Cuvées parcellaires by Chambert …

EEN NIEUWE CAHORS DIE DE DIVERSITEIT EN DE VOORTREFFELIJKHEID VAN MALBEC AANTOONT.

Een verhaal van eigenaardigheden. Gewoonweg het verhaal van drie percelen heel natuurlijke percelen. Toen Phillippe Lejeune het domein overnam in 2007, herinnerde hij zich dat hij elk perceel proefde met Stéphane Derenoncourt net voor de oogst. Ze identificeerden al snel drie percelen die boven de rest van de wijngaard uitstaken: zo uniek, elk met een eigen identiteit.

Het was voor hen vanzelfsprekend om alles in het werk te stellen om deze drie percelen te isoleren om deze eigenheden in de nabije toekomst te kunnen delen met gepassioneerde wijnliefhebbers. Het kostte hen jaren om elk perceel te begeleiden voordat het type wijn dat zij in gedachten hadden, kon worden geproduceerd. Om deze precisie te bereiken, proefden ze stalen uit verschillende vinificatievaten en van verschillende oogstjaren. Vandaag beschikt Château de Chambert over de beste methode voor de begeleiding van zijn Malbec druiven voor de productie van een selectie van enkelvoudige percelen. Volgens Stéphane Derenoncourt, is cuvée “Le Puits” de meest uitzonderlijke en onderscheidende van de 3 enkelvoudige percelen”.

De single parcel selectie bestaat uit drie 100% Malbec cuvées. Topwijnen van de beste percelen van Château de Chambert waar biologische en biodynamische landbouw wordt bedreven.

PETITE MAISON : perceel op T5 op het zuiden gericht met een rode bodem van klei en ijzer (siderolithique)

LE PUITS : perceel op T7 op het oost, zuid-oost gericht met rotsgrond van klei en kalksteen (Kimmeridgien)

CERISIERS : perceel op T9 op het zuiden, zuid-oosten gericht met kersenbomen omgord. De bodem bestaat uit klei met kalksteen uit het Jura tijdperk (Kimméridgien)

CAHORS OP ZIJN BEST.

“Malbec in Cahors heeft duidelijk zijn eigen identiteit, geworteld in zijn veelzijdige terroir en lange geschiedenis van de wijnbouw. In het verleden zijn er veel rustieke wijnen gemaakt in de regio en hun degelijke reputatie beïnvloedt nog steeds de markt. In werkelijkheid zijn er sinds het begin van deze eeuw veel spannende wijnen geproduceerd in de regio. Chambert is er trots op één van de pioniers te zijn die Cahors en zijn Malbec herdefiniëren, door het beste van Cahors te presenteren: diversiteit en uitmuntendheid. De cuvées met perceelselectie zijn afkomstig van drie unieke soil types, allemaal van de beste kwaliteit Malbec, gemaakt met het minst mogelijk aantal interventies tijdens de rijping, bovendien worden de wijnen enkel van de beste jaargangen gemaakt.” Lin LIU-MW

Als partner van Philippe Lejeune, speelt Lin een actieve rol in de bewustwording van de Biodynamische landbouw en in de promotie van Château de Chambert wijnen in Frankrijk en daarbuiten.

Maison Rigal is de referentie wijnleverancier van kwaliteit en exclusiviteit in het Zuidwesten, met als thuisbasis Cahors, en de ambitie om een teler te worden. Sinds 1755 laat Rigal zich inspireren door de grote diversiteit van wijnstokken en bodem in het zuidwesten van Frankrijk. Het dagelijks werk draait zowel om het behoud van deze omgeving, de aanpassing aan de eisen van de teelt van de druiven tot het eindproduct, de wijn in het glas. In het kader van haar streven naar uitmuntendheid heeft Rigal in 2014 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Château de Chambert. ‘’Sharing is caring.”