Vignerons Ardèchois

Oogst 2022: weer een heel vroeg jaar door de hittegolf!

De droogte en de hittegolven die momenteel in Frankrijk woeden, hebben de wijngaarden van de Ardèche niet gespaard. Zelfs als de wijnstok een plant is die weinig water nodig heeft, lijdt hij onder de hitte.

Begin juli zijn enkele percelen in de gemeenten Larnas, Valvignières en Vivers getroffen door hagelbuien… Meer angst dan plaatselijke schade. Het zijn de droogte en gebrek aan water die de grootste impact op de wijngaarden hebben.

Dit jaar was de druivenoogst veelbelovend, maar de oogstramingen zijn naar beneden bijgesteld omdat de bessen niet veel zijn gegroeid, zoals door de laatste rijpheidscontroles is bevestigd. De hoge temperaturen en de droogte hebben in de Ardèche een thermische stress veroorzaakt, waardoor de wijnstokken moesten reageren. Sommigen verloren bladeren om hun trossen te bewaren en de nog te kleine bessen verder te laten rijpen. Hoewel elke druivensoort zich anders ontwikkelt naargelang van de bodem waar hij is aangeplant en de diepte van zijn wortels, wordt regen toch ten zeerste verwacht! De wijngaarden hebben water nodig om opnieuw te beginnen en de schade uit het verleden te compenseren. Laten we duimen dat Moeder Natuur ons hoort…

Rijpheidscontrole op 2 augustus: Ondanks een zeer laag gewicht blijven de in de bessen aanwezige evenwichten vooralsnog klassiek, maar dat moet in de komende dagen nog worden bevestigd. Uit rijpheidscontroles die vijf jaar na elkaar op identieke percelen, maar op verschillende data, zijn uitgevoerd op gamays en chardonnays, blijkt een recordvooruitgang van bijna 4 weken ten opzichte van 2021 (ook al wordt dat als een laat jaar beschouwd). Elementen die zowel de rijpingsperiode als het toekomstige werk van onze wijnmakers ter discussie stellen.

Vroege oogsten

De oogst van 2022 zal vroeg zijn! De oogst is reeds begonnen met de Chardonnays, een witte druivensoort die wordt gebruikt om mousserende en parelwijnen te maken, op 5 augustus in Ruoms en Brujas. Na de Chardonnay worden in de percelen rijpheidscontroles uitgevoerd om het ideale moment te bepalen om met de oogst van de andere druivensoorten, Pinots Noirs en de rode druivensoort te beginnen.

Domaine Terra Noé: De wijnstokken, die op biologische wijze worden beheerd, lijken beter bestand tegen waterstress en door “groen oogsten”, waarbij bepaalde druiventrossen worden verwijderd, kan dit watertekort beter worden opgevangen. De solidariteitsoogst, met een aantal van onze 800 leden, zou moeten plaatsvinden op zaterdag 3 september 2022. Een gezellig moment waar altijd naar uitgekeken wordt om de nieuwe oogst te vieren!