Artisanale brouwerij Elfique

Het is in de oude familiale boerderij dat André Grolet zijn brouwerij heeft gevestigd. Deze boerderij in het hartje van Sur-la-Held, een piepklein dorpje nabij Aywaille aan de toegangspoort van de Ardennen is ondertussen uitgegroeid tot een voltreffer van formaat op het vlak van artisanale bieren.

De regio die bol staat van legenden over de elfen die door volksoverlevering in het leven worden gehouden geniet van een mooie natuurlijke omgeving. Dat hij met zijn brouwerij naar deze legende verwees is geen toeval, bovendien steunt Elfique op oude tradities en biedt de regio een extra aantrekkingspunt.

André startte aanvankelijk met de productie van twee varianten, een Ambrée en een Triple Brune, waarbij hij uitdrukkelijk verwijst naar het mysterie uit de Ourthe Amblève legendes.

Ambrée is een amberkleurig bier, 7% alc vol, het vormt een perfect compromis tussen blond en bruin. Een genereus en zacht bier met een leuke frisse afdronk en een subtiel lichte bittere toets. Dit bier heeft een mooie karamelkleur. Het past ideaal bij gehaktballen op Luikse wijze, een streekspecialiteit, maar smaakt even lekker bij konijn met speculaassaus en bij harde kazen. Het vormt eveneens een uitdaging als aperitief met gedroogde vruchten zoals amandelen, hazelnoten en cashewnoten, het is tevens een gewaardeerde compagnon bij een crème brulée.

De Elfique triple brune, 8% alc vol, behaalde een gouden medaille in 2016 op de concours international de Lyon, een bronzen medaille op de Barcelona beer challenge 2016 en werd eveneens in 2016, verkozen tot het beste bruine Waalse bier. Het is een karaktervol en complex bier met een uitgesproken bitterheid. In het bier vindt men aroma’s terug van zoethout, gedroogde pruimen en appelstroop, dit laatste is opnieuw een verwijzing naar een Luiks specialiteit. Dit alles maakt dat het bier perfect past bij een wildschotel met hartige saus, rundvlees of een Herve of blauwe kaas. Als afsluiter zorgt het voor een perfecte pairing bij een chocolademousse.

Ondertussen heeft André zijn productie uitgebreid en biedt een triple blonde, 8% alc vol, een IPA 6% alc vol en een blanche 5.5% alc vol.

De triple blonde is een blond bier met karakter en beheerste bitterheid, met gulle kruidige toetsen dat de kracht van de alcohol perfect combineert met de frisse fruitige toetsen van hop. Zorgt voor magische ontmoetingen bij zachte kazen met schimmelkorst.

IPA is een ‘india pale ale’, een frisse dorstlesser die door zijn uitgesproken bitterheid de dorst lest en voornamelijk als aperitief wordt geserveerd. Het biedt subtiele hints van gearomatiseerde hop en een vleugje lychee. De IPA past perfect bij voorgerechten zoals spicy hapjes, gefrituurde voorgerechten en visbereidingen. Ook compagnon bij varkensvlees, gevogelte, klein wild en pittige snacks. Bij fruitige desserts zoals een coulis sluit de IPA mooi aan bij de licht zure smaak.

Blanche is een wit bier, licht troebel door de 30% tarwe en verfrissende dorstlesser met mooi delicate aroma’s van citrusvruchten en subtiele accenten van koriander en sinaasappelschil. Als aperitief wekt het gewoonweg de eetlust op. Ideaal bij voorgerechten zoals lichte salades en schaaldieren. Past bij visgerechten en wit vlees bereid met een bechamelsaus en creëert een perfect evenwicht tussen het gerecht en bier. Past ook bij desserts zoals ijs, fruit en zelfs bij een crème anglaise.

Brasserie Elfique – Raborive 2- 4920 Aywaille – www.elfique.be