Zeeduivel : vis van het jaar

VLAM heeft samen met de visserijsector voor de 30ste keer een ‘Vis van het Jaar’ gekozen. Met deze actie wordt elk jaar een andere vis onder de aandacht gebracht en geïllustreerd dat vis eten veel variatie toelaat. Dit jaar wordt “zeeduivel” in het licht van de schijnwerpers geplaatst. Deze vis is nog erg onbekend bij ons, slechts 2% van de Belgische gezinnen kochten zeeduivel in 2017. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven.

Zeeduivel wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd. De aanvoer toont een stijgende tendens. Vooral in het voorjaar wordt er meer zeeduivel aangevoerd; dit uit Britse wateren. In juni start de visserij in de Golf van Biskaje in Franse wateren en in het najaar wordt de aanvoer uit de Noordzee belangrijker. Er wordt niet gericht gevist op zeeduivel maar afhankelijk van de periode en het visserijgebied kan zeeduivel tot 30% van de bijvangst uitmaken van de visserij op tong en pladijs, de belangrijkste doelsoorten van de Belgische visserij. In 2017 werden er bijna 500 ton zeeduivelstaarten aangevoerd in onze visveilingen. Onderzoek van ILVO bevestigt dat de gezondheid van de bestanden van zeeduivel prima is en in stijgende lijn gaat. Er is geen gevaar voor overbevissing. Als vangsttechniek wordt hoofdzakelijk gebruikgemaakt van de boomkorvisserij, die ondertussen aanpassingen heeft ondergaan, wat resulteert in een kleinere milieu-impact op de bodem, een grotere selectiviteit van de doelsoorten en een lager brandstofverbruik.

Zeeduivel onder de loep

Zeeduivel heeft zijn naam niet gestolen. Het is een oprecht lelijke vis. Vissers verwijderen zijn monsterlijke kop aan boord. Wat overblijft is een stevige staart. Daarom wordt hij ook staartvis genoemd. Zijn wetenschappelijke naam is Lophius piscatorius, de Franse is lotte. Zeeduivel kan tot 2 meter lang worden en hij leeft op grotere diepten. Het is een slechte zwemmer en hij houdt zich vaak op op de bodem, waar hij op de loer ligt voor zijn prooi. Die lokt hij met een soort hengel boven zijn bek, waarna hij zijn reuzenbek opent en zijn prooi met een enorme snelheid naar binnen zuigt. Hij leeft van kleine vissen en ongewervelde dieren en je mag hem gerust een slokop noemen, hij kan immers moeilijk maat houden met eten.

Zeeduivel lust iedereen

Zeeduivel zoals hij bij ons wordt aangeboden, zonder kop en zonder vel, is nagenoeg puur visvlees. Enkel het centrale been wordt niet gegeten. De vis heeft geen graten. Zeeduivel is een echte delicatesse. Het visvlees is stevig, blank en heeft een zachte zoete smaak. Zeeduivel is een makkelijke vis om te bereiden. Hij laat bovendien veel verschillende bereidingswijzen toe. Bakken, stoven of koken, met zeeduivel kan je alle kanten op. Omdat het visvlees stevig is, is zeeduivel de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries, soepen en bouillabaisse.

Voor amateurs en professionals

Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot. VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met zeeduivel. De recepten werden uitgewerkt door NorthSeaChef Pieter Lonneville van restaurant Tête Pressée in Sint-Michiels-Brugge.

De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met zeeduivel uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash&carry bedrijven worden gestimuleerd om zeeduivel in de kijker te zetten. Het wordt uitkijken naar een extra receptenfolder, met Libelle- en NorthSeaChef Ilse Dhooge, uit de maandelijks reeks ‘Vers opgevist door onze visser’ en een stopmotionvideorecept, die o.a. getoond wordt in de visverkooppunten.

Voor horecaprofessionals is er ook dit jaar de wedstrijd ‘Viskok van het jaar 2019’. Inschrijven kan tot 10 oktober 2018. De finale van de wedstrijd vindt plaats op 19 november tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent. VLAM organiseert ook workshops voor leraars hotelscholen in samenwerking met de NorthSeaChefs, Horecavorming Vlaanderen en de Vlaamse visveiling. Ook de leerlingen aan de hotelscholen zullen van dichtbij kennismaken met zeeduivel via workshops en het digitaal platform ‘hoe bereid ik vis’ voor horeca-opleidingen.