Witte Bordeaux en vis : uitmuntende combinatie

Op gastronomische wijnreis tussen het Bassin d’Arcachon en de Noordzee. Gooi dit voorjaar de trossen los met de droge witte wijnen uit Bordeaux. Door de invloed van de Atlantische Oceaan geven zij het originele karakter van hun terroir immers heel goed weer. De maritieme frisheid en de stevige westenwind drukken hun stempel op deze witte bordeauxwijnen, die met hun levendigheid en natuurlijke fruitigheid unieke eigenschappen bieden.

De 12 droge witte AOC’s van Bordeaux en de Belgische visspecialiteiten – garnaalkroketten, zeetong, mosselen en waterzooi van vis – nemen je mee voor een culinaire reis tussen het Bassin d’Arcachon en de Noordzee.

Er wordt al van oudsher witte wijn geproduceerd in de Bordeauxstreek. Tot de jaren 1970 werd er zelfs meer witte wijn geproduceerd dan rode. Vandaag zetten 1830 wijnbouwers, verspreid over de hele wijnstreek, deze traditie van witte wijnen voort in Bordeaux. Meestal gaat het om kleine domeinen (van gemiddeld 4,7 ha.). De witte wijnen nemen 8700 hectare van de wijngaarden in Bordeaux in, ofwel 8% van de totale oppervlakte. In 2021 vertegenwoordigden de droge witte wijnen 9% van de productie in Bordeaux, goed voor 444.000 hectoliter (59 miljoen flessen). In 2020 werd 22.000 hectoliter (bijna 3 miljoen flessen) witte bordeaux naar België uitgevoerd, waarmee België het derde belangrijkste importland is, na de Verenigd Staten (39.000 hl) en het Verenigd Koninkrijk (23.000 hl).

10 emblematische en minder verwachte druivenrassen

Sauvignon Blanc (43%): is zeer aromatisch en kenmerkt zich door aroma’s van buxus, brem, eucalyptus, pompelmoes, passievrucht, guave, witte perzik, mango en citroen.

Sémillon (45%): zorgt voor textuur en biedt aroma’s van amandel, hazelnoot, witte perzik en citroen.

Muscadelle (5%): delicate bloemige aroma’s die doen denken aan muskaat, vaak met toetsen van sinaasappelschil.

Aanvullende druivenrassen: Sauvignon Gris (4%): met elegante aroma’s van bloemen en muskaat. Colombard (2%): toetsen van citrus en exotisch fruit. Ugni Blanc (1%): zorgt voor aciditeit in de wijn Merlot Blanc et le Mauzac: zeer zeldzaam in Bordeaux (minder dan 15 hectare).

De VIFA’s:: Alvarinho en Liliorila, twee nieuwe druivenrassen die van belang zijn voor de aanpassing aan de klimaatverandering, zijn op experimentele basis opgenomen in de specificaties van de AOC Bordeaux Blanc. De eerste percelen met deze nieuwe druivenrassen werden in het voorjaar van 2021 aangeplant.

De voornaamste karakters van de droge witte Bordeauxwijnen

Fruitige droge witte wijnen met explosieve aroma’s en een verrassende frisheid. vooral de AOC’s Entre-Deux-Mers, Bordeaux en Côtes de Bordeaux. Meestal vinificatie en rijping in kuipen. Aroma’s: citroen, pompelmoes en acacia.Jong drinken.

Gestructureerde en levendige droge witte wijnen met een lange aromatische afdronk.vooral de AOC’s Graves en Pessac-Léognan. Vinificatie en rijping in vaten. Aroma’s: buxus, citrus en exotisch fruit, Ontwikkeling van al hun aroma’s doorheen de tijd.

De nieuwste trends:

Atypische wijnen gemaakt van één druivenras zoals 100% Semillon of 100% Muscadelle. De terugkeer van Sauvignon Gris. In 20 jaar tijd heeft dit druivenras een uitzonderlijke sprong gemaakt in Bordeaux: van 3 hectare in 2000 naar bijna 500 hectare in 2022. Deze druif wordt meestal gebruikt als aanvullend druivenras, maar biedt nieuwe mogelijkheden voor wijnbouwers die hun blends willen diversifiëren.

Twee nieuwe witte druivenrassen voor de aanpassing aan de klimaatverandering. Alvarinho en Liliorila zijn twee Vitis vinifera-variëteiten, ook VIFA’s (druivenvariëteiten die van belang zijn voor de aanpassing aan de klimaatverandering) genoemd, die nu voor een periode van 10 jaar op experimentele basis toegelaten zijn in witte AOC Bordeaux. Ze werden gekozen omdat ze goed bestand zijn tegen waterstress en hun aroma’s lijken op de smaakprofielen van de druivenrassen van Bordeaux. Bovendien rijpen ze laat en zijn ze bestand tegen bepaalde ziekten.

Vegan: 100% plantaardige samenstelling, wat vooral betekent dat er een plantaardige lijm wordt gebruikt om de wijn te filteren (op basis van erwten, tarwe, aardappelen …) of dat er helemaal geen lijm wordt gebruikt. Atypische verpakking, van het label tot de vorm van de fles.

In de Médoc en Sauternes wordt gewerkt aan een nieuwe productie van droge witte AOC Bordeaux in terroirs die van oudsher bekendstaan om hun likeurwijnen in de Sauternes of om hun rode wijnen in de Médoc.

De jonge generatie wijnbouwers in Bordeaux, die vaak een familietraditie erven, zet de productie van droge witte wijnen voort in Bordeaux en vindt ze zelfs opnieuw uit door ze een moderne toets te geven.

Oogsten op maat Frisheid is de sleutel tot een succesvolle oogst van witte druiven. Als er zeer warm weer is voorspeld, wordt er ‘s ochtends vroeg geoogst om de frisheid en de aroma’s te bewaren en om oxidatie te vermijden.

De droge witte Bordeauxwijnen kiezen het ruime sop: Hijs de zeilen en ontdek de smaak van droge witte Bordeaux in combinatie met enkele iconische Belgische vis- en schaaldierrecepten.

Garnaalkroketten: Met hun waaier aan intense smaken contrasteren garnaalkroketten mooi met een Bordeaux Blanc of een frisse, fruitige Entre-Deux-Mers.

Château Fontenille, Entre-Deux-Mers, 2020: 50% Sauvignon, 30% Sémillon, 20% Muscadelle. De Belgische wijnbouwer Stéphane Defraine en zijn dochter Macha, die sinds twee jaar ook op het wijndomein werkt, bieden een bijzonder aromatische Entre-Deux-Mers aan die uitstekend samengaat met garnaalkroketten. Deze droge witte wijn is fruitig, heel licht zuur en fris en heeft geen gebrek aan karakter. Terwijl je in de neus toetsen van wit fruit ontwaart, biedt deze wijn in de mond vetheid en een mooie volheid. Hij komt ook prima tot zijn recht in combinatie met vlezige mosselen. Benico Vins, 11,99 €, Vitis Vin Château de Fontenille La Blanche Colombe € 10,90.

G de Guiraud, Bordeaux blanc 2019 (biowijn) 50% Sauvignon Blanc, 50% Sémillon Luc Planty van het wijndomein Guiraud zet de Sémillon en de Sauvignon Blanc, die in gelijke mate aanwezig zijn in deze prachtige witte Bordeaux, op schitterende wijze in de verf. Deze wijn is elegant, vol en geconcentreerd, en heeft een mooie rondheid en een aangename frisheid. Heerlijk bij garnaalkroketten, mosselen of vis in roomsaus. Magnus, € 13,49

Mosselen: Mosselen op klassieke wijze gaan goed samen met droge witte wijnen die nerveus zijn in de mond (Entre-Deux-Mers, Bordeaux Blanc en Côtes de Bordeaux).

Le Bordeaux du Paysan, Bordeaux blanc, 2020 (biodynamische wijnbouw) 100% Sauvignon Blanc. Olivier Techer is de zesde generatie van wijnbouwers op het domein Gombaude-Guillot in Pomerol. Hij creëert graag wijnen met levendig fruit, die de radicale uitdrukking van hun terroir zijn. Le Bordeaux du Paysan is fris, knapperig en aromatisch met toetsen van citroen en abrikoos. waffou, € 12,15 -www.leclubterroirsandco.com € 9,50

La Belle Odile, Bordeaux blanc, 2018 70% Sémillon, 30% Sauvignon Blanc. Vignobles Despagne is al meer dan 200 jaar gevestigd in het hart van de streek Entre-Deux-Mers en zet een familietraditie van uitmuntendheid en duurzame ontwikkeling voort. La Belle Odile straalt frisheid uit en betovert ons met evenwichtige aroma’s, met fruit in de hoofdrol. Colruyt, € 8,95

Zeetong: Deze fijne, zachte vis combineer je het best met delicate of levendigere witte wijnen met toetsen van jodium. Een Côtes de Bordeaux of een elegante Graves zal ongetwijfeld voor vonken zorgen.

Château Montfollet Le Valentin, Blaye Côtes de Bordeaux 2020 50% Sauvignon Blanc, 50% Sémillon. Dit wijndomein is al drie generaties in het bezit van de familie Raimond. De druivensoorten Sauvignon en Sémillon staan garant voor een heerlijke expressie. Deze witte wijn biedt rondheid en aromatische complexiteit, met een mooie structuur in de mond en een duidelijk aanwezige mineraliteit. Serveer ‘m bij zeetong, gevulde mosselen, grijze garnalen of schelpdieren. Cora Wine, € 6,89

Château Reynon, Cadillac Côtes de Bordeaux, 2018 100% Sauvignon Blanc. De witte wijn van het domein Reynon, geproduceerd door de familie Dubourdieu, is fris en levendig, met mooie toetsen van pompelmoes en witte perzik en een grote minerale frisheid dankzij de kalkbodem. In de mond is hij knapperig, met een intense afdronk. Een harmonieuze wijn die perfect past bij witte vis. De Coninck, € 12,80

Waterzooi van vis : De fijne smaak van de vis en de knapperigheid van de groenten gaan uitstekend samen met de elegante wijnen uit Graves en Pessac-Léognan. Op basis van het gestructureerde druivenras Sauvignon Blanc zullen ze veel allure geven aan deze pairing.

Château Baret, Pessac-Léognan, 2018 100% Sauvignon Blanc. Het wijndomein Baret is al bijna 150 jaar in handen van de familie Ballande. Pierre Charritte en Charles-Eric Pasquiers, oenoloog, creëerden een knappe witte Pessac-Léognan met een perfecte balans. In de neus biedt de wijn aroma’s van wit fruit, passievrucht en mentholachtige noten. In de mond is hij fris, elegant, fruitig, nerveus en delicaat houtachtig. Zijn aciditeit zal de romigheid van een overvloedige waterzooi perfect ondersteunen. Delhaize, € 19,99 – Colruyt Grands Vins Château Baret 2020, € 15,95

Château Cazebonne,Les Parcellaires, Feldspath de Peyron, Graves blanc, 2019 (biodynamische wijnbouw) 100% Sauvignon Blanc (amfoor van zandsteen). Het wijngoed is sinds 2016 eigendom van Jean-Baptiste Duquesne, ondernemer in de culinaire wereld en wijnliefhebber sinds jaar en dag. Zijn ‘Parcellaires’-wijnen geven uiting aan zijn vrijheid. Ze worden volgens een authentieke stijl bewerkt en laten dan ook niet onberoerd. De cuvée Feldspath de Peyron is gemaakt van druiven die op twee verschillende rijpheden zijn geoogst: een eerste deel op de juiste rijpheid voor de frisheid, een tweede deel op een iets latere rijpheid. Deze witte wijn met een zeer grote complexiteit biedt een lange afdronk met een mooie bittere toets. Terro Vin, € 16,53