Voorjaarsvorst alarm voor de Belgische wijnbouw

Hoe Wijndomein Valke Vleug zijn wijnranken met kaarsen beschermt tegen de nachtelijke vrieskoude.

De aprilse grillen doen hun naam eer aan. De koude temperaturen houden de wijngaardeniers op Wijndomein Valke Vleug al enige nachten alert om mogelijke vorstschade te voorkomen. Tijdens de nacht van 12 op 13 april werden op het Belgische wijndomein grote kaarsen ingezet om de druivelaars te beschermen tegen vorstschade. Ook de komende nachten vormt de nachtvorst nog een gevaar voor de jonge wijnstokken. Het is voor wijnmaker Pieter Raeymaekers en zijn team waakzaam blijven tot de IJsheiligen midden mei.

Wijndomein Valke Vleug beschikt over 4,8 hectaren wijngaard met 9 druivenvariëteiten, waaronder Chardonnay, Pinot Auxerrois, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druivelaars hebben intussen hun knoppen reeds gevormd, maar als de voorjaarstemperatuur nu daalt tot 2 graden onder nul, geraken deze knoppen permanent beschadigd. Er komen dan geen wijnscheuten meer uit en zonder scheuten, geen druiven. “Nog een maand tot de IJsheiligen. Dit is een zeer kwetsbare periode, niet alleen voor de fruitteelt, maar ook voor de Belgische wijnbouwers.”, aldus Pieter Raeymaekers, wijnmaker op Wijndomein Valke Vleug en medeoprichter van Vinetiq, het wijnbedrijf dat deze Vlaamse wijngaard runt.

Cool climate wijnbouw

Nachtvorst is een risico voor alle wijnbouw in koelere klimaten, waar zogenaamde cool climate wijnen gemaakt worden. Deze wijnen zijn vaak delicater, lichter, wat lager in alcohol en verfijnder dan die van warmere regio’s, maar de uitdagingen zijn legio. De moeilijkere weersomstandigheden vragen om sterke wijnmakers die snel en flexibel op elke verandering kunnen reageren.

Het werk in de wijngaard van Valke Vleug gaat het hele jaar lang door, mits de nodige social distancing voorzorgen. Vorige week bracht het wijngaardteam alles al in gereedheid om de eventuele vorst van de volgende nachten te kunnen bestrijden. Om de 5 meter werden tussen de ranken grote kaarsen klaargezet. En gelukkig maar, want om middernacht werd gisteren alarm geslagen omdat de vorstgrens dreigde bereikt te worden. De vuurpotten werden voornamelijk aangestoken op onze jonge Chardonnay percelen, want de knoppen van deze druivenvariëteit komen iets eerder uit. Deze speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur met anderhalve graad stijgen, wat een wereld van verschil is voor deze druivelaars.

De opkomende zon vormt daarna wel eens de volgende bedreiging. Het nieuwe ijslaagje over de bevroren knoppen, werkt namelijk als een vergrootglas voor de lentezon. En zonnebrand zo vroeg op het jaar, wensen we een wijnrank niet toe. Een groot rookgordijn, dat de Valke Vleug wijngaardeniers vanmorgen creëerden door natte hooibalen aan te steken, bracht gelukkig soelaas.

Naast vele nachtelijke uren werk is deze vorstbescherming ook een budgettaire streep door de rekening. “We hopen dat dit voldoende was om de knoppen te beschermen, en het bij deze ene keer blijft dit seizoen. Laten we vooruit kijken en vertrouwen op een mooie lente en zomer.” besluiten wijnmaker Pieter Raeymaekers en zijn ploeg.

Goed wijnjaar of niet. De vorstbestrijding leverde alleszins feeërieke beelden op!

Wijndomein Valke Vleug – Wijn(t)huis van Vinetiq

Cool climate wijnen zijn trending : “Cool climate wijnen zijn in opmars”, legt Pieter Raeymaekers, medeoprichter van Vinetiq, uit. “Topchefs en sommeliers prijzen hun veelzijdigheid, lichtheid en het lagere alcoholgehalte. Ons Belgische klimaat is daarvoor perfect want het is koeler en de druiven krijgen net genoeg zon. Daardoor komen de aroma’s beter tot hun recht. Dat geeft verfijnde en verrassende karakterwijnen.” Naast de wijnen van hun eigen Belgische Wijndomein Valke Vleug, verkoopt Vinetiq ook andere cool climate wijnen van over de hele wereld via hun webshop VINETIQ.EU en via hun Vinetiq Taste-in Store te Antwerpen.

De Valke Vleug wijnen : De wijnranken van Wijndomein Valke Vleug brachten in de zomer van 2019 een eerste oogst op. “Voor onze wijnen kozen we vooral voor witte druivenrassen als Pinot Auxerrois en Chardonnay”, verklaart Raeymaekers, terwijl hij vanop het tien meter hoge dakterras van het wijndomein uitkijkt over de wijnranken. “Puur en natuurlijk. We maken karaktervolle Belgische wijnen, vooral wit en mousserend, die zowel aaibaar als complex kunnen zijn en garant staan voor verfijnd drinkplezier.” In de wijnmakerij en kelders van Valke Vleug rijpen de meeste wijnen op eiken of acacia houten vaten, een kleiner volume zit in roestvrijstalen tanks. De eerste cuvées 2019 waren op enkele dagen tijd uitverkocht. De jaargang 2020 lanceert dit najaar en wordt opnieuw exclusief verdeeld door wijnboetiek Vinetiq.

Duurzaamheid centraal

Omdat het terroir belangrijk is voor zowel de filosofie van het domein als de smaak van de wijn, kiest wijnmaker Raeymaekers voor een geïntegreerde ecologische aanpak: ziektes worden zoveel mogelijk voorkomen met natuurlijke beschermingsmiddelen, valkennesten schrikken muizen en andere druiven-eters af en bijen bestuiven de bloemen die werden ingezaaid tussen de rijen. Het afvalwater wordt gezuiverd, waardevolle suiker- en alcoholresten verzameld en omgezet in biobrandstof, en alle afvalstromen worden zoveel mogelijk teruggegeven aan de grond. Op Wijndomein Valke Vleug staat de natuur en een duurzame aanpak steeds centraal.