New York state wines

De staat New York omvat zes grote wijnregio’s: Finger Lakes, Lake Erie, Niagara Escarpment, Hudson Valley, Long Island en Champlain Valley. Wijnstokken groeien hier al vele honderden jaren, met de eerste gegevens over aanplant door de Nederlandse kolonisten aan het eind van de 17e eeuw. De regio werd decennia lang uitsluitend gedomineerd door inheemse Amerikaanse rassen en hybriden en pas aan het eind van de jaren 1950 begon de in Oekraïne geboren Dr. Konstantin Frank te experimenteren met Europese vinifera van hoge kwaliteit, met name in de Finger Lakes. Vandaag worden in de regio zowel hybriden als Vitis vinifera aangeplant, met een toename van de productie van fijne wijn die de aandacht van de wereld heeft getrokken. Momenteel zijn er meer dan 420 wijnmakerijen, waarvan er meer dan 400 zijn opgericht sinds 1976.

De Finger Lakes en het prachtige landschap hebben veel te danken aan twee geologische tijdperken – het Devoon en de ijstijd. Finger Lakes telt 146 wineries goed voor 9393 ha wijngaarden en een jaarlijkse productie van 54.600 ton druiven. De Lake Erie-regio, ook bekend als Chautauqua, is de grootste druiventeeltregio buiten Californië, met zo’n 20.000 hectare wijngaarden, 23 wijnmakerijen en een productie van meer dan 120.00 ton druiven.

De geografie van de Niagara Escarpment en het omliggende gebied heeft een uniek klimaat dat tot de warmste in de staat New York behoort door de nabijheid van de Grote Meren en de Escarpment zelf, die warme luchtstromen van Lake Ontario vasthoudt. Hier vinden we 20 wijnmakerijen, actief op ruim 880 ha en een productie van zowat 5000 ton druiven. De Hudson Valley, de thuisbasis van U.S. Bonded Winery No. 1 (Brotherhood, 1839), heeft misschien wel de minste bescherming tegen de strenge winters in centraal New York dan welke andere New Yorkse AVA ook. Er zijn 72 wijnmakerijen actief op amper 315 ha en productie van 815 ton druiven per jaar.

Long Island is een aanzienlijk jongere AVA. Opgericht in 2001, werd het een “ouder” van de North Fork en de Hamptons (ook bekend als de South Fork) gelegen in het oostelijke deel van het eiland. Een 70-tal wineries bewerkt een terroir van zowat 2000 ha en produceert jaarlijks ruim 6000 ton druiven. Het historische en prachtige Lake Champlain vormt de grens tussen de staat New York en Vermont, maar is ook een regio die al lang bekend staat om zijn heerlijke appels en andere fruitsoorten die goed gedijen in het koude klimaat. Op zowat 100 ha wijngaarden zijn 9 wijnmakerijen actief met zowat 150 ton druiven per jaar.

NYK wijnproeverij

New York wine state organiseert momenteel een Europese promotiecampagne waarbij hun wijnen kunnen worden voorgeproefd hoewel ze in tal van landen o.m. België nog niet tot het marktsegment behoren. De prijzen vermeld in onderstaand relaas zijn consumentenprijzen geldig in de USA.

Element wijnmakerij

Element winery is een kleine productie wijnmakerij opgericht in 2000 met een missie om wijnen van hoge kwaliteit te maken die kenmerkend zijn voor de Finger Lakes. Met meer dan 25 jaar ervaring in de wijn- en horeca-industrie, verlegt meester-sommelier en restauranthouder Christophe Bates de grenzen van de verwachtingen en verruimt hij de definitie van wat mogelijk is in de Finger Lakes. Element werkt met druiven van verschillende terroirs, locaties en telers en streeft ernaar wijnen van wereldklasse te creëren die volledig representatief zijn voor het extreme klimaat en terroir.

Op de proeftafel:

Element winery 2014 – Pinot Noir $49.99- 14% alc voln 100% Pinot noir – Lichtrode kleur met fine aroma’s in de neus en subtiel hints van hout in de mond

Element winery 2014 – Cabernet Franc $49.99 – 11 tot 14% alc vol* deze 100% Cabernet Franc heeft licht purperen kleur in het glas. Aroma’s van rijp rood fruit in de neus, hits van hout en tabak, delicate vanille. Volrond en behoorlijk stevige wijn

Element winery 2013 The Element $49.99 – 11 tot 14% alc vol. Assembalge van 45% Syrah en 55% Cabernet Franc. Mooie aroma’s met stevige aanzet, speciale toetsen en mooi karaktervol.