Savoiewijnen 4/ Savoie cuvée Gastronomie Apremont 2020 & Mondeuse ‘Terres rouges’

Savoie Cuvée Gastronomie Apremont 2020

Producent: Domaine Jean Perrier et fils

Domein van een kleine 60 hectare, gelegen in de combe de Savoie, jongieux, monterminod, aard van de bodem: klei en kalksteen. De ondergrond van de verschillende percelen is licht verschillend.

De geteelde druivensoorten zijn in principe originair aan de Savoie regio met vooral Jacquere, Altesse, Roussanne, Mondeuse, Chardonnay, Gamay. De gemiddelde leeftijd van de wijngaard is 25 jaar. Het wijnhuis zorgt voor de productie van Vin de Savoie, Cremant de Savoie, Roussette de Savoie.

De uitbating gebeurt via een verantwoorde landbouw met voldoende respect voor de natuur en de wijnranken. Volledig manuele oogst van wijnstokken van gemiddeld 30 jaar met een opbrengst van 60hl/ha.

Bij aankomst van de trossen in de chai is er een traditionele vinificatie met directe persing en vervolgens gisting in roestvrijstalen tanks. Ook de elevage vindt plaats in roestvrijstalen tanks.

Van deze 100% Jacquère worden jaarlijks ruim 30.000 flessen gebotteld.

Op de proeftafel:

In het glas een mooie licht heldere kleur, de helderheid wordt soms vergeleken met de helderheid van het gletsjerwater. In de neus fijne aroma’s met hints van groene appel en toetsen van citrus en limoen. In de mond fris en sappig, met intense smaaktoetsen en subtiele hints van honing en mineralen. Millésime 2020 behoort in principe tot de betere wijnjaren. Alc vol 11.5%

In België verkrijgbaar bij meerdere leveranciers, prijs circa 13 à 15€

 

Mondeuse ” Terres Rouges ”

Het familiedomein Jean-François Quénard, vigneron oenologique, beslaat 17 hectare, 80% van de wijnstokken bevindt zich in de gemeente Chignin en 20% in Saint-Jean de la Porte. De bodems zijn hoofdzakelijk : Klei-kalksteen, krijtachtige steenslag en morene. De druivenrassen zijn voornamelijk autochtoon uit de Savoie, namelijk: Mondeuse, Persan, Roussette (Altesse), Bergeron (Roussanne), Jacquère. Gamay en Pinot-Noir maken ook deel uit van hun wijngaard in kleinere hoeveelheden. De meeste van de wijnstokken staan op hellingen, waarvan sommige wel 45% steil kunnen zijn. Dit impliceert dat nagenoeg alle werkzaamheden manueel moeten worden uitgevoerd. Voor het respect van de druiven, de natuur en de kwaliteit van de wijnen is er ook een manuele oogst. De werkzaamheden op het gebied van de biologische teelt worden nu al enkele jaren gevolgd en de etikettering is aan de gang met het Ecocert-keurmerk. De Mondeuse druiven voor deze wijn komen uit de gemeente Chignin. De leeftijd van de wijnstokken van deze Mondeuse is 30 jaar en meer. De opbrengst bedraagt 40Hl/ha. Het percentage hele trossen varieert naar gelang het oogstjaar. De maceratie duurt ongeveer 15 dagen. De frequentie van het overpompen en het afpompen tijdens de maceratie wordt bepaald door het proeven. Het wijnhuis werkt met inheemse gisten en zonder toevoeging van SO2, waarvan de toevoeging slechts bij het bottelen gebeurt..

De vinificatie van deze cuvée gebeurt in roestvrijstalen vaten en in betonnen eieren. De wijn wordt gedurende 9 tot 12 maanden op de droesem gerijpt. Met deze Mondeuse wil men vooral een mooie expressie van deze druivensoort weergeven.

Op de proeftafel:

Mooie donkerrode kleur. De neus van deze Mondeuse is intens en onthult tonen van zwarte bessen en bosbessensiroop, maar ook florale tonen zoals viooltjes. In de mond zijn de tannines fijn en de frisheid belooft een goede persistentie met door een behoorlijke lange afdronk. Alc. Vol. 12%

De Mondeuse “Terres Rouges” gaat zeer goed samen met Savoie kazen : tomme de Savoie en al uw aperitieven van het type “finger food”.

Verkrijgbaar in België bij Les Grands Crus SA Thorrout vins in Flémalle – Prijs 13€