Whisky in België. “Lets be more chauvinistic”

Ik kies de titel bewust want whisky in België ging zeer lang niet over whisky geproduceerd in België, maar eerder veelal over de beleving rond Schotse whisky, aangevuld met wat Ierse, Japanse en andere wereldwhisky’s zoals Denemarken en Nederland.

In tegenstelling tot de zeer grote groep van whisky-liefhebbers en whisky-clubs die zich veelal richten op alles wat Schots en Iers is, was mijn interesse voor whisky van in het begin breder.

Ik ben al vrij snel whisky gaan proeven uit overal in de wereld en ik moet zeggen dat er voor mij althans puur op smaak en drinkgenot echt wel pareltjes tussen zaten.

Op een gegeven moment kwam ik op het punt, er was al dikwijls over gepraat met vrienden, dat ik zelf een keer een whiskyproeverij wou organiseren. Het onderwerp moest iets zijn dat niemand deed en de keuze viel al snel op Belgische whisky’s. Een keuze die mijn leven in een stroomversnelling bracht met tal van initiatieven rond Belgische whisky.

Toen ik in 2017 op zoek ging naar bronnen en informatie om een presentatie te maken werd het al snel duidelijk dat er drie soorten whisky makers zijn in Belgie. Whisky afkomstig uit bestaande brouwerijen, zoals bvb Gouden Carolus, whisky ontstaan via oude of bestaande jeneverstokerijen zoals bvb Filliers en Radermacher en uiteindelijk whisky ontstaan uit de passie van de creatie. Ontstaan als het ware vanuit het hobbyisme naar het creatieve professionalisme zoals bvb Belgian Owl  en Kempisch vuur.

En dan plots kom je tot het besef dat België eigenlijk alle troeven in handen heeft om een echt whiskyland te worden. De basiskennis die nodig is om van gerst whisky te maken is door onze bier en jenevercultuur in grote mate aanwezig in ons kleine België, wat maakt dat de potentiële  bron voor het ontstaan van nieuwe whisky-soorten in België toch wel enorm groot is.

Gaandeweg op mijn ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Belgische whisky werd ik meegezogen in de boeiende  en prachtige verhalen die deze creatieve geesten met het ontstaan van hun whisky’s met zich meedroegen.

Het is dat besef dat toen geboorte gaf aan de goesting en de drang om er een boek over te schrijven. Mijn dank gaat nog steeds uit naar deze creatieve geesten, die mijn eigen creativiteit gestimuleerd hebben.

Belgische whisky, best wel iets om trots op te zijn als je ziet hoe kort de levensgeschiedenis van whisky in België nog maar is.

Terwijl ik mijn boek aan het schrijven was keek ik met boeiende interesse naar het potentieel van de toekomst en hoopte ik dat ik mijn boek meermaals zou mogen herschrijven dankzij de passionele mensen die de drang tot het maken van whisky in zich hebben.

Ik schreef in mijn boek over elf whiskymakers met de aan zekerheid grenzende overtuiging dat er nog veel meer zouden komen elk op hun eigen manier, met hun eigen passie en hun eigen visie op wat whisky in België eigenlijk zou moeten zijn. Een lekkere kwaliteitsdrank met een eigen identiteit.

Nu anno 2021 kan ik al vertellen dat ik gelijk heb gekregen. Er zijn al heel wat whiskymakers bijgekomen, sommige nieuwe, sommige initiatieven die nog in de fase van rijping waren en zeer recent zelfs een eerste echt brand in Belgische whisky. Geen stoker maar iemand die onder zijn eigen merknaam Belgische whisky op de markt brengt, op zoek naar zijn plaats als ondernemer in de whiskywereld.

We kunnen alleen maar uitkijken naar de rijke toekomst die ons Belgisch whiskylandje nog tegemoet gaat.

Wat in mijn boek niet aan bod kwam is de struggle achter de schermen om een distilleerderij, met de strenge regels en hoge taksen in België, leefbaar te maken en te houden. De continue strijd ook tegen de vooroordelen van zij die zweren bij Schotse whisky, met oogkleppen op voor wat de Belgische whisky te bieden heeft. Het gebrek aan chauvinisme zeg maar! Meteen ook de reden waarom ik de slogan “Lets be more chauvinistic” lanceerde in het whiskylandschap in België.

Ik kan ook alleen maar hopen dat de overheid in België zal inzien dat dit een groeiende economie is, een economie, net de kinderschoenen ontgroeid, die de komende jaren alleen maar zal groeien vanuit onze nationale bier- en jenevercultuur: ons erfgoed.

Intussen heb ik niet alleen het boek “De whiskymakers van België” geschreven maar voer ik een continue strijd om de Belgische whisky op het voorplan te brengen en zo misschien te bekomen dat onze whisky zijn welverdiende plaatst krijgt naast de Schotse whisky.

Als ik nu om me heen kijk zie ik dat alle initiatieven die ik nam in het verleden een kettingreactie hebben veroorzaakt. Ik zie meer en meer liefhebbers opduiken van Belgische whisky. Mensen die er ook echt door gepassioneerd geraken. Ik zie tal van initiatieven rond proeverijen en clubbottelingen.

Intussen heeft mijn passie het schrijven van een boek ver overschreden en startte ik webpagina www.whiskyvanbelgie.be en een centrale webshop www.finespirits.be waar men de Belgische whisky’s kan vinden en aankopen. Van in het begin werd ook een Facebookpagina opgezet rond Belgische whisky https://www.facebook.com/whiskyvanbelgie waar ik op regelmatige tijdstippen nieuwigheden over onze whisky de wereld in stuur. Er werden proefsessies georganiseerd. Er werd stand gehouden op spiritfestivals om mensen te laten proeven. Er werden voordrachten gegeven.

… en de Belgische whiskydrinker geraakt meer en meer in de ban van de whisky geproduceerd in zijn eigen land. Ze worden stilaan meer chauvinistisch.
Schol

Patrick Ludwich – Auteur van “De whiskymakers van België.”
Initiatiefnemer en zaakvoerder “Whisky van België” en “FineSpirits”