Een wijntje voor elke gelegenheid

Wanneer de meeste mensen aan wijn denken, denken ze waarschijnlijk aan een drankje dat enkel voorbehouden is voor speciale gelegenheden. Maar wijn kan op elk moment gedronken worden – ja, zelfs elke dag! Er zijn zoveel verschillende soorten wijn te ontdekken, elk met zijn eigen unieke smaak en kenmerken. Wijn is immers een veelzijdige drank die op verschillende manieren gedronken kan worden: van een koud glas op een warme dag, tot het combineren van een goede fles met een heerlijk diner: er bestaat geen enkele foute manier om van wijn te genieten.

De verborgen kracht van wijn

Er zijn zoveel verschillende soorten wijn om te ontdekken, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en kenmerken. Rode wijnen, witte wijnen, rosé wijn, zoete wijnen, droge wijnen, mousserende wijnen, stille wijnen: de lijst gaat maar door. Of je nu een wijnliefhebber bent, of net begint met het ontdekken van de wereld van de wijn, er is voor ieder wat wils.

En wist je dat wijn heel wat verborgen krachten heeft? Zo bestaat er al een jarenlange geschiedenis in Europa waarbij een wijntje drinken gelijk staat aan gezelligheid, verbondenheid én een heerlijke maaltijd. Een wijn proeven die je maaltijd complementeert en je smaakpapillen prikkelt, maakt je bewuster van je eten en maakt je etentje met vrienden nog zo gezellig.

Welke soort wijn past bij jou?

Bedenk van welke smaken je houdt. Hou je eerder van fruitige wijnen, of eerder van aardse wijnen? Ben je een liefhebber van zoete wijn of droge wijn? Als je eenmaal een algemeen idee hebt van de soorten smaken die je lekker vindt, kan je beginnen met het uitproberen van verschillende soorten wijn. Er zijn zoveel verschillende soorten om uit te kiezen, en je zal verrast zijn door de smaken die je zal ontdekken. Als je op zoek bent naar een lichte en verfrissende wijn, zijn witte wijnen een goede optie: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, … zijn slechts een paar van de populaire witte wijnsoorten. Als je bijvoorbeeld in de stemming bent voor iets gewaagders, overweeg dan eens een van de heerlijke Elzas wijnen, of een een rode wijn zoals Merlot of Cabernet Sauvignon. Er zijn ook veel zoete wijnen om uit te kiezen, zoals Moscato of Port.

Als je niet zeker weet waar te beginnen, vraag dan je plaatselijke wijnhandel om advies. Of kijk naar aanraders op enkele webshops. Zij zullen waarschijnlijk een verscheidenheid aan wijnen beschikbaar hebben om te proeven, zodat je de perfecte wijn voor jouw smaakpapillen kan vinden.