Tips om een wijnproeverij thuis te organiseren

Zo organiseer je jouw eigen wijnproeverij in huis
Wil je een wijnproeverij thuis organiseren? Er is niets leukers dan je gasten kennis te laten maken met de meest bijzondere wijnen. Maar wat is er precies benodigd om ervoor te zorgen dat jouw wijnproeverij geslaagd is? Lees snel verder voor onze tips en leer hoe ook jij een succesvolle wijnproeverij organiseert.

Zorg voor het fijnste tuinmeubilair
Een wijnproeverij thuis is niet compleet zonder het fijnste tuinmeubilair. Ga voor een comfortabele tuinbank en kies de beste tuinstoel voor in de tuin. Als je jouw gasten een comfortabele zitplek geeft, komt dit de sfeer van jouw wijnproeverij zeker ten goede.

Kies een leuk thema uit
Kies een leuk thema voor je wijnproeverij. Misschien heb je thuis nog bijzondere wijnen op voorraad, waardoor je jouw thema hierop kunt baseren. Stel dat je Spaanse, Franse en Italiaanse wijnen hebt, dan kun je een Mediterraanse wijnproeverij organiseren. Zo hoef je misschien nog maar enkele wijnen bij te kopen.

Denk aan de volgorde van de proeverij
Als je een wijnproeverij organiseert, is het van belang de wijnen in een goede volgorde te laten proeven. Begin dan ook niet meteen met de meest extreme smaken, maar bouw de intensiteit langzaam op. Begin met lichte wijnen en ga steeds verder naar vollere wijnen. De echte smaaksensaties laat je op het laatste moment proeven.

Zorg voor voldoende glazen
Voor de wijnproeverij kun je gemakkelijk je eigen wijnglazen gebruiken. Het is erg leuk om de verschillende soorten wijnen met elkaar te kunnen vergelijken. Kijk dan ook hoeveel wijnglazen je hebt en zorgt ervoor dat ieder zowel twee witte wijn- als twee rode wijnglazen heeft. Ook waterglazen mag je zeker niet vergeten. Door al dat proeven zullen je gasten al snel dorst krijgen en het is ook ideaal om tussendoor de smaak weer te neutraliseren.

Maak een proefformulier
Als je een wijnproeverij organiseert, zullen je gasten erg veel wijn proeven. Om deze wijnen te onthouden, is het aan te raden elke gast een proefformulier te geven. Hierop kunnen de gasten de wijn beoordelen op het uiterlijk/kleur, de geur en de smaak. Dit kunnen je gasten dan ook weer onderling met elkaar uitwisselen. Uiteindelijk is de wijnproeverij voor ieder persoonlijk, maar voegt het met elkaar uitwisselen van proefformulieren toch wat extra’s toe.

Kies bijpassende hapjes
Lekkere hapjes mogen ook niet ontbreken bij je eigen wijnproeverij. Je kunt hierin zo ver gaan als je zelf wilt. Zo kun je voor simpele hapjes met kaas en olijven gaan of uitgebreid de keuken in. Serveer bijvoorbeeld Chardonnay bij geroosterde nootjes of combineer Cabernet Sauvignon met steak. Champagne met oesters is een echte klassieker.

Aan de slag met onze tips
Met deze tips organiseer jij ongetwijfeld een geslaagde wijnproeverij. Kijk ook eens rond op internet voor nog meer inspiratie. Je kan hier snel vinden welke hapjes het beste bij welke wijnen passen, waardoor je het niet allemaal zelf hoeft uit te vogelen. Wij wensen je veel succes met het organiseren van de wijnproeverij!