Terrasses du Larzac : Montpellier 7 tot 9 april 2022

Na een onderbreking van twee jaar maken de wijnbouwers van de Terrasses du Larzac zich op voor een nieuwe ontmoeting met vakmensen en het grote publiek in Montpellier. Van donderdag 7 tot zaterdag 9 april zijn we er… allemaal in de Terrasses du Larzac! “We zijn erg blij om dit evenement opnieuw te organiseren,  samen met onze klanten, het grote publiek en professionals! We hebben twee jaar in de bergen gewoond en we zijn er dol op, maar nu kunnen we niet wachten om terug naar de stad te gaan”, vertelt een enthousiaste Krystell Brot, wijnmaker bij Clos Rouge en verantwoordelijk voor Tous en Terrasses… du Larzac binnen de unie Terrasses du Larzac AOP. Restaurant, wijnbars, lokale markten, …Kortom gans Montpellier bruist andermaal van activiteiten en proeverijen uitgebouwd rond de wijnen van de AOP Terrasses du Larzac.

De AOP Terrasses du Larzac is groot en divers en strekt zich uit over 32 gemeenten en 2 valleien. De bodem varieert van klei-kalksteen tot leisteen, mergel-kalksteen, kiezels… op variabele hellingen en exposities, met een wijngaard van uitlopers en reliëf die wordt ondersteund door de Causse du Larzac. Beschouwd als het klompje van de Languedoc appellaties, heeft deze AOP een rijke wijnbouw geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen, met de eerste wijngaard boom die volgde op de oprichting door Saint-Benoît, in 782, van de abdij van Aniane, de “moeder” van de Europese Benedictijner abdijen. Veel later, vanaf het begin van de jaren zeventig en tachtig, vestigde Aniane zich als een van de epicentra van de kwalitatieve revolutie in de Languedocwijnen.

Een dynamische toekomst: Sinds zijn erkenning in 2014 heeft de AOP Terrasses du Larzac (voorheen een terroirbenaming binnen de AOP Languedoc) zijn dynamiek bevestigd. Collectieve wedijver doet zich gelden als de drijvende kracht achter een kwalitatieve zoektocht om de terroirs te onthullen. De wijnbouwers beschermen hun terroirs ( 50% van de appellatie was biologisch in 2018 tijdens de eerste editie van Tous en Terrasses… du Larzac. Dit aandeel is nu 73%).

AOP Terrasses du Larzac: (oogstcijfers 2020): 95 wijnbouwstructuren waaronder 3 coöperatieve kelders – bijna 21.000 hectoliter geproduceerd in 2020 – meer dan 90% van de oppervlakte onder milieucertificering, waarvan 73% AB-gecertificeerd – uitzonderlijke geologische diversiteit – evenwichtige wijnen die de frisheid van de Larzac, de gulheid van de Languedoc en de creativiteit van de wijnbouwers tot uitdrukking brengen – vier belangrijke druivenrassen: Grenache Noir, Mourvèdre, Syrah en Carignan Noir – vijf secundaire druivenrassen: Cinsault, Counoise, Lledoner Pelut, Morrastel en Terret Noir. De wijnen zijn een assemblage van drie rassen, waarvan ten minste twee minstens 75% moeten uitmaken, met een individuele limiet van 70% (50% voor Carignan). Syrah en/of Mourvèdre moeten ten minste 20% uitmaken. Bijkomende druivenrassen zijn beperkt tot 10% elk, behalve Cinsault, dat tot 25% aanwezig mag zijn.