Valentijnspecial: Vaudesirs – Chablis Grand Cru – Jean Durup père & fils

De familie Durup telt wijnbouwers van vader op zoon sinds 15 generaties. De geschiedenis van het landgoed Durup is in de eerste plaats een familiegeschiedenis. Een verhaal over passie en doorzettingsvermogen waarin Jean Durup een van de hoofdrollen speelde en gekoppeld wordt aan het ontstaan van de “Fou de Maligny” en de wederopbouw van het landgoed Durup

“De reconstructie van het familiedomein was vooral een terugkeer naar zijn roots voor Jean Durup, die net als al zijn voorvaderen een roeping als wijnbouwer had. De twee hectare die hij van zijn vader kocht, waren helaas niet genoeg om van te leven. Hij is dus “opgeklommen” naar Parijs, waar hij een van de meest dynamische adviesbureaus heeft opgericht, dat hij tot in de jaren 2000 heeft geleid. Zijn liefde voor het land was het sterkst en zijn verlangen om wijnbouwer te worden onverminderd sterk. Hij kocht een aantal kleine stukjes land die sinds de phylloxera epidemie braak lagen. Deze verlaten percelen, overwoekerd door kreupelhout, lagen vaak op zeer steile hellingen, waren zeer moeilijk te bebouwen en voor niemand interessant in die tijd. De bijzonder moeilijke productie-omstandigheden leverden hem destijds de bijnaam “Fou de Maligny” op.

Wijnproductie met respect voor “plaatselijke, loyale en constante gebruiken” gebouwd op waarden die ook vandaag nog gerespecteerd worden. Nadat hij erin geslaagd was de wijngaard van Château de Maligny opnieuw aan te leggen, liet hij zijn nalatenschap na aan zijn kinderen Jean-Paul en Valérie Durup na zijn onfortuinlijke dood op 25 juni 2021.

Vandaag is het een wijngaard van meer dan 200 hectare die Jean-Paul samen met zijn zus Valérie beheert. Het overgrote deel van de wijngaarden ligt op goed geëxponeerde hellingen met mineraalrijke stenige bodem. De wijn van het domein Jean Durup Père et Fils wordt gevinifieerd in roestvrijstalen vaten met gecontroleerde temperatuur en behoudt al zijn frisheid en mineraliteit voor een wijn van uitzonderlijke kwaliteit.

Of ze nu onder de prestigieuze etiketten “Château de Maligny” of “L’Églantière” op de markt worden gebracht, de wijnen van Chablis zijn zonder uitzondering afkomstig van de Chardonay-druif, de enige variëteit die in Chablis wordt gebruikt en bekend staat om zijn groen-gouden kleur en zijn finesse.

Op de proeftafel: CHABLIS GRAND CRU “VAUDESIRS”

Deze wijn is een van de bekendste grands crus van CHABLIS. De wijngaarden situeren zich in een groot keteldal van glaciale oorsprong. Het is een van de mooiste plekjes van de appellation gelegen in de gemeente CHABLIS op de rechteroever van de rivier “le Serein”.

Waarschijnlijk is de naam, die in het oud-Frans “vallei van de verlangens” betekent, geïnspireerd op de hoge kwaliteit van de wijnen die er worden geproduceerd. Ze zijn zeer rond, fijn en evenwichtig, met behoud van een mineraliteit die typerend is voor de grote wijnen van CHABLIS. Deze wijnen gaan heel goed samen met alle soorten vis.

Traditiegetrouw worden deze wijnen in het domein Durup niet op hout gevinifieerd, zodat ze hun fruit, hun natuurlijke karakter en ook de typiciteit van de bodem kunnen behouden. Het wijnjaar 2019 is net als 2017 zeer evenwichtig, rijk, delicaat, kortom een elegant wijnjaar.

Invoerders Vaudésirs 2019, Chablis – Jean Durup & fils : Velu Vins SA, Magnus kwaliteitswijnen, NV De Clerck wijnen, Van Den Buscche NV,  SA Wijnen Petre, BVBA Wijnhandel Van Den Bossche, Baeten Vinopolis sprl, Wijnhandel De Brabandere, Wine and Coffee Lovers, Gelin  SA, NV Likeurstokerij Lanneau, Huis Vossen NV, Le Compte BVBA, NV Brouwerij Corsendonck, Sprl Marcovinal en Nevejan Horecaservice BVBA