P&F: een verfrissend wijnhuis uit Slovenië

Slovenië is één van de kleinere staten in Europa met een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland. In het noorden grenst Slovenië aan Oostenrijk, in het oosten en zuidoosten aan Hongarije en Kroatië en in het zuidwesten en westen aan de Adriatische Zee en Italië. Het Sloveense landschap kenmerkt zich in het noordwesten door de uitlopers van de Italiaanse Alpen, die in oostelijke richting snel in hoogte afnemen en overgaan in een heuvelachtig landschap met brede valleien en rivieren. Het hoogste punt van het land is de berg Triglav (2.864 m), vlakbij de grens met Italië. Slovenië telt slechts een klein aantal grote steden. De hoofdstad Ljubljana en Maribor zijn de enige twee steden met meer dan 100.000 inwoners.

Het klimaat in Slovenië wordt bepaald door mediterrane, alpine en continentale invloeden. De kuststrook heeft een mediterraan klimaat, terwijl in het binnenland een landklimaat heerst met milde tot hete zomers en koude winters. De temperaturen kunnen in het binnenland variëren van -20°C in de winter voor de bergachtige gedeelten tot 35°C in de zomer in de oostelijk gelegen vlaktes en valleien.

De geschiedenis van de wijnbouw in de westelijke Balkan dateert al van voor onze jaartelling. Toen Joegoslavië zich in de jaren negentig opsplitste, hebben de meeste Balkanlanden geleden onder de oorlogen die daar ontstonden. Pas daarna kon de opbouw beginnen, wat ook voor de wijnbouw gold. Momenteel werken de wijnboeren en wijnmakers hard aan een inhaalslag en stijgt de kwaliteit van de wijnen uit deze landen voortdurend.

Oost-Europa is een nog relatief onbekende speler op de Nederlandse en Belgische wijnmarkt. Toch komen hier verrassend goede wijnen vandaan. Eén van die nieuwkomers is Slovenië. Samen met Bosnië, Kroatië, Macedonië, Montenegro en Servië behoorde Slovenië tot de zes deelrepublieken van voormalig Joegoslavië. Slovenië is het enige land in voormalig Joegoslavië waar in de jaren negentig nauwelijks oorlog was. De wijnbouw heeft er daarom veel minder te lijden gehad dan in de andere westelijke Balkanlanden. Bovendien is de ontwikkeling van de wijnbouw in dit land kwalitatief gezien veel verder gevorderd dan in andere deelrepublieken van voormalig Joegoslavië.

Ondanks het feit dat Slovenië met een wijngaardareaal van 21.000 hectare tot de kleinste wijnproducerende landen ter wereld behoort, hebben wijnproductie en –handel altijd een belangrijk deel van de Sloveense cultuur en traditie uitgemaakt. Het land bezit een rijke wijncollectie en de vele gewonnen internationale prijzen bewijzen de kwaliteit. Zelfs al tijdens het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije waren de wijnen uit het tegenwoordige Slovenië zeer gewild. Maar ook het jaarlijkse wijnconcours, dat plaatsvindt in Ljubljana, was vroeger zelfs een groot en wereldwijd bekend evenement.

Vandaag de dag produceert Slovenië jaarlijks meer dan één miljoen hectoliter wijn. Het grootste deel daarvan is witte wijn en bestemd voor eigen consumptie. Ongeveer 70% van de wijnproductie is geklasseerd als kwaliteitswijn. Sinds 2004 is Slovenië lid van de Europese Unie en de Sloveense wijnwetgeving moet daarom aan de Europese richtlijnen voldoen.

Slovenië is onderverdeeld in drie wijngebieden met daarbinnen veertien erkende herkomstgebieden. De drie gebieden zijn: de Primorska regio, de Posavje regio, de Podravje regio.

De regio Primorska strekt zich uit vanaf de Italiaanse grens tot aan de plaats Koper aan de Adriatische Zee. Er heerst een mediterraan klimaat en in tegenstelling tot de rest van Slovenië is de wijnproductie hier overwegend rood. De Posavje regio is gelegen in het dal van de Sava rivier in het zuidoosten van Slovenië. Het is een heuvelachtige streek met veel bodemverschillen en microklimaten met koelere en warmere delen. De wijngaarden hier liggen op steile hellingen. In het noordoosten van Slovenië, in het dal van de Drava rivier, ligt de regio Podravje. Het is de grootste wijnstreek van Slovenië die aan Kroatië, Oostenrijk en Hongarije grenst. De beste witte wijnen van Slovenië komen uit dit gebied.

Primorska regio :Gelegen aan de kust vanaf de Italiaanse grens tot aan de plaats Koper aan de Adriatische Zee, een heuvelachtig gebied met wijngaarden in de dalen. De regio geniet van een mediterraan klimaat. En produceert overwegend rode wijnen (in tegenstelling tot de rest van Slovenië). De wijnen zijn vergelijkbaar met die van de Italiaanse, aangrenzende streek Friuli. De belangrijkste herkomstgebieden zijn: Brda, Vipava, Kras, Koper met als druivenrassen: teran (Italiaans: refosco), rebula (Italiaans: ribolla), tocai friulano, pikolit, malvasia, sauvignon blanc, chardonnay, pinot blanc, pinot gris, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, barbera.

Posavje regio : Gelegen in het dal van de Sava rivier, in het zuidoosten van Slovenië, een heuvelachtige streek met veel bodemverschillen en microklimaten met koelere en warmere delen. De wijngaarden situeren zich op steile hellingen met als belangrijkste herkomstgebieden Dolenjska, Bela Krajina, Bizeljsko-Sremic, Smarje-Virstajn. De aanwezige druivenrassen: laški rizling (welschriesling), (gewürz)traminer, sauvignon blanc, pinot blanc, šipon (furmint) en sylvaner. De wijnen zijn vaak blends, in het gebied rond Bela Krajina vindt men zelfs de productie van ijswijn.

Podravje regio : Gelegen in het dal van de Drava rivier in het noordoosten van Slovenië, de grootste wijnregio van Slovenië, vlakbij de Oostenrijkse grens. De bodem is rijk aan mineralen en kalk. Hier worden de beste witte wijnen van Slovenië geproduceerd met als herkomstgebieden: Maribor, Radgona-Kapela, Haloze, Srednje Slovenske Gorice, Ljutomer-Ormož, Prekmurske Gorice. De belangrijkste druivenrassen in deze regio zijn laški rizling (welschriesling), de lokale šipon (furmint), chardonnay, (gewürz)traminer, sauvignon blanc, pinot blanc.

Op de proeftafel;

Sauvignon blanc- pinot grigio:

Leuke kleur in het glas. In de neus aromatische aroma’s van o.m. passievrucht, citrus, vlierbloesem, subtiele noten van gemaaid gras. Mooie aanzet in de mond met geurige smaken, 12% alc vol. Past bij salades en visgerechten.

Sauvignon blanc – furmint:

In de neus kruidige toetsen gemengd met hints van citrus en witte bosvruchten. In de mond mooie droge witte wijn met volle aanzet. 12% alc vol. Leuke compagnon bij o.m. kip en diverse zomerse salades.