35 dagen) in vergelijking met de huidige tendensen, en voor bepaalde percelen van de afgelopen 2 jaar zelfs zeer lang (6 tot 7 maanden). Pigeage au pied en wat overpompen met een emmer aan het begin van de gisting, daarna infusie en malolactische gisting onder marc. Er wordt nooit gezocht naar een overdreven extractie maar veeleer een rijping onder marc van de tannische structuur, dicht en fijn, waardoor de wijnen een fabelachtige capaciteit krijgen om te evolueren en te bewaren. Na het persen van de rode wijnen worden ze nog enige tijd op de droesem gelaten om tot een progressieve spening te komen. De wijnen worden vervolgens in vaten gedaan om een jaar te rijpen, het mengen van de verschillende vaten zorgt voor complexiteit en diepte. De botteling wordt gevolgd door een rijping van een jaar in flessen alvorens in de handel te worden gebracht.

Aroma’s van braambessen, peper, kreupelhout met wat geroosterde tonen, tannines met een patina van vatrijping. Een Mondeuse vol leven, gestructureerd met karakter. Om te ontdekken ! 11,5 % alc vol. Prijs 16€

www.domainedesorchis.fr