My Wine Day Moldavië- Individo 2017 Château Vartely

Dit wijnhuis maakt deel uit van de nieuwe generatie wijnboeren en werd in 2004 officieel opgericht hoewel de activiteiten reeds enkele jaren liepen. Het heeft tegelijk met de uitbouw van de wijngaarden oog voor de natuur en de ontwikkeling van het oenotoerisme.

Bij de opstart van dit laatste segment werden 3 meerkamer villa’s opgetrokken die respectievelijk de noordelijke, centrale en zuidelijk bouwstijlen van Moldavië weerspiegelen. Gasten krijgen zodoende een ideale weergave van de culturele en architecturale geschiedenis van het land en kunnen zich volledig in de lokale gewoonten inleven.

Bij de aanplantingen werd specifiek aandacht besteed aan de authentieke, lokale rassen zoals Feteasca Regala, Feteasca Neagra en Rara Neagra. Het domein ligt ruim 50 km ten noorden van de hoofdstad Chisinau en beschikt over ruim 300 ha wijngaarden in de regio Codru en Bugeac. In totaal worden hier jaarlijks zowat 4.5 miljoen flessen gebotteld. De productie richt zich op de Taraboste en Individo brands, wijnen met IGP, ijswijnen, sprakling wijnen, likeurwijnen en distillates. In de meeste van deze brands komen naast de lokale rassen ook internationale wijnrassen aan bod zoals Chardonnay, Traminer, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Shyraz en andere.

Bij de IGP wordt gezorgd voor perfecte assemblages die niet alleen fruitige aroma’s meekrijgen maar ook een leuke frisheid aanbieden met aangename evenwichtige tannines en de nodige elegantie. Het segment ‘distillates’ omvat Tribut XO, Divin VSOP, Aqua Vie en Rachia di Moscato. Hier ligt het accent op zorgvuldig gedroogd fruit en intense smaak. Het karakter van deze brands is explosief en aangenaam terwijl andere als perfecte disgestif functioneren.

De naam Vartely komt van de naam van de stad Orhei die in het Hongaars “plaats van de vesting” betekent, (vár + hely of vesting + plaats). Het merk Château Vartely is ontwikkeld en gelanceerd in 2004. De slogan luidt “Wijn met liefde voor jou”, want elke nobele wijn die op Château Vartely wordt geproduceerd heeft een deel van het hart en de toewijding van de mensen die hier werken.

Op Château Vartely produceert men niet alleen wijn, men cultiveert tevens de liefde voor deze edele drank. Waardering voor partners en klanten die door hun toewijding bijdragen aan het algehele succes van Château Vartely wijnen in Moldavië en wereldwijd. Met professionele expertise en passie in elk aspect van de wijnbouw, staat het team van Château Vartely dag in dag klaar.

De druiven worden zorgvuldig geteeld in de eigen wijngaarden, gelegen in gebieden van IGP Codru en IGP Valul lui Traian, zodat enkel kwalitatieve wijnen worden gemaakt. Het kenmerkende terroir van deze regio’s geeft de wijnen het unieke karakter en de persoonlijkheid, van jaar tot jaar. De wijnen van Château Vartely, geproduceerd van de Europese en inheemse druivenrassen, genieten de voorkeur bij tal van consumenten. .

Op de proeftafel: Individo 2017

Individo line is het resultaat van het werk van de wijnmakers, die kennis en ervaring, opgedaan gedurende vele jaren, combineren. Zo werd elke wijn met een persoonlijk tintje gecreëerd. Het uitstekende karakter van de bekende rassen, gecombineerd op een speciale manier, laat de individualiteit verder gaan door het mengen van smaken en smaaksensaties.

De aromatische druiven 100% Feteasca Neagra werden geteeld in het Bugeac gebied. De wijngaard is relatief jong en geniet van een gematigd klimaat met veel lichtinval en warme zomers. Toch genieten de terroirs van ruim 540 mm regen per jaar . Koude maceratie van 4°C gedurende 4 dagen en fermentatie van 7 dagen bij 27°C en malolactische fermentatie. Oudering minimaal 6 maand in Frans en Roemeens eikenhout.

Individo Feteasca Neagra 14% alc vol, is een bijzondere wijn met een zachte en tegelijkertijd rijke textuur die mooi aansluit bijde granaatappel rode kleur. De wijn heeft een complex karakter, helder en fruitig boeket opent met tonen van wilde bessen. De licht kruidige smaak met fijne nuances van pure chocolade en harmonieuze, fluweelachtige afdronk.